Αβοήθητη δηλώνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση των περιοχών της Αττικής που καίγονται. Άφαντα είναι τα εναέρια μέσα καταγγέλλει Αντιδήμαρχος της Λαυρεωτικής και τονίζει πως οι φλόγες καίνε έκταση που είναι αδύνατο να προσεγγιστεί από επίγειες δυνάμεις.

Ads

«Δυστυχώς φωνάζουμε εδώ και πάρα πολλές ώρες, εγώ είμαι από την αρχή της φωτιάς εδώ πέρα, δεν μας ακούει κανείς. Οπωσδήποτε χρειαζόμαστε εναέριες δυνάμεις. Εναέρια μέσα από τη δική μας την πλευρά, Πέτα και Μεγάλη Αυλή Κερατέας δεν έχουμε δει εναέρια μέσα. Από την αρχή κάνανε 2-3 ρίψεις και εξαφανίστηκαν. Μας λένε ότι είναι από την πλευρά του Λαγονησίου και της Σαρωνίδας. Όμως εδώ πέρα τώρα η φωτιά έχει φτάσει μέσα στα σπίτια. Απ’ ό,τι βλέπω εγώ καίγεται ένα μαντρί και ένα σπίτι. Τώρα. Μπροστά μου, μπροστά μου. Δεν μπορούμε να πάμε. Δεν υπάρχει πρόσβαση. Από πουθενά δεν μπορούμε να πάμε εμείς. Χρειάζονται εναέριες δυνάμεις.»

 

Ο κ. Δ. Λουκας, δήμαρχος Λαυρεωτικής μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως το μέτωπο της φωτιάς ξεπερνά πια τα 4 χιλιόμετρα.

«Απειλούνται αυτή τη στιγμή και σπίτια, εργοστάσια ανακύκλωσης», τόνισε. «Εδώ έχει τουλάχιστον τέσσερα εργοστάσια και διάσπαρτες εστίες. Και στην περιοχή Πέτα η φωτιά είναι στα 10 μέτρα από τον οικισμό», τόνισε.

«Η καταστροφή είναι τεράστια. Σφίγγεται η καρδιά σου. Έχουν καεί τα πάντα σε όλη την περιοχή. Οι φλόγες πέρασαν από παντού, από όλους τους οικισμούς, που ευτυχώς έχουν εκκενωθεί. Δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα των ζημιών σε σπίτια και περιουσίες αυτή τη στιγμή» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, προσθέτοντας:

«Όλο το πύρινο μέτωπο που είχε από την αρχή σκαρφαλώσει στην κορυφογραφή του Πάνιου ‘κύλισε’ με όλο το εύρος του πίσω από το βουνό και κατέκαψε τα Καλύβια με κατεύθυνση προς Σαρωνίδα. Είναι απέραντη η έκταση της πυρκαγιάς και αδύνατος ο περιορισμός της», δηλώνει ο ίδιος.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης, περισσότερο ανήσυχος για τις συνέπειες της πυρκαγιάς στους οικισμούς Τραπουριά, Φοινικιά, Κίτιζα και Γαλαναίικα (όριο με Σαρωνίδα) ζητούσε την άμεση και απόλυτη απομάκρυνση των πολιτών.

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την τύχη του οικισμού Μεγάλη Αυλή, μεταξύ Πέτα και Κερατέα στις παρυφές του Πάνιου όρους (από την ανατολική πλευρά) δηλώνει ο αντιδήμαρχος Κερατέας, Θανάσης Μακροδημήτρης. Ενημερώνει ότι η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. Έχει κατακάψει ένα μαντρί και ένα μικρό καλύβι, ενώ «με δικά μας μέσα σβήσαμε το ένα από τα δύο παρακείμενα εργοστάσια ανακύκλωσης» καταγγέλλει. Τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένα εναέριο ή επίγειο μέσο πυρόσβεσης και ζητά ενισχύσεις.

Ads

Στο ίδιο πνεύμα εκφράστηκε και ο επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας του δήμου, Ηλίας Στουραΐτης, ο οποίος, από τον οικισμό Καλιμάκι της Κερατέας (ψηλά στο Πάνιο) επιβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχουν, ούτε ελικόπτερα ή καναντέρ τις τελευταίες 4 ώρες», όπως και επίγεια οχήματα πυρόσβεσης, τα οποία μεταφέρθηκαν προς Σαρωνίδα. «Επιχειρούμε μόνο με μια υδροφόρα το δήμου. Ζητάμε άμεση βοήθεια», δηλώνει ο ίδιος.