Δύο δράστες να αφήνουν γκαζάκια στο κτίριο του ομίλου Real στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι, κατέγραψε κάμερα, το οποίο πήρε φωτιά τα ξημερώματα της Τετάρτης 13 Ιουλίου. Μάλιστα ο επικεφαλής του ομίλου Νίκος Χατζηνικολάου σε ανάρτησή του στο Instagram ανέφερε «Μας καίνε! Προσπαθούν να μας κλείσουν!».

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο βίντεο από κάμερα ασφαλείας φαίνονται δύο άτομα που έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλα, ενώ φορούσαν και γάντια, να αφήνουν τα γκαζάκια στο κτίριο. Πάντως, το έργο των Αρχών για να τους ταυτοποιήσουν θεωρείται δύσκολο. 

Η φωτιά είχε ξεκινήσει από τον τρίτο όροφο του κτιρίου περί τις 3 τα ξημερώματα και επεκτάθηκε γρήγορα.Τέθηκε υπό έλεγχο περίπου δύο ώρες αργότερα χάρη στην παρέμβαση της Πυροσβεστικής, με 18 πυροσβέστες και έξι οχήματα στο σημείο. Προς το παρόν δεν έχει προκύψει ανάληψη της ευθύνης για αυτό το χτύπημα.

Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εντόπισε τρία γκαζάκια με ταινία σε εξωτερικό κλιμακοστάσιο, μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου. Σημειώνεται ότι το ισόγειο είναι κενό, στον πρώτο και δεύτερο όροφο στεγάζονται τα γραφεία των Real FM και Real News, ενώ στον τρίτο όροφο βρίσκονται γραφεία ναυτιλιακής εταιρίας.

Δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός, παρότι υπήρχαν εργαζόμενοι εντός του κτιρίου. Σημειώνεται ότι οι πυροσβέστες κατέβασαν από το κλιμακοστάσιο μια ηχολήπτρια, η οποία διακομίστηκε με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομείο, προκειμένου να της παρασχεθούν προληπτικά οι πρώτες βοήθειες.

Οι κυριότερες ζημιές έχουν προκληθεί στον τρίτο όροφο, αλλά υπάρχουν αρκετές και στους άλλους δύο. Στο κτήριο μετέβη κλιμάκιο του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών (ΤΕΕΜ) της ΕΛΑΣ, για τη έρευνα του χώρου ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί, εκτός από αυτόν που ήδη έχει εντοπιστεί. Την προανάκριση για την υπόθεση θα αναλάβει πιθανότητα η Κρατική Ασφάλεια.

Γ. Χουδαλάκης: Υπήρξε σχέδιο δράσης

Μιλώντας άνθρωποι του σταθμού στα ΜΜΕ έκαναν λόγο για μια πολύπλοκη και καλά σχεδιασμένη επιχείρηση εμπρησμού, που είχε χαρτογραφήσει τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο RealFM και την RealNews και πέτυχε να τα υπερκεράσει, περιγράφουν.

Ο διευθυντής ειδήσεων του RealFM Γιώργος Χουδαλάκης μιλώντας στο Open υπογράμμισε ότι «στο RealFM τα μηνύματά μας τα είχαμε πάρει, είτε αφορούσαν εμάς είτε άλλους σταθμούς και συγκροτήματα ΜΜΕ» και όπως περιέγραψε, υπήρχαν πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας: θωρακισμένη πόρτα εισόδου, που δεν άνοιγε με κανέναν τρόπο απ’ έξω, εδώ που είναι τα γκαζάκια και όλα τα σχετικά, ασανσέρ απενεργοποιημένο, μπορούσε κανείς να το «τραβήξει» μόνο από μέσα, κάποιος δικός μας από πάνω και θωρακισμένες πόρτες σε κάθε όροφο».

Για τον Γιώργο Χουδαλάκη, αυτό φαντάζεται ήταν ο λόγος που η φωτιά μπήκε στον τρίτο, διότι «κάποιος ήθελε τόσο πολύ να κάνει ζημιά που βρίσκοντας δύσκολη κατάσταση από τα μέτρα ασφαλείας ανέβηκε από πάνω» και η φωτιά «κατέβηκε προς εμάς».

Ο ίδιος κάνει λόγο για σχέδιο δράσης, που κάποιος επεξεργάστηκε. «Είναι δουλειά του ανακριτικού, αλλά τα προφανή είναι προφανή, υπάρχει βίντεο, ο τρίτος όροφος φλέγεται και εμείς εδώ βλέπουμε γκαζάκια στην είσοδο … είσοδο που δεν μπορείς να περάσεις παρά μόνο αν κάποιος σου ανοίξει από μέσα, ή να ανέβεις με το ασανσέρ αν σε καλέσουν από επάνω … δεν θέλω να παραστήσω τον ντετέκτιβ, αλλά τα προφανή είναι προφανή … επειδή η πρόσβαση ήταν αδύνατη για κάποιον μη εργαζόμενο ή μη καλεσμένο στο RealFM … κάποιος ανέβηκε στον τρίτο όροφο» δήλωσε ο κ. Χουδαλάκης.

Μ.Νιφλής: «Eίναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για εμπρησμό»

Ο δημοσιογράφος Μάνος Νιφλής μιλώντας στον Ant1 επιβεβαίωσε ότι «η φωτιά ξεκίνησε από τον τρίτο όροφο του κτιρίου. Στον δεύτερο στεγάζεται ο RealFM και στον πρώτο η RealNews και το real.gr. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε στο δεύτερο όροφο» υπογραμμίζοντας πως «είναι ξεκάθαρο ότι εδώ έχει “μπει χέρι”, γκαζάκια βρέθηκαν στη βάση του ανελκυστήρα … είναι εξωτερικοί ανελκυστήρες … από τους αεραγωγούς του ασανσέρ επεκτάθηκε η φωτιά, έφτασε μέχρι επάνω … οι πυροσβέστες επενέβησαν γρήγορα, απεγκλώβισαν την ηχολήπτρια που ήταν εκεί … είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για εμπρησμό, οφθαλμοφανές».

Μάλιστα, προσέθεσε ότι «όλα αυτά ίσως συνδέονται … με μία τεράστια βλάβη που υπέστη χτες ο RealFM στην μετάδοσή του. Σταμάτησε να μεταδίδει, έπεσε για 3-4 ώρες … έγινε χτες μια πολύ “ύποπτη” ζημιά που προκάλεσε την πτώση του σήματος, τη διακοπή της μετάδοσης».

Γ.Παπαγιάννης: «Θερμοκρασίες 300 βαθμών Κελσίου»

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης που κανονικά θα ξεκινούσε εκπομπή στις 06.00 το πρωί, μιλώντας στο ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι «υπήρχε εργαζόμενος μέσα στο κτίριο, συνάδελφος ηχολήπτρια, έχει διακομιστεί σε κοντινό νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, όλα είναι καλά με την υγεία της. Βγήκε από την πίσω πόρτα, από την έξοδο κινδύνου». Σημειώνεται ότι η ηχολήπτρια που απεγκλωβίστηκε από τους πυροσβέστες είναι και μητέρα δύο παιδιών.

«Δεν μπορεί να μπει κανείς μέσα, είναι τα πάντα κατεστραμμένα, έχουν καεί. Αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες 300 βαθμών Κελσίου. Ο RealFM και η RealNews απασχολούν περίπου 300 ανθρώπους, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξαναχτίσουμε αυτό που φτιάξαμε πριν από αρκετά χρόνια».

Καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο

Την καταδίκη του για τον εμπρησμό του ομίλου εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, γράφοντας σε ανάρτησή του ότι «η τρομοκρατία δεν θα νικήσει». «Η επίθεση κατά Realfm 97,8 και Real News, από την οποία προκλήθηκε πυρκαγιά και κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, είναι μία απολύτως καταδικαστέα εγκληματική ενέργεια, που στρέφεται κατά της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα μας», τονίζει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Καταδικαστέο χαρακτηρίζει τον εμπρησμό στα γραφεία του Real Group ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικόνομου. «Όποιος νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα πλήξει την ελευθερία του Τύπου, πλανάται πλάνην οικτράν. Η Κυβέρνηση στέκεται σταθερά δίπλα στα Μέσα Ενημέρωσης και τους εργαζόμενους σε αυτά, ανυποχώρητα απέναντι σε όσους αντιμάχονται την ελεύθερη έκφραση», αναφέρει σε δήλωσή του.

Την επίθεση στις εγκαταστάσεις του Real Group καταδίκασε, με ανάρτησή του στα social media, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. «Η εμπρηστική επίθεση στον #RealFm, ακόμη μια επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και της ενημέρωσης. Η Πολιτεία οφείλει άμεσα να φέρει τους δράστες στη δικαιοσύνη» έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

image

image

image

image

image

image

image