Συνεχίζεται η σκληρή μάχη που δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές στα πύρινα μέτωπα, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Ads

Ειδικότερα, συναγερμός υπάρχει αναφορικά με φωτιά στα Μέγαρα καθώς λίγο πριν τις 2:30 το μεσημέρι σημειώθηκε νέα σοβαρή αναζωπύρωση στο Μελετάκι, ενώ λίγο πριν τις 4 το απόγευμα υπήρξε και νέα αναζωπύρωση μεταξύ Μεγάρων και Μάνδρας. Ο καπνός είναι πολύς και έντονος ενώ ενισχύθηκαν και οι άνεμοι άνοντας δυσκολότερη την προσπάθεια κατάσβεσης. Υπάρχουν πολλά πεύκα και κατευθύνεται με την ένταση του ανέμου στην περιοχή Κανδήλι.

 

https://youtu.be/DEAZ8XL23kY

 

https://youtu.be/55jvQIlq2rg

 

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το «112» στέλνοντας μήνυμα στους πολίτες που βρίσκονται σε Αγία Σωτήρα, Πανόραμα Μάνδρας, Παλαιοκουνδουρα και Παλαιοχώρι να εκκενώσουν κατευθυνόμενοι προς Οινόη.

Ads

 

 

Αναζωπύρωση έχουμε και στη Λακωνία, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες και η δύναμη των ανέμων φούντωσαν τις διάσπαρτες εστίες στο Λυκόβουνο, παρότι νωρίτερα η φωτιά είχε οριοθετηθεί. Ισχυρές επίγειες δυνάμεις βρίσκονται μέσα και γύρω από την πυρκαγιά ενώ αναγκαία φαίνεται και σήμερα η πυκνή ρίψη νερού από τα εναέρια μέσα.

Να σημειωθεί ότι το μέτωπο βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από τα πρώτα σπίτια του Δαφνίου Δήμου Ευρώτα.

 

https://youtu.be/PU_EHMoXPXo

Στη Ρόδο, οι ενότητες Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του δήμου Ρόδου κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Όπως προβλέπει η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει από την ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς (18 Ιουλίου) και για έξι μήνες (18 Ιανουαρίου).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχο Γιάννη Αρτοποιό, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στη Ρόδο παρά τις δύσκολες συνθήκες κατάσβεσης κατάφεραν να περιορίσουν αρκετές αναζωπυρώσεις.

Ειδικότερα, στο νησί επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, με 102 πυροσβέστες 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 28 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.