Συνεχίζει να καίει η φωτιά στην Πάρνηθα, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκε ο οικισμός της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι. Την ίδια στιγμή, εκτός ελέγχου βρίσκεται και το πύρινο μέτωπο στην Αλεξανδρούπολη, το οποία απειλεί πλέον άμεσα και περιοχές της Ροδόπης.

Ads

Στην Πάρνηθα η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύκολη, καθώς οι φλόγες, λόγω της αλλαγής της φοράς του ανέμου, μπήκαν στα πρώτα σπίτια της περιοχής στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής, όπου μάλιστα στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση.

 

Eκτός από τα εναέρια μέσα, στην Πάρνηθα επιχειρεί και το ερπυστριοφόρο της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά έχει κατεύθυνση και προς την Αμυγδαλέζα.

Εκτός από την επιχείρηση για να σωθούν σπίτια στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής, μάχη δίνεται προκειμένου η φωτιά να μην κατευθυνθεί και προς την κορυφογραμμή της Πάρνηθας.

Ads

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα, ενώ επιχειρούν 7 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Παράλληλα, τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Στρατού Ξηράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για πεμπτη μέρα μαίνεται η φωτιά στον Έβρο

Την ίδια στιγμή, με ολοσχερή καταστροφή σε μεγάλες περιοχές, ειδικά στο δάσος Δαδιάς απειλεί η πυρκαγιά, που καίει ανεξέλεγκτα στον Έβρο για πέμπτη ημέρα.

Στη Δαδιά βρέθηκαν χθες Τετάρτη 18 απανθρακωμένοι άνθρωποι, μεταξύ αυτών και δύο παιδιά.

Πολλά μέτωπα παραμένουν ενεργά και οι ισχυροί άνεμοι ως και 8 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, αυξάνουν τον κίνδυνο να επεκταθούν τα μέτωπα.

Το μέτωπο της Δαδιάς ενώνεται με ένα μέτωπο στη Σύμη, περιοχή κοντά στον Άβαντα που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.

Στην Αλεξανδρούπολη, τα ενεργά μέτωπα είναι σε Πλάκας, πρώην οικισμό της Αμφιθέας, Πυλαία-Κοίλα, Δίκελλα, Μεσημβρία.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι εντός του πευκοδάσους της Κίρκης, είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη.

Στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης και σε εκείνη στο δάσος της Δαδιάς, επιχειρούν 241 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 70 οχήματα, ενώ επιχείρησαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Δύο μέτωπα στη Ροδόπη
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί και η πυρκαγιά που καίει για δεύτερη ημέρα δασικές εκτάσεις σε δύο μέτωπα στην Ροδόπη, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ιάσμου.

Η δημοτική ενότητα Σώστη του δήμου Ιάσμου, στην οποία έχουν καεί και σπίτια, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Στην περιοχή μεταβαίνουν δύο κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και θα έχουν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκο Τσαλικίδη και τον δήμαρχο Ιάσμου, Μουμίν Μουμίν.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαλικίδη, στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής όπου αποφασίστηκε εκκένωση προληπτικά η φωτιά έχει σβήσει, ωστόσο όσοι έχουν φύγει δεν θα επιστρέψουν σήμερα στο χωριό. Εκτίμησε δε ότι, μέχρι στιγμής, δεν είναι επικίνδυνο το μέτωπο στον δήμο Ιάσμου.

Πάντως οι κάτοικοι σε Πετρωτά, Άγιο Χαράλαμπο, Μαρωνία, Ασκητές, Καγκέλες, Πλατανίτη, Νέα και Παλαιά Κρωβύλη στη Ροδόπη με νέο μήνυμα που εστάλη από το 112 καλούνται να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς παραμένει ο κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς.