Μάχες με επικίνδυνες φωτιές σε όλη τη χώρα δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 64 πυρκαγιές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη, που πραγματοποίησε έκτακτη ενημέρωση το απόγευμα της Παρασκευής, και ο οποίος τόνισε ότι μόνο τις τελευταίες ώρες ξέσπασαν 45 πυρκαγιές.

Ads

Νεκρός εντοπίστηκε από τον αδελφό του ένας 54χρονος κάτοικος στα Χανάκια Ηλείας, ενώ εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στην περιοχή λόγω των πύρινων μετώπων. Ο άτυχος άντρας εντοπίστηκε έξω από το σπίτι του, από τον αδελφό του που κάλεσε το ΕΚΑΒ.

Η φωτιά στο χωριό Μαζαράκι στη Ηλεία πέρασε μέσα στον οικισμό και εκεί έχουν επικεντρωθεί οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων. Κυρίως καίγονται ελαιόδεντρα, περιουσίες αγροτών. Νωρίτερα, το μεγαλύτερο μέτωπο βρισκόταν μεταξύ των κοινοτήτων Αλποχωρίου και Μυρτιάς.

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι βρέθηκε κυριολεκτικά μέσα στον οικισμό του Κρανιδίου, ενώ αυτή την ώρα η εικόνα έιναι πολύ καλύτερη. Ζητήθηκε η εκκένωση της περιοχής με τους κατοίκους να φεύγουν προς την Ερμιόνη και το Πόρτο Χέλι. Τα ενεργά μέτωπα ήταν πέντε μέσα στον οικισμό. Μία πλαγιά με πολλούς οικισμούς καιγόταν. Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και των εθελοντών είναι υπεράνθρωπη. Η φωτιά «έγλυφε» τα σπίτια., ωστόσο, τα μποφόρ φαίνεται να είναι σύμμαχος της Πυροσβεστικής.

Ads

Κάηκαν οικισμοί στο χωριό Χωρέμη, στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας

Σχετικά με την πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, ξεκίνησε κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και το βράδυ της Παρασκευής η εικόνα ήταν αρκετά καλύτερη, καθώς οι άνεμοι έχουν κοπάσει. Στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες, 18 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων ώστε να σβήσει το μέτωπο και να μην πλησιάσουν οι φλόγες τα χωριά της περιοχής. Οι φλόγες πέρασαν από το χωριό Χορέμι και έκαψαν 6-7 σπίτια.

Έχουν εκκενωθεί χωριά της Μεγαλόπολης όπως Απιδίτσα και Χρούσο Αρκαδίας. Οι εικόνες από τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά σοκάρουν.

Στο χωριό Χωρέμη δυστυχώς όμως κάηκαν σπίτια, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από αυτό. «Υπάρχουν αρκετές ζημιές. Ο Δήμος θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να αποκαταστήσει μόνιμες κατοικίες, δήλωσε στο ΕΡΤNews ο Κώστας Μιχόπουλος, δήμαρχος Μεγαλόπολης. Πρόσθεσε πως «οι άνθρωποι (που κάηκαν τα σπίτια τους) θα φιλοξενηθούν κάπου στη Μεγαλόπολη και αύριο και για όσο θα χρειαστεί».

Η φωτιά από την Αχαΐα πέρασε στην Ηλεία – Δημιουργεί διπλό πύρινο μέτωπο

Περιορίστηκαν οι εστίες της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μαστραντώνη του δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να περιοριστούν οι εστίες σε αυτό το μέτωπο, ελπίζοντας ότι μέσα στην μέρα θα καταφέρουν να το ελέγξουν, με την συνδρομή κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό που προβληματίζει τις Αρχές είναι το δεύτερο μέτωπο της φωτιάς στην Πηνεία που πέρασε στην Ηλεία, το οποίο μαίνεται, καίγοντας κυρίως εκτάσεις με ελαιόδεντρα. Υπάρχουν οικισμοί κοντά στις εστίες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο, με κυριότερο αυτόν του χωριού Μαζαράκι, όπου οι φλόγες έχουν φτάσει στα όρια του οικισμού. Έχει δοθεί εντολή εκκένωσης του χωριού, όπως επίσης και της Αγραπιδούλας.

Στην Αμφιθέα Λάρισας, όπου είχε εκδοθεί νωρίς το απόγευμα και μήνυμα από το 112, βρίσκονται 7 υδροφόρα οχήματα με 3 βοηθητικά και ένα πεζοπόρο τμήμα και έχουν θέσει τη φωτιά υπό μερικό έλεγχο. Το δεύτερο μέτωπο εντοπίζεται στον δρόμο Λάρισας – Τυρνάβου, στο ύψος της κλινικής Άγιος Νικήτας, όπου επιχειρούν τρία οχήματα.

Το τελευταίο πύρινο μέτωπο εντοπίζεται στον οικισμό του Κάστρου με το Λουτρό έξω από τη Λάρισα και καίει χαμηλή βλάστηση σε λόφο, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στον τόπο του συμβάντος επιχειρούν 9 υδροφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής με 4 βοηθητικά οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα. Τις προσπάθειες των πυροσβεστών συνδράμει και ελικόπτερο από αέρος, το οποίο προηγουμένως επιχείρησε και στα μέτωπα της Αμφιθέας και του Τυρνάβου πραγματοποιώντας ρίψεις από αέρος.

Διπλό πύρινο μέτωπο στην Ηλεία και νέες εκκενώσεις από το 112 – Περιορίζεται η φωτιά στην Αχαΐα

Πυρκαγιά ξέσπασε στις 15:05 σε αγροτοδασική έκταση στη Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 7 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση γύρω στις 15:05 στο Νεοχώρι Μεσσηνίας. Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 6 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Την ίδια ώρα, επίγειες και εναέριες δυνάμεις από όλη την Κεντρική Ελλάδα δίνουν τη μάχη σε 4 σημεία για να ελέγξουν τις φωτιές που ξέσπασαν μετά το μεσημέρι. Στη Θήβα τα δύο μέτωπα περιορίστηκαν και οι πυροσβέστες προσπαθούν να τα ελέγξουν. Στον Άγιο Σπυρίδωνα Βοιωτίας πρόλαβαν τα χειρότερα σταματώντας τις φλόγες σε αγροτική περιοχή.

Στο Γουλέμι της Φθιώτιδας παρά τους ισχυρούς ανέμους, οι πυροσβεστικές δυνάμεις από εδάφους και αέρος προσπαθούν να κόψουν την πορεία στης φωτιάς προς τη θαμνώδη έκταση ενώ αγρότες της περιοχής με αγροτικά μηχανήματα κάνουν ζώνες μέσα στα χωράφια.

Στην περιοχή της Παναγίας Πούντα στο Δήμο Κύμης- Αλιβερίου στην Εύβοια ένα σκαπτικό μηχάνημα κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί έπεσε σε γκρεμό και πήρε φωτιά. Ο χειριστής του είναι καλά στη υγεία του και έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου για τις πρώτες βοήθειες. Η φωτιά όμως επεκτάθηκε πολύ γρήγορα σε δύσβατη περιοχή και πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να την περιορίσουν με την βοήθεια και ενός ελικοπτέρου που βρίσκονταν στη Θήβα και συνέχισε για τη φωτιά στην Εύβοια.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες η πυρκαγιά στο Μαύρο Λιθάρι Αττικής ελέγχθηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε δύο ώρες από την εκδήλωσή της, ενώ έχει ελεγχθεί και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Δροσοπηγή Κορινθίας.

«Σε αρκετές περιπτώσεις η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνά τα 95 χιλιόμετρα την ώρα, γεγονός που δυσκολεύει την προσέγγιση των εναερίων μέσων και οι πιλότοι μας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προσεγγίσουν με ασφάλεια τα πύρινα μέτωπα», υπογράμμισε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Επιπλέον, επισήμανε ότι το 112 απέστειλε πάνω από 11 μηνύματα είτε για την ενημέρωση των κατοίκων είτε για την απομάκρυνσή τους προς ασφαλή κατεύθυνση σε Μαύρο Λιθάρι Αττικής, Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Μαστραντώνη Αχαΐας και Λυρκεία Αργολίδας και προσέθεσε ότι στην Κεφαλονιά, στο Αγρίνιο, στη Λιβαδειά, στη Θήβα, στο Μελιγαλά Μεσσηνίας, αλλά και σε άλλες περιοχές, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα.

«Διανύουμε εξαιρετικά δύσκολες ημέρες. Γι’ αυτό εφιστούμε την προσοχή σε όλους. Αν δείτε καπνό ή φλόγες, καλέστε μας στο τηλέφωνο 199 ή στο 112. Καλέστε μας αμέσως. Μην υποθέσετε ότι έχει καλέσει κάποιος άλλος πριν. Στη συνέχεια απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και διευκολύνετε την πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων», σημείωσε.

Οριοθετήθηκε η φωτιά που έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στην Δροσοπηγή Κορινθίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 13:50 και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα κι από αέρος 3 αεροσκάφη.

Φωτιά στην Σαρωνίδα

Η φωτιά στην Σαρωνίδα έκαψε περίπου 40 στρέμματα. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Τροχαία Αττικής αποκαταστάθηκε το βράδυ της Παρασκευής η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, η οποία είχε διακοπεί νωρίτερα λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο Μαύρο Λιθάρι. Στο σημείο παραμένει ωστόσο πεζοπόρο τμήμα, σε σημεία που μπορεί να γίνουν ξανά επικίνδυνα. Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη και στο σημείο επιχείρησαν 39 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 2 πεζοπόρα, 3 ελικόπτερα, αλλά και 9 οχήματα του Δήμου.

Πυρκαγιά ξέσπασε και σε δασική έκταση στον Μύρτο και συγκεκριμένα στο βουνό πάνω από τον δρόμο. Την πυροσβεστική ειδοποίησαν κάτοικοι της περιοχής που είδαν τον καπνό. Η πυρκαγιά είναι δασική και μακρυά από κατοικημένες περιοχές.

Μηνύματα 112 ήχησαν σε πολλές περιοχές για την προστασία των πολιτών από τα πύρινα μέτωπα

  • 20:30. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές περιοχές Αντωναίικα και Λάτας απομακρυνθείτε προς Αμαλιάδα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών
  • 19:56. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές περιοχές Μαζαράκι, Πρόδρομος, Σιμόπουλο, Σκλίβα, Βουλιαγμένη, Καλό Παιδί & Λαγανάς απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 19:18. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πετραιίκα, Απιδούλα και Μαζαράκι στην Ηλεία απομακρυνθείτε προς Σιμόπουλο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 18:56. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Σκαφιδιά και Άγιος Ηλίας στην Ηλεία απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 18:49. Ενεργοποιήθηκε το 112 για τις περιοχές Βάλβη και Μασουραίικα στην Ηλεία, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε κοντά στην κοινότητα Αλποχωρίου του Πύργου.
  • 18:05. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μυρτιά και Σκουροχώρι Ηλείας απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 17:40. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Χανάκια και Αλποχώρι Ηλείας απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 17:30. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κωστοπουλαίικα και Κάλφας Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Λάτα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 17:30. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πόρτες Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Βελίτσες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 16:50. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πετροθάλασσα Αργολίδας απομακρυνθείτε προς Ερμιόνη. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 16:50. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Γάλαρο Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Πόρτες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών
  • Σε αρκετές περιπτώσεις, η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνά τα 95 χιλιόμετρα την ώρα. Οι πιο επικίνδυνες πυρκαγιές που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική, απειλούν οικισμούς και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν μπει σε χωριά, είναι στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας, στο Μαστραντώνη Αχαΐας, στο Κρανίδι Αργολίδας και στο Αλποχώρι Ηλείας. Για όλες αυτές τις περιοχές έχουν εκδοθεί και εντολές εκκένωσης για αρκετούς οικισμούς που κινδυνεύουν άμεσα.