Σοβαρές καταγγελίες “επιλεκτική προστασία” από την Πυροσβεστική στη βίλα της οικογένειας Λύκου στην περιοχή Ριµπάρι, την ώρα που η φωτιά στην Κερατέα την περασμένη Δευτέρα βρισκόταν εκτός ελέγχου, κάνουν κάτοικοι της περιοχής.

Ads

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Documento, τη στιγμή που το μέτωπο κατευθυνόταν επικίνδυνα προς τον εθνικό δρυµό Σουνίου σε µια κατάφυτη έκταση, όχηµα της πυροσβεστικής φυλούσε τη συγκεκριμένη βίλα.

Μάλιστα απέστειλαν και σχετική φωτογραφία με το πυροσβεστικό εντός της πολυτελούς βίλας. Η επίμαχη φωτογραφία φέρεται να έχει τραβηχτεί στις 16.13 µετά το µεσηµέρι της ∆ευτέρας, όταν το µέτωπο της πυρκαγιάς δεν βρισκόταν στο Ριµπάρι και το βάρος της πυρόσβεσης είχε πέσει µερικά χιλιόµετρα πιο µακριά. Σύµφωνα µε τις καταγγελίες, το όχηµα φέρεται να έµεινε στη βίλα µέχρι αργά το απόγευµα.

image

Ads

Στο ίδιο σηµείο είχαν επιχειρήσει και δύο ελικόπτερα της πυροσβεστικής, σύµφωνα πάντα µε τις ίδιες πηγές. Οπως µάλιστα λένε οι κάτοικοι, ώρες µετά, συγκεκριµένα γύρω στις 19.00 µε 19.30, τα ελικόπτερα πραγµατοποίησαν ρίψεις νερού ξανά στο ίδιο σηµείο. Είναι άγνωστο εάν υπήρξε παρέµβαση σε ανώτατο επίπεδο προκειµένου να παραµείνει, όπως επιµένουν οι κάτοικοι, το πυροσβεστικό όχηµα στην πολυτελή κατοικία της οικογένειας Λύκου και ενώ η πυρκαγιά κατέκαιγε άλλο σηµείο της περιοχής κάνοντας στάχτη περιουσίες.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, όσο εξελισσόταν η φωτιά µακριά από το Ριµπάρι στην περιοχή βρίσκονταν δύο πυροσβεστικά οχήµατα. Το ένα στη Γέφυρα Αδάµ και το άλλο στο σπίτι της οικογένειας Λύκου.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την εφημερίδα, η οικογένεια Λύκου απέφυγε να σχολιάσει τις καταγγελίες παρά τις επίμονες προσπάθειες των συντακτών της. 

Η επαγγελματική σχέση του Κυρ. Μητσοτάκη με την οικογένεια Λύκου

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Documento, οι καταγγελίες αποκτούν ιδιαίτερη σηµασία καθώς µεταξύ της οικογένειας Λύκου και του σηµερινού πρωθυπουργού υπήρξε κατά το παρελθόν στενή επιχειρηµατική σχέση. Ηταν αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τη θέση του διευθύνοντος συµβούλου στην Εθνική Επιχειρηµατικών Συµµετοχών του οµίλου της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, εκ της θέσεώς του ο Κυρ. Μητσοτάκης ασκούσε εµµέσως εξουσία και στη Fintrust, καθώς και η NBG Greek Fund ήταν µέτοχος της Fintrust.

Την ίδια περίοδο, σχεδόν παράλληλα µε την επαγγελµατική σταδιοδροµία του στην Εθνική Επιχειρηµατικών Συµµετοχών, συµµετείχε στην Inform Π. Λύκος ΑΕ Βιοµηχανία Παραγωγής, Επεξεργασίας και Ανάπτυξης Συστηµάτων Εντυπης Πληροφορικής. Οπως προκύπτει από το ΦΕΚ (αρ. φ. 9316/11 Οκτωβρίου 2000), ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν µεταξύ των µελών του ∆Σ της συγκεκριµένης εταιρείας, µαζί µε άλλα οκτώ άτοµα. Στο ∆Σ της εν λόγω εταιρείας ο Κυρ. Μητσοτάκης εµφανίζεται επίσης να συµµετέχει και αργότερα, τον Ιανουάριο του 2002, όπως προκύπτει από σχετικό ΦΕΚ (690 / 29 Ιανουαρίου 2002).

Τον Απρίλιο του 2002 η Inform Π. Λύκος προχώρησε στην εξαγορά του 51% της Fintrust AE. Είναι η εταιρεία στην οποία µέτοχος ήταν το fund της Εθνικής Τράπεζας το οποίο διαχειριζόταν η Εθνική Επιχειρηµατικών Συµµετοχών στην οποία προΐστατο ο Κυρ. Μητσοτάκης. ∆ύο µήνες µετά η Inform Π. Λύκος απέκτησε ακόµη 16.429 µετοχές της Fintrust AE, ανεβάζοντας το ποσοστό που κατείχε στο 61%.