Μάχη με τις φλόγες δίνουν για δεύτερη μέρα εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι στα πύρινα μέτωπα σε Αττική, Βοιωτία και Κορινθία, με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να αποδίδει την ευθύνη για τα δεκάδες καμένα σπίτια και τα χιλιάδες στρέμματα που έχουν μετατραπεί σε στάχτη, στις δημοτικές αρχές και στους πολίτες.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό, «δόθηκαν από 180.000 ευρώ στον Δήμο Λαυρεωτικής και στον δήμο Σαρωνικού, από 89.000 και 82.000 αντίστοιχα που είχαν δοθεί το 2021. Όσον αφορά το δάσος του Κουβαρά που εκτείνεται σε δύο δήμους, δόθηκαν 250.000 από 150.000 ευρώ που είχαν δοθεί το 2021», ενώ πρόσθετε πως «μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ για τα δάση. Είχαμε την ομάδα των ειδικών κομάντο, περίπου 500 άτομα και έχουμε και 200 περίπου άτομα από το εξωτερικό που έρχονται να συνδράμουν».

«Όταν τελειώσει η αντιπυρική περίοδος θα έχουμε και πλήρη απολογισμό για το πού πήγαν αυτά τα χρήματα» υπογράμμισε, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Ήδη έχουν γίνει ενέργειες και για εξοπλισμό και προσωπικό. Για το προσωπικό η δυνατότητα συμβάσεων αυξήθηκε στου πέντε μήνες», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως από πέρυσι έχει περάσει διάταξη όπου εάν οι δημότες δεν προχωρήσουν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους, να μπορεί να μπει σε αυτά ο Δήμος και να τα καθαρίσει.

Ads

«Απέχουμε ακόμη από τη συνείδηση του κόσμου να κάνει ένα βασικό πράγμα γιατί το είδα και χτες. Καθαρισμοί των ιδιόκτητων οικοπέδων και αποφυγή καύσιμης ύλης στα σπίτια μας, στις μάντρες μας» κατέληξε.

Σημειώνεται ενδεικτικά πως οι κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική ανέρχονται σε τουλάχιστον 4.500, ενώ σχεδόν το 85% από τα περίπου 3.500 πυροσβεστικά οχήματα έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον μία δεκαετία λειτουργίας.

https://www.youtube.com/watch?v=bjJNjESKd2g&ab_channel=SKAIRADIO100%2C3FM