Εκτενή ρεπορτάζ και μαρτυρίες κατοίκων και τουριστών στη Ρόδο, όπου η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη για 6η μέρα, φιλοξενούν σχεδόν όλα τα διεθνή ΜΜΕ.

Ads

Χιλιάδες τουρίστες έφτασαν στο αεροδρόμιο της Ρόδου, ελπίζοντας να φύγουν από το νησί. Μερικοί ήταν ήδη εκεί από το προηγούμενο βράδυ και αναγκάστηκαν να κοιμηθούν σε έναν από τους χώρους του αεροδρομίου. Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι εκκενώθηκαν είτε από στεριά είτε από θάλασσα.

Το Reuters μεταδίδει πως χιλιάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν χθες σε εξωτερικούς χώρους. «Πυροσβεστικές δυνάμεις, με την υποστήριξη εναέριων μέσων δίνουν μάχη σε τρία μέτωπα σήμερα, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες για να αποτρέψουν την εξάπλωση των φλόγων σε ένα πυκνό δάσος ή απειλώντας περισσότερες κατοικημένες περιοχές», αναφέρεται.

Διασώστες πραγματοποιούν «τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα» στο τουριστικό νησί της Ρόδου όπου μαίνεται σφοδρή πυρκαγιά, για έκτη συνεχή ημέρα, είναι τίτλος τηλεγραφήματος του Γαλλικού Πρακτορείου, επικαλούμενο εκπρόσωπο της ελληνικής αστυνομίας.

Ads

«Τουρίστες σε κατάσταση αβεβαιότητας καθώς πυρκαγιές εξαπλώνονται στο ελληνικό νησί» αναφέρει το BBC το οποίο καλύπτει σε ζωντανή ροή στην ιστοσελίδα του την κατάσταση στο ελληνικό νησί, μεταφέροντας μαρτυρίες τουριστών.

«Πυρκαγιές εξαπλώνονται σε όλο το ελληνικό νησί της Ρόδου έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία, αφήνοντας πολλούς τουρίστες σε κατάσταση αβεβαιότητας. Πτήσεις ακυρώθηκαν προς το το νησί αφού οι παραθεριστές, συμπεριλαμβανομένων πολλών Βρετανών, χρειάστηκε να κοιμηθούν σε προσωρινά καταλύματα κατά τη διάρκεια της νύχτας…), τονίζει μεταξύ άλλων το BBC.

«Iσχυροί άνεμοι αναμένεται να δυσκολεύουν την κατάσβεση των πυρκαγιών στη Ρόδο», αναφέρει ο Guardian.

«30.000 άνθρωποι απομακρύνονται από τη Ρόδο, «η μεγαλύτερη επιχείρηση που έγινε ποτέ» στη χώρα, τονίζει η Liberation.

To Associated Press αναφέρει πως η ελληνική αστυνομία απομάκρυνε 16.000 ανθρώπους μέσω χερσαίων μέσων και 3.000 δια θαλάσσης από 12 χωριά και πολλά ξενοδοχεία στο νησί, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

«Η Ελλάδα απομακρύνει χιλιάδες τουρίστες στη Ρόδο καθώς μαίνονται πυρκαγιές» είναι ο τίτλος CNN.

«Απελπισμένοι τουρίστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Πολλοί δεν έχουν μαζί τους ούτε αποσκευές ούτε χαρτιά. Στο διεθνές αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου επικρατεί το χάος» , γράφει η γερμανική Bild. «Πολλοί παραθεριστές βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένοι στο διεθνές αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου, ελπίζοντας για πτήσεις επιστροφής».

Εκκενώθηκαν 75 ξενοδοχεία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Περιφέρειας, περίπου 75 ξενοδοχεία εκκενώθηκαν στο νότιο και ανατολικό τμήμα του νησιού, με περισσότερους από 16.000 τουρίστες να μεταφέρονται σε δομές ή άλλα καταλύματα για να φιλοξενηθούν.

Από τα 75 ξενοδοχεία, τρία παρέμειναν εντελώς κλειστά, καθώς στα υπόλοιπα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπήρχε προσωπικό ασφαλείας που διευκόλυνε όσους ταξιδιώτες επιθυμούσαν να πάρουν τις αποσκευές τους και τα προσωπικά τους αντικείμενα και είτε να αποχωρήσουν από το νησί, είτε να μεταφερθούν σε άλλο κατάλυμα.

Κάποια από τα ξενοδοχεία έχουν υποστεί ζημίες κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ η ακριβής αποτίμηση των ζημιών θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.