Εκτός ελέγχου βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στην Δυτική Αττική, καθώς οι συνεχείς αναζωπυρώσεις επιδεινώνουν διαρκώς την κατάσταση ενώ παράλληλα ολοένα και περισσότεροι οικισμοί εκκενώνονται από τις αρχές. Παράλληλα, μαίνονται οι φωτιές σε Ρόδο και Λακωνία.

Ads

Οι μεγάλες αναζωπυρώσεις εντοπίστηκαν στη θέση Καραούλι, στο Μελετάκι και στην Αγία Σωτήρα της Μάνδρας, οι οποίες εξελίχθηκαν σε νέες φωτιές, καταστρέφοντας σπίτια και δάσος και πλέον η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο έχει λάβει δραματικές διαστάσεις.

 

Η έκταση της φωτιάς είναι πλέον πολύ μεγάλη, γεγονός που αποτυπώνεται και από τον αριθμό των αεροσκαφών που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή (11 αεροπλάνα και 11 ελικόπτερα). Εκκενώθηκαν οι περιοχές Άγια Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι, ενώ το απόγευμα έλαβαν μήνυμα για να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς τις Ερυθρές οι κάτοικοι της Οινόης και του Άγιου Παντελεήμονα και προς Μάνδρα οι κάτοικοι του Άγιου Ιωάννη Κορακά.

 

https://youtu.be/UqvPJm3r2GI

Η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cuclon», έως και τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Ads

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις παλεύουν με τις αναζωπυρώσεις μεταξύ Μεγάρων και Μάνδρας με τον καπνό να είναι πολύς και έντονος καθώς καίγονται πεύκα, καθιστώντας δύσκολο το έργο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής. Οι φλόγες έχουν ήδη τυλίξει ένα σπίτι, ενώ απειλούν κατοικίες που βρίσκονται στην περιοχή, καθώς επεκτείνονται πολύ γρήγορα στα ξερά κλαδιά και δέντρα.

Η φωτιά πέρασε στην απέναντι πλευρά του δρόμου, ενώ προχωρά πολύ γρήγορα μέσα στον οικισμό.

 

 

 

Λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση σε περιοχή κοντά σε σπίτια, στην Αγία Σωτήρα Μάνδρας. Την τελευταία ώρα οι διάσπαρτες εστίες που υπήρχαν στην περιοχή και συγκεκριμένα από την πλευρά της Μάνδρας και ευρύτερα προς Αγία Σωτήρα έχουν λάβει μεγαλύτερη ένταση με αποτέλεσμα να υπάρξει αναζωπύρωση στο σημείο.

Οι φλόγες μεταδίδονται πολύ γρήγορα λόγω της καύσιμης ύλης που εξακολουθεί να υπάρχει μετά το πρώτο πέρασμα του πύρινου μετώπου. Το πύρινο μέτωπο έχει επεκταθεί από τη Βλυχάδα μέχρι το Κανδήλι Μάνδρας. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Επιχειρούν 250 πυροσβέστες ενώ από αέρος γίνονται ρίψεις από συνολικά 22 εναέρια μέσα, ελικόπτερα και αεροπλάνα.

Βροχή μηνυμάτων 112

Λόγω της μεγάλης αναζωπύρωσης που υπάρχει εστάλη μήνυμα στους κατοίκους 4 οικισμών ώστε να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς την Οινόη. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η εκκένωση των οικισμών, Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι.

 

 

 

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα αποφασίστηκε να εκκενωθεί και η Οινόη, προς Ερυθρές αλλά και ο Άγιος Ιωάννης Κορακάς προς Μάνδρα.

 

 

Μήνυμα από το 112 έλαβαν για εκκένωση και οι κάτοικοι του Άγιου Παντελεήμονα προς Ερυθρές.

 

Νωρίτερα, νέα σοβαρή αναζωπύρωση σημειώθηκε στη φωτιά στα Μέγαρα στη θέση Μελετάκι. Ο καπνός είναι πολύς και έντονος ενώ ενισχύθηκαν και οι άνεμοι κάνοντας δυσκολότερη την προσπάθεια κατάσβεσης. Υπάρχουν πολλά πεύκα και κατευθύνεται με την ένταση του ανέμου στην περιοχή Κανδήλι. Ανάλογη αναζωπύρωση και σε περιοχή της Μάνδρας, στη θέση Καραούλι.

Πυροσβεστική: Ακραίες συνθήκες, δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς

Σε νέα ενημέρωση προχώρησε η Πυροσβεστική στις 6:00 μμ για τα πύρινα μέτωπα στη χώρα. Ο κ. Γιάννης Αρτοποιός έκανε λόγο για δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς και ακραίες συνθηκες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Αρτοποιός έχουν ξεσπάσει 62 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως.

 

Αναζωπυρώσεις και σε Ρόδο, Λακωνία

Σοβαρή αναζωπύρωση παρουσίασε και η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Λακωνία. Οι φλόγες ξεκίνησαν πάνω στο βουνό στην περιοχή Λευκόχωμα και επεκτάθηκαν σε 3 με 4 μέτωπα.

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε και στο Γεράκι, ωστόσο τέθηκε υπό έλεγχο. Η φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης.


Στην περιοχή επιχειρούν 15 οχήματα της πυροσβεστικής, 3 αεροπλάνα καναντέρ 2 πεζετέλ και 2 ελικόπτερα.

Αναζωπυρώσεις και στη Ρόδο όπου στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα δάσους. Πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούν από αέρος, ενώ οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με εθελοντές καταβάλλουν τις δικές τους προσπάθειες επίγεια προκειμένου να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ένταση της φωτιάς.

 

 

Έκκληση για βοήθεια έκανε η Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Σαλάκου στο μέτωπο που βρίσκεται στον Προφήτη Ηλία, καθώς οι αναζωπυρώσεις δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από τους εκεί εθελοντές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο έχει σπεύσει για βοήθεια κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που έχει έρθει στο νησί από την Αθήνα.

Επίσης και στους δρόμους προς Έμπωνα αλλά και προς Λάερμα υπάρχουν δασοπυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές που επιχειρούν με στόχο να αποτρέψουν τη φωτιά να επεκταθεί προς τις περιοχές αυτές. Εν τω μεταξύ, νέο μέτωπο εκδηλώθηκε σε βουνοκορφή ανάμεσα στα χωριά Λάερμα και Άγιος Ισιδωρος. Στην περιοχή επιχειρούν μόνο εναέρια μέσα, καθώς το σημείο δεν είναι προσβάσιμο για οχήματα.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πολιτικής Προστασίας.

Ενημερώθηκε από τον Αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικου Σώματος, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα μέτωπα των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, κυρίως στη Δυτική Αττική.

Με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες για νέες πυρκαγιές ή αναζωπυρώσεις στις ήδη υπάρχουσες, όπως αναφέρεται στην ενημέρωση ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε επικοινωνία με ομολόγους του προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια τόσο σε ενάεριες όσο και σε επίγειες δυνάμεις που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών που βρίσκονται ήδη στο πεδίο υπό αντίξοες συνθήκες από την περασμένη Δευτέρα.

Επιπλέον σημειώνεται ότι η αυριανή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καλαμάτα μετατίθεται για το επόμενο διάστημα ενώ ο Πρωθυπουργός δεν θα παραστεί την Κυριακή στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.