Η φωτιά που έπληξε την βορειοανατολική Αττική την Κυριακή και την Δευτέρα ήταν από τις μεγαλύτερες και πιο επιζήμιες των τελευταίων ετών, αφήνοντας πίσω της μία νεκρή, χιλιάδες στρέματα καμένης γης, κατεστραμένα σπίτια, ένα καμένο σχολείο στην Νέα Πεντέλη, καθώς επίσης και επιχειρήσεις που έγιναν στάχτη – όπως το εργοστάσιο ξυλείας στον Γέρακα.

Ads

Την τελευταία δεκαετία, από το 2014 μέχρι το 2024, κάηκαν 574.692 χιλιάδες στρέματα γης από φωτιές στην Αττική, με ρεκόρ καμένης έκτασης να καταγράφεται το 2009 στη μεγάλη φωτιά σε Γραμματικό/Πικέρμι/Παλλήνη με 210.000 στρέματα να γίνονται στάχτη.

Το 2018 στο Μάτι, όπου 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κάηκαν 1.759 στρέματα.

Στην Πεντέλη και στο Ντράφι το 2018 και το 2022 κάηκαν πάνω από 40.000 στρέματα, ενώ 57.530 στρέματα κάηκαν το 2021 στη Βαρυμπόμπη.

 

Το  μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνει βίντεο που δημοσίευσε το Forecast Weather Greece.

Αποκαλυπτικά για την έκταση της καταστροφής που προκάλεσε η φωτιά στη βορειοανατολική Αττική είναι τα στοιχεία που έδωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

Ads

Έως και το βράδυ της Δευτέρας (12/8) το πύρινο μέτωπο είχε κάψει 85.000 στρέμματα και εκτείνονταν 23 χιλιόμετρα.

Οι εικόνες στη Βορειοανατολική Αττική μετά το πέρασμα της φωτιάς είναι αποκαρδιωτικές. Δέντρα, σπίτια, περιουσίες έγιναν στάχτη/ Οι φωτογράφοι του πρακτορείου Eurokinissi απαθανάτισαν την επόμενη μέρα. Αποκαϊδια και απόγνωση…

 

Οι προσπάθειες για την διάσωση ζώων

Πέρα από τα δεκάδες χιλιάδες στρέματα καμένης γης, που ήταν το τραγικό αποτέλεσμα της τελευταίας φωτιάς στην Αττική, πέθαναν εκατοντάδες ζώα σε κτηνοτροφικές μονάδες και μαντριά, ενώ υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλαν πυροσβέστες, αστυνομικοί, κάτοικοι και εθελοντές για να απεγκλωβίσουν ζώα συντροφιάς και μη από την πύρινη λαίλαπα.

Ο Δήμος Γαλατσίου έχει διαθέσει τον χώρο του Κλειστού Ολυμπιακού Γυμναστηρίου (ΠΑΛΑΙ) για τη δημιουργία σταθμού πυρόπληκτων ζώων, με πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, όπου φιλοξενούνται ήδη εκεί 156 τετράποδα και ο δήμος, σε συνεργασία με τη Dog’s Voice και την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (ΕΔΚΕ), έχει εξασφαλίσει τη φροντίδα για αυτά, όμως υπάρχει και πολύ ισχυρή συμμετοχή και υποστήριξη από την τοπική κοινωνία.

Πέντε συνολικά δομές φιλοξενίας πυρόπληκτων ζώων λειτουργούν στην Αθήνα για την περίθαλψή τους.