Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και με τις αναζωπυρώσεις έδωσαν εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι σε Μαγνησία, Ρόδο, Λαμία, Κέρκυρα και Κάρυστο.

Ads

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στη Μαγνησία, καθώς χθες αργά το βράδυ το πρόβλημα εντοπιζόταν στις Μικροθήβες, όπου υπήρχε αναζωπύρωση η οποία ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχει αντιμετωπιστεί και προς το παρόν υπάρχουν κάποιοι διάσπαρτοι καπνοί.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να ανακόψουν τις αναζωπυρώσεις ενώ με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα έχουν ξεκινήσει τις ρίψεις νερού.

Στο σημείο επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 31 οχήματα και από αέρος μέχρι στιγμής 5 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Ads

Από τη φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη (26/7) στην περιοχή του Βόλου, αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στην περιοχή Καραμπά, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης, παραδόθηκε χθες το απόγευμα στις φλόγες.

Δυνατές εκρήξεις σημειώθηκαν και όσοι βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή κλήθηκαν να απομακρυνθούν και ειδοποιήθηκαν με μήνυμα του 112 ώστε να εκκενώσουν την περιοχή των εκρήξεων Καραμπά και Αγχιάλου σε απόσταση τριών χιλιομέτρων.

Όπως τόνισαν πηγές του ΓΕΑ δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου υπογραμμίζοντας ότι από την φωτιά επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα.

Περισσότερα από 1.000 άτομα στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου

Στο μεταξύ, περισσότερα από 1.000 άτομα υποδέχθηκε το Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου, που μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που απείλησε η πυρκαγιά.

Στήθηκε ένας μεγάλος μηχανισμός υποδοχής που κατέγραφε τον κόσμο που κατέφθασε. Μέσα στην αίθουσα στήθηκαν εκατοντάδες κρεβάτια που μεταφέρθηκαν και από στρατιωτικές μονάδες της περιοχής, ενώ παράλληλα παρασχέθηκε φαγητό που παρείχαν εταιρίες catering του Βόλου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος ανέφερε ότι «πάνω από 1000 άνθρωποι έφθασαν στο χώρο φιλοξενίας και από την πλευρά μας προσφέρουμε ό,τι μπορούμε με τη βοήθεια δεκάδων μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων που προσφέρουν τα πάντα. Από φαγητό και νερό, από κλινοσκεπάσματα μέχρι και παιχνίδια για τα παιδιά.Αυτός είναι ο ρόλος μας.Τα υπόλοιπα για τη φωτιά θα τα κάνουν άλλοι που είναι και αρμοδιότητά τους. Προσπαθούμε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για τους ανθρώπους».

Στον χώρο υποδοχής βρέθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης που δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «έχουμε εξασφαλίσει περισσότερα από 60 δωμάτια σε διάφορα ξενοδοχεία του Βόλου και της περιοχής του. Θέλουμε όμως και άλλα δωμάτια που δεν υπάρχουν για απόψε, διότι βρισκόμαστε και το ζενίθ της τουριστικής περιόδου και οι πληρότητες στη Μαγνησία είναι πάρα πολύ υψηλές. Έχουμε εξασφαλίσει και 10 δωμάτια σε ξενοδοχεία της Λάρισας και στείλαμε κόσμο και εκεί».

Παράλληλα ο υπεύθυνος του ΔΟΕΠΑΠ του Δήμου Βόλου – του τομέα της Κοινωνικής Προστασίας-Γιώργος Βλιώρας τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι συγκινητικό να βλέπεις παιδιά, έφηβους και μεγαλύτερους να φθάνουν εδώ με αυτοκίνητα και να ξεφορτώνουν παλέτες με νερά και τρόφιμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κόσμος που εγκατέλειψε την Νέα Αγχίαλο με τα δικά του αυτοκίνητα, όσο και με λεωφορεία , όπως και όσοι απομακρύνθηκαν δια θαλάσσης, τους υποδεχόταν στο Εκθεσιακό Κέντρο και στη συνέχεια τακτοποιούνταν σε διάφορους διαθέσιμους χώρους.

Αισιοδοξία για Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο

Καλύτερη είναι η εικόνα και στα μέτωπα της Ρόδου, της Κέρκυρας και της Καρύστου, όπου σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής, δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, ωστόσο οι δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.