Ανεξέλεγκτη παραμένει η φωτιά και στον Έβρο, καθώς συνεχίζει με δύο ενεργά μέτωπα το καταστροφικό της έργο για ένατη μέρα. Το ένα στην περιοχή Λεπτοκαρυάς – Αισύμης, και το δεύτερο στην περιοχή της Δαδιάς με κατεύθυνση τον Κοτρωνιά.

Ads

Το μεσημέρι της Κυριακής (27/8), λίγο μετά τις 14:10 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Λευκίμμη προς Τυχερό.

 

Σε δήλωσή του, ύστερα από σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι θα ενισχυθούν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

https://www.youtube.com/watch?v=rUM2zgmOKHk

Tην ίδια ώρα, εκκενώνεται ξανά η Κασσιτέρα Ροδόπης.

 

«Aλλάζουν οι άνεμοι τη Δευτέρα»

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε ότι πλέον η πυρκαγιά είναι ενιαία. Είναι μία «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή» τόνισε.

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό μας προβληματίζει περισσότερο», ανέφερε, προσθέτοντας: «Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, στην Αισύμη άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά. Μιλάμε για περισσότερα από 750.000 στρέμματα στο δασικό σύμπλεγμα Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. Να φανταστείτε το δασικό αυτό σύμπλεγμα είναι 1.600.000 στρέμματα και αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης αυτή τη στιγμή», είπε.

«Απευθύναμε μια ακόμα έκκληση για ενίσχυση των μέσων, γιατί από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου. Όλα αυτά μας προβληματίζουν» πρόσθεσε.

 

 

Διάσπαρτες μικροεστίες στην Άνδρο

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το πρωί, πιθανότατα από κεραυνό, στο νησί της Άνδρου. Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται στο μέτωπο που υπάρχει κοντά στο Βιτάλι. Στο σημείο επιχειρούν 73 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα ενώ από συνδρομή από αέρα παρέχουν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα συμπεριλαμβανομένων 8 πυροσβεστών με δύο οχήματα που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Τήνο και Σύρο. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Επίσης μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα της ΠΕΠΥΔ Κρήτης, 10 πυροσβέστες από την 1η Ε.ΜΟΔ.Ε., 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Γαλλία, και 10 εθελοντές με 3 οχήματα των Εθελοντικών Ομάδων, Βύρωνα, Κρυονερίου και Εκάλης Αττικής. Τις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης

Στην Δράμα οι φωτιές έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο ενώ μικροεστίες χωρίς ενεργό μέτωπο παραμένουν στην περιοχή του Διστόμου Βοιωτίας.

Τέλος, στην Πάρνηθα παραμένει μία μικρή εστία στο Νταμάρι του Φράγκου που δεν εμπνέει ανησυχία, με το υπόλοιπο μέτωπο να βρίσκεται πλέον σε ύφεση.

Τραυματίστηκε πυροσβέστης στα Τρίκαλα

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά στα Τρίκαλα φαίνεται να ξέσπασε από κεραυνό και πλέον δεν προκαλεί ανησυχία. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 21 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και τρία οχήματα.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκε ένας 42χρονος πυροσβέστης και άμεσα ειδοποιήθηκε ελικόπτερο που τον μετέφερε στον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Ο τραυματισμός είναι ελαφρύς και δεν εμπνέει κάποια ανησυχία.