Μαίνεται για δεύτερο εικοσιτετράωρο η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου (19/8) και αυτή τη στιγμή το ενεργό μέτωπο βρίσκεται ανάμεσα στον Λουτρό και των Λουτρών Τραϊανούπολης.

Ads

Στην προληπτική εκκένωση των περιοχών Μοναστηράκι και Δορίσκος, καθώς των οικισμών Αμφιτρίτη και Μαΐστρος προχώρησαν οι αρχές λίγο πριν τις 14:00, ενώ λίγο πριν τις 15:00 στάλθηκε νέο μήνυμα από το 112, για εκκένωση της περιοχής Άβαντας.

 

Νωρίτερα, μήνυμα στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης έστειλε η Πολιτική Προστασία μέσω του 112, την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις μάχονται αδιάκοπα με τις φλόγες, που έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους στον νότιο Έβρο. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, ενώ οι διάσπαρτες εστίες σε Λουτρά, Δωρικό και Αγνάντια εξελίχθηκαν σε μέτωπα.

«Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει η ειδοποίηση.

 

(Εvros-news.gr/Eurokinissi)

 

Η επιχείρηση της Πυροσβεστικής κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε επικεντρωθεί στο νότιο κομμάτι και στον Λουτρό, Αγνάντια και Νίψα, ενώ οι άνεμοι εξακολουθούσαν ισχυροί, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στάχτη έγιναν σπίτια, αυτοκίνητα και εκκλησίες.

Το Σάββατο (19/8), συνολικά οκτώ εκκενώσεις οικισμών ζητήθηκαν μέσω του 112, στο πλαίσιο των οποίων ήχησαν πολεμικές σειρήνες, έτσι ώστε οι κάτοικοι να φύγουν άμεσα και έγκαιρα από τις περιοχές και να γλυτώσουν από τις φλόγες που πλησιάζουν απειλητικά τους οικισμούς.

Από τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη έχουν καεί σπίτια ενώ άλλα έχουν υποστεί ζημιές, όπως και μια παλιά μονή στο χωριό Πεύκα. Ακόμη, πυροσβέστες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στον Έβρο, αποφασίστηκε η ενίσχυση των εναέριων μέσων, ενώ την ίδια ώρα τα δρομολόγια των λεωφορείων C682/C683 (Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο) καταργούνται ολικώς με εντολή της Τροχαίας.

https://www.youtube.com/watch?v=0_SPOl8iZ9A

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί περαιτέρω και επιχειρούν συνολικά 176 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με 10 πεζοπόρα τμήματα και 48 υδροφόρα οχήματα.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση κατάσβεσης την πυρκαγιάς.

Πλέον επιχειρούν :

  • 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 έναντι  τεσσάρων,
  •  2  πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL έναντι ενός και προστέθηκαν και
  • 2 ελικόπτερα CH-47 (CHINOOK), ενώ στο έδαφος προστέθηκαν άλλοι 2 προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Εξακολουθούν να συνδράμουν:

  • 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου  ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,
  • 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,
  • υδροφόρα οχήματα,
  • βυτιοφόρα οχήματα και
  • οχήματα γενικής χρήσεως.

Στις προσπάθειες συμβάλλουν επίσης, εθελοντές, υδροφόρα οχήματα της Αυτοδιοίκησης, ενώ έντονη είναι η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και του στρατού.

Ο άνεμος αλλάζει διαρκώς κατευθύνσεις και έτσι η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

© Εvros-news.gr/Eurokinissi

 

«Ο μεγαλύτερος εχθρός αυτή την στιγμή είναι ο άνεμος»

Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο OPEN ανέφερε ότι έχει δοθεί στην κυκλοφορία ένα κομμάτι της Εγνατίας οδού, ωστόσο η κατάσταση με την πυρκαγιά είναι αρκετά δύσκολη καθώς οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής.

«Ο μεγαλύτερος εχθρός αυτή την στιγμή των Πυροσβεστών είναι ο άνεμος», τόνισε.

Στον Λουτρό υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και έχει δοθεί τιτάνια ολονύχτια μάχη, με τους ανέμους να είναι αρκετά ισχυροί και πάνω από 6 μποφόρ όπως επισημαίνει ο κ. Αρτοποιός. Η Πυροσβεστική, ο ελληνικός Στρατός και η Ελληνική Αστυνομία είναι στρατευμένοι και δίνουν μεγάλη μάχη.

Οι δυνάμεις, όπως επισήμανε ενισχύθηκαν σημαντικά και παρέχεται συνδρομή από Ήπειρο, Κεντρική Μακεδονία και Περιφέρεια Αττικής.

 

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης: Η φωτιά άλλαξε πολλές φορές κατεύθυνση

Για την κατάσταση της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη μίλησε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης.

Μετά τις 3 – 4 τα ξημερώματα η κατάσταση στην πόλη ήταν καλύτερη από τους καπνούς, με την ατμόσφαιρα να έχει καθαρίσει ενώ το βράδυ υπήρξαν διακομίσεις κατοίκων σε νοσοκομεία λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Από τις 22:00 οι κάτοικοι εκκένωσαν τα χωριά και φιλοξενούνται στις παιδικές κατασκηνώσεις, σύμφωνα με τον δήμαρχο. «Εμείς φιλοξενούμε περίπου 50 άτομα, όλοι οι υπόλοιποι είχαν χώρους με φιλικά ή οικογενειακά πρόσωπα. Μιλάμε για μοναχικούς ανθρώπους που δεν είχαν ένα φιλικό σπίτι να πάνε» ανέφερε.

«Καήκαν 4 σπίτια και η Εκκλησία Μεταμορφώσεων του Σωτήρα και 1 αυτοκίνητο», σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή που έχει ο δήμαρχος, ενώ τέσσερα άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και κάποια περιστατικά χωρίς ανησυχία.

Στον Έβρο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Σπυρόπουλος

Στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές του Έβρου βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος, όπου συνομίλησε με κατοίκους. Ενώ επισκέφθηκε, επιπλέον, το συντονιστικό της Πυροσβεστικής, όπου και ενημερώθηκε για την πορεία της πυρκαγιάς.

Σε δήλωσή του ο κ. Σπυρόπουλος επεσήμανε πως «ζούμε μία ακόμη δύσκολη μέρα για τον Έβρο και ολόκληρη την περιοχή. Είμαστε στο πλευρό των γυναικών και των ανδρών της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Στρατού, της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και των εθελοντών που δίνουν μία τιτάνια μάχη για να περιοριστεί η φωτιά».

Και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς, συντελέστηκε μια πολύ μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Υπάρχουν ζημιές σε ιδιοκτησίες, σε σπίτια και σε κτηνοτροφικές μονάδες. Θέλουμε και ελπίζουμε, εντός της ημέρας, και με τη βοήθεια και των εναέριων μέσων που συνδράμουν την τεράστια αυτή επιχείρηση, να περιοριστεί η φωτιά με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες για την περιοχή».