Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνει η Πυροσβεστική με τα πύρινα μέτωπα σε ΝΑ Αττική, Δερβενοχώρια και Λουτράκι που συνεχίζουν να καίνε, να φαίνονται ανεξέλεγκτα.

Ads

Το πύρινο μέτωπο στην ΝΑ Αττική ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης (17/7) από τον Νέο Κουβαρά και μέχρι το απόγευμα είχε εξαπλωθεί μέχρι και τη Σαρωνίδα στην περιοχή Πανόραμα. Στο πέρασμα της η πυρκαγιά έκαψε κατοικίες, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών είχαν λάβει μήνυμα από το 112 για να τις εκκενώσουν. Το μέτωπο έχει εξαπλωθεί και στα Καλύβια.

Παρόμοια εικόνα και στο Λουτράκι όπου και εκεί κάηκαν σπίτια και εκκενώθηκαν περιοχές με τις αρχές να κλείνουν προσωρινά την νέα και την παλιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου.

Στα Δερβενοχώρια, το μέτωπο παραμένει ανεξέλεγκτο, ενώ υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία καθώς η φωτιά απειλεί να περάσει στην Πάρνηθα.

Ads

Αναλυτικά η κατάσταση ανά μέτωπο:

Νοτιοανατολική Αττική

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής μάχονται και τη νύχτα έχοντας πλέον δώσει μεγαλύτερη προσοχή στη Σαρωνίδα και στα Καλύβια, ενώ μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν 4 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο. Επίσης κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.

Η κατάσταση στη Σαρωνίδα έγινε χειρότερη μετά τις αναζωπυρώσεις αργά το απόγευμα, όταν και κάηκαν πολλά σπίτια, ενώ στο Πανόραμα για μεγάλο χρονικό διάστημα περισσότερο της μιας ώρας καιγόντουσαν κατοικίες και δεν υπήρχε κανένα μέσο της Πυροσβεστικής για κατάσβεση.

Για την χειρότερη καταστροφή της τελευταίας δεκαετίας στην περιοχή έκανε λόγο ο δήμαρχος Σαρωνίδας, Χρήστος Γκίνης μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Είναι πολλές οι εστίες πυρκαγιάς, ο αέρας είναι πολλά μποφόρ» σημείωσε.

«Προτεραιότητά μας είναι να μην καούν άλλα σπίτια και νωρίτερα δώσαμε εντολή για εκκένωση αρκετών οικισμών» πρόσθεσε.

«Ο δήμος Σαρωνικού έχει 30.000 και παραπάνω μόνιμους κατοίκους. Το καλοκαίρι όμως γίνονται 100.000» συμπλήρωσε ο κ. Γκίνης.

 

 

Δερβενοχώρια

Στη δασική πυρκαγιά που εξελίσσεται σε ορεινή δασική έκταση των Δερβενοχωρίων, μακριά από κατοικημένη περιοχή το μέτωπο είναι ανεξέλεγκτο και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει έκταση 10 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, όλη τη νύχτα θα επιχειρούν 105 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα, ενώ από αέρος με το πρώτο φως αναμένεται να σηκωθούν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα που λίγο μετά τις 21:00 σταμάτησαν.

Παράλληλα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία επί της επαρχιακής οδού Ελευσίνας – Θηβών, από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα, καθώς και επί της επαρχιακής οδού Οινόης – Μαγούλας από το εργοστάσιο «Τιτάν» , όπου είχε διακοπεί προσωρινά από την αστυνομία.

 

 

Λουτράκι

Η πυρκαγιά στο Λουτράκι μαίνεται και αυτή από το μεσημέρι της Δευτέρας (17/7) και συνεχίζουν να καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να περιοριστεί το μέτωπο και να μην περάσει την Εθνική Οδό. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία των οχημάτων τόσο στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, όσο και στην παλαιά εθνική.

Το 112 έστειλε το απόγευμα της Δευτέρας (17/7) να εκκενωθούν έξι οικισμοί. Συγκεκριμένα, οι οικισμοί Καλαμάκι, Ίσθμια, Παράδεισος, Καλλιθέα, Πευκιάς και Ειρήνη απομακρύνθηκαν, όπως επίσης και σε παρακείμενες κατασκηνώσεις και οίκος ευγηρίας. Αρκετά σπίτια κάηκαν και σε αυτή την περιοχή.

Καπαρέλλι Βοιωτίας

Η φωτιά το Καπαρέλλι Βοιωτίας έχει οριοθετηθεί. Εκεί επιχείρησαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέριες για την προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς και τελικά τέθηκε υπο έλεγχο.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τρίτη – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Πολύ ψηλός παραμένει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και την Τρίτη (18/7), σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον χάρτη της ΓΓΠΠ, στην κατηγορία 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) βρίσκονται:

  • Αττική
  • Κύθηρα
  • Εύβοια
  • Βοιωτία
  • Αργολίδα
  • Κορινθία
  • Λακωνία
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Σάμος
  • Ικαρία
  • Χίος
  • Ψαρά
  • Λέσβος