Καμένα σπίτια και ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της φωτιάς στη Σαρωνίδα.

Ads

Μεγάλες δασικές εκτάσεις έγιναν στάχτη από το πέρασμα της φωτιάς, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 30.000 στρέμματα καμένα. Παράλληλα, όπως αποκαλύπτουν οι μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν καεί.

Αυτή την ώρα, πολλές είναι περιοχές χωρίς ρεύμα και νερό, σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Πέτρο Φιλίππου. Σε ό,τι αφορά την παρούσα εικόνα στη Σαρωνίδα έκανε λόγο για «πολύ μικρές εστίες είναι προς τα ανατολικά, στην περιοχή της Αναβύσσου και πάνω στο Πάνειο Όρος», μιλώντας στο Open.

«Δεν έχουμε φωτιά αλλά είναι τεράστια η καταστροφή που έχει γίνει» τόνισε.

Ads

«Όλος ο δήμος Σαρωνικού από άκρη προς άκρη έχει καεί. Ξεκίνησε η φωτιά από τον Κουβαρά χτες το μεσημέρι. Στο Πάνειο όρος, στους πρόποδες στα Καλύβια, σε παραθαλάσσιες περιοχές, προς το Λαγονήσι, Σαρωνίδα, μετά ανέβηκε το βουνό της Σαρωνίδας. Έκαψε αρκετό κομμάτι μέσα στην κατοικημένη περιοχή, στο Πανόραμα της Σαρωνίδας, κατευθύνθηκε προς Ανάβυσσο και προς Κερατέα αργά το βράδυ μαζεύτηκε περίπου στη 01:00-02:00» σημείωσε ο κ. Φιλίππου, σε δηλώσεις του στο Mega.

«Είμαι αρκετά χρόνια αυτοδιοικητικός, αυτή την καταστροφή δεν την είχαμε ξαναζήσει. Σχεδόν έχει καεί όλος ο δήμος Σαρωνικού, ξεκινώντας από τον Κουβαρά στη 1 η ώρα χθες, πέρασε στο Πάνειο όρος, στα Καλύβια, έκαψε όλο το Πανί, πέρασε στις θαλάσσιες περιοχές στις περιοχές Λαγονήσι, Φλαμπουριά, Όλυμπος. Στη συνέχεια προχώρησε προς το βουνό της Σαρωνίδας έκαψε αρκετά σπίτια στο Πανόραμα – μέχρι και σήμερα το πρωί υπάρχουν εστίες -, δεν έχω εκτίμηση για το πόσα σπίτια έχουν καεί», ανέφερε αρχικά.

«Πολλές περιοχές δεν έχουν ρεύμα, γιατί έχει καεί το δίκτυο. Και εκτός αυτού δεν έχουμε νερό γιατί αν δεν έχουμε ρεύμα δεν δουλεύουν τα πιεστικά για να πάει το νερό πάνω στις δεξαμενές και δυσκολεύει η κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Φιλίππου.

Για τις εκκενώσεις κατοικιών ο κ. Φιλίππου είπε πως, «έχουμε κάνει μεγάλες εκκενώσεις από χθες» και πως σε πολλές περιπτώσεις «κάναμε και εμείς απεγκλωβισμούς, ακόμα και “βίαια” αλλά δεν είχαμε θύματα ευτυχώς ή τραυματισμούς».