Συνεχίζεται η μάχη στα πύρινα μέτωπα, με τα πιο δύσκολα να είναι αυτά του Έβρου, της Ροδόπης, της Πάρνηθας, αλλά και αυτό της Άνδρου που καίει από χθες, έχοντας προκαλέσει συναγερμό στην τοπική κοινωνία με το 112 να ηχεί για εκκενώσεις οικισμών.

Ads

Πάντως σύμφωνα όσα δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λοτσάρης στο Open η εικόνα πλέον είναι αρκετά καλύτερη.

Μάλιστα, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή το μέτωπο της φωτιάς είναι πάνω από την παραλία του Βιταλίου.

«Αναμένουμε να επιχειρήσουν τα εναέρια και να μπορέσουμε να μαζέψουμε το μέτωπο», επεσήμανε ο ίδιος και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή οι φλόγες δεν απειλούν κατοικημένη περιοχή.

Ads

Μάλιστα, ο κόσμος έχει αρχίσει να επιστρέφει στα σπίτια του στα χωριά που εκκενώθηκαν.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενισχυμένες και με Γάλλους πυροσβέστες. Οι άνεμοι, το πρωί της Κυριακής (27/08), πνέουν στην περιοχή ισχυροί, γύρω στα 6 μποφόρ.

Ο Δημήτρης Λοτσάρης ανέφερε, επίσης, πως από την πυρκαγιά έχουν προκληθεί σημαντικές βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς έχουν καεί πολλές κολώνες, επομένως το χωριό του Βιταλίου δεν έχει ρεύμα.

Η νύχτα που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη ενώ, μέχρι τις 11 μ.μ., υπήρχε ορατός ο κίνδυνος η φωτιά να πάει προς το λιμάνι.

«Είχαμε 9 ενεργά μέτωπα σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων», τόνισε ο δήμαρχος της Άνδρου και, τέλος, επεσήμανε ότι κατά πάσα πιθανότητα οι εστίες της φωτιάς προκλήθηκαν από κεραυνούς.

Σε ότι αφορά τον Έβρο, η μεγαλύτερη εστία παραμένει αυτή προς Λεπτοκαρυά. Μετά την ολονύχτια μάχη που δόθηκε με τις φλόγες, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα και τα εναέρια μέσα με συνεχείς και στοχευμένες ρίψεις.

Αναφορικά με το μέτωπο της Πάρνηθας παραμένουν μικρές ενεργές εστίες, καθώς τη νύχτα δόθηκε μάχη με τις αναζωπυρώσεις κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά, κοντά στο Φρούριο της Φυλής. Στη Ροδόπη η φωτιά εξακολουθεί να καίει, με τους πυροσβέστες να ελπίζουν -και με τη βοήθεια των ανέμων- σε καλύτερη εικόνα μέσα στην ημέρα.