Για 14η μέρα μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Έβρο που από τις πρώτες πρωινές ώρες κινείται προς Κορνοφωλιά και Γιαννούλη.

Ads

Το Σουφλί σώθηκε την τελευταία στιγμή καθώς η κατεύθυνση των ανέμων άλλαξε. Αυτήν την ώρα στην περιοχή επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα με τη συνδρομή από αέρος έξι πυροσβεστικών αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων.

Όπως λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος της πόλης,  Παναγιώτης Καλακίκος,  «το βραδινό μέτωπο ήταν πάρα πολύ ισχυρό και είχε μία τρομερή δυναμική -φλόγες με τεράστιο ύψος που όπου συναντούσαν πεύκα ήταν κάτι τρομερό- και πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ευτυχώς που βοήθησε ο άνεμος γιατί αν πήγαινε έτσι, σίγουρα τα αποτελέσματα θα ήταν απρόβλεπτα. Ήμασταν τυχεροί και γιατί στο Σουφλί η ατμόσφαιρα ήταν και παραμένει καθαρή, διαφορετικά ο πυκνός καπνός θα μας ανάγκαζε σε εκκένωση. Δόξα τω Θεώ δεν έγιναν οι εκκενώσεις των οικισμών».

Η φωτιά  «αλλάζει συνεχώς πορεία» προσθέτει ο δήμαρχος. «Το μέτωπο είναι μεταβλητό, δεν μπορείς να πεις ότι κατευθύνεται κάπου συγκεκριμένα διότι έχει αλλάξει πολλές φορές κατευθύνσεις και φορά. Εκεί που φαίνεται πως καθησυχάζει η φωτιά, ξεφεύγει και πάλι. Τη νύχτα πάντα “κάθεται” η φωτιά και μέχρι τις έντεκα είναι πολύ σημαντική η επιχείρηση των επίγειων και εναέριων μέσων. Μετά θ’ αρχίσουν οι αναζωπυρώσεις και το μέτωπο θα γίνει πιο ενεργό».

Ads

Διαβάστε επίσης:  Έβρος / 14η ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά – Σε κίνδυνο το Σουφλί

«Φέτος», τονίζει ο δήμαρχος, «ισοπεδώθηκε ό,τι άφησε η περσινή φωτιά. Είναι κάτι τρομερό και φαίνεται ότι δεν μπορούν να τη σταματήσουν πουθενά. Μίλησα με τα υπουργικά κλιμάκια, τους είπα ότι χρειάζονται επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές για όσο διάστημα χρειαστεί, αν παραμείνουν φυσικά και δεν εγκαταλείψουν τα επαγγέλματά τους, όπως τη μελισσοκομία, γιατί δεν θα υπάρχει ούτε ανθοφορία, ούτε βόσκηση».