Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή Μεσόκαμπος της Σάμου.

Ads

 Η πυρκαγιά εντοπίζεται από την πάνω πλευρά του κεντρικού δρόμου του Μεσόκαμπου που οδηγεί σε Γλυκόριζα και Πυθαγόρειο, όμως η κατεύθυνσή της είναι προς το πυκνό δάσος και το βουνό όπου βρίσκονται οι ανεμογεννήτριες.

Μάλιστα η Πυροσβεστική μετέφερε τους τουρίστες από δύο ξενοδοχεία της περιοχής αλλά και κατοίκους του Μεσόκαμπου, για προληπτικούς λόγους στο κλειστό γυμναστήριο του Πυθαγορείου.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα. Επίσης, μια ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 8 πυροσβέστες με Super Puma, καθώς και τρεις ομάδες αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 30 πυροσβέστες με C130. Συνδρομή παρέχουν 88 εθελοντές και 27 εθελοντικά οχήματα και 4 υδροφόρες ΟΤΑ.

Ads

Οι άνδρες της πυροσβεστικής αναμένεται να δώσουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Μάχη με τις φλόγες και σε άλλα μέτωπα

Υπό έλεγχο βρίσκεται πλέον η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου σε δασική έκταση στην Περιφερειακή Λεωφόρο Αιγάλεω, κοντά στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ.

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου πυρκαγιά και στην περιοχή Ριόλου Αχαϊας, ενώ καλύτερη ήτανη εικόνα της πυρκαγιάς στην Βάρδα Ηλείας.

Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στο Ροϊδοβούνι Κόνιτσας, του νομού Ιωαννίνων, αλλά και στο Βροντερό Φλώρινας.

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από πυρκαγιά την Κυριακή

Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε τρεις περιφέρειες της χώρας και για τηνΚυριακή, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, οι περιοχές που κινδυνευουν περισσότερο είναι οι περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία) και Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα).

Δείτε τον χάρτη επικινδυνότητας: 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γ.Γ.Π.Π συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.