Διευκρινίσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη τύπου παραχώρησε μαζί με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή και τον αρμόδιο Υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη.

Ads

Το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, την ΑΑΔΕ και την εφορία, ρυθμίσεις εναντίον του λαθρεμπορίου καυσίμων και νέες παρεμβάσεις για τη δίκαιη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ειδικότερα, στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε ότι από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού. Αποκτούν ωστόσο και ένα σημαντικό επιπρόσθετο κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια.

 

Όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται, από το 2024, αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%.

Ads

 

Οι βασικοί άξονες του φορολογικού νομοσχεδίου

Ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την ανάλυσή του πρόσθεσε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου οι οποίοι είναι οι εξής:

  1. Ισχυρή βούληση για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.
  2. Περιορισμός στόχων μετρητών στις συναλλαγές.
  3. Πιο διαφανής και αποτελεσματικοί έλεγχοι.
  4. Ο τέταρτος είναι η παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
  5. Δίκαιο σύστημα φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού.

Αποκτούν ωστόσο και ένα σημαντικό επιπρόσθετο κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια. Γιατί, παράλληλα, όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται, από το 2024, αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος

Για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%.

 

Οι ρυθμίσεις για μείωση χρήσης μετρητών

Από τη μεριά του, ο Χάρης Θεοχάρης σταχυολόγησε τις 4 βασικές πρωτοβουλίες, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για μείωση χρήσης μετρητών. Αυτές είναι οι εξής:

  • Υποχρεώση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέτρα πληρωμής.
  • Καταβολή επιδομάτων μέσω χρεωστικής κάρτας.
  • Αυστηρές κυρώσεις για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.
  • Υποχρεωτικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που σχετίζονται με την κατανάλωση.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη και δίκαιο φορολογικό σύστημα, όχι στοχοποίηση και επιπλέον άδικα βάρη

 

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου, ο Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ανέφερε:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, καθιστά το σύνολο των αυτοαπασχολουμένων και των ατομικών επιχειρήσεων «ένοχο» μιας δήθεν συλλογικής ευθύνης, που μας γυρνά στη ρητορική και στις πολιτικές των πρώτων μνημονίων.

Η προσχηματική κυβερνητική προσπάθεια της «δίκαιης φορολόγησης» επιβάλλει, πλέον, ελάχιστο φόρο 1.100 ευρώ σε υψηλό τεκμαρτό εισόδημα σε όλους ανεξαιρέτως.

Στην επιβάρυνση αυτή προστίθενται και τα 650 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν (από το 2018) να καταργήσει, αλλά το διατηρεί ως σήμερα.

Η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήταν και είναι σαφής. Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως, με όφελος έκπτωσης φόρου 900 ευρώ και επιπλέον ελάφρυνση 650 ευρώ από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Δυστυχώς, ο ανήφορος των μικρών και μεσαίων επιτηδευματιών δεν τελειώνει εδώ. Μετά την αύξηση των εισφορών κατά 9,6% το 2023, φαίνεται πως έρχεται νέα αύξηση της τάξης του 4% στις αρχές του 2024.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη και δίκαιο φορολογικό σύστημα, όχι στοχοποίηση και επιπλέον άδικα βάρη».

 

ΚΚΕ: Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ χαρατσώνουν απροκάλυπτα τους αυτοαπασχολούμενους

 

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νέο νομοσχέδιο και μάλιστα στο όνομα της δήθεν “φορολογικής δικαιοσύνης”, χαρατσώνουν απροκάλυπτα τους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ συνεχίζουν να αφήνουν στο απυρόβλητο τα αμύθητα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Νέα αδιέξοδα, χρέη και λουκέτα περιμένουν χιλιάδες μικροεπαγγελματίες, με την καθιέρωση οριζόντιου τεκμαρτού εισοδήματος ύψους 10920 ευρώ και τους φόρους να εκτοξεύονται στα 1590 ευρώ ετησίως (1102 ευρώ φόρος εισοδήματος, 488 ευρώ τέλος επιτηδεύματος), ακόμα και σε χρονιές που καταγράφουν ζημιές» σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Ο λογαριασμός φορτώνεται και πάλι στα πιο χαμηλά εισοδήματα, που εδώ και μία δεκαετία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων -και πάλι στο όνομα της φοροδιαφυγής- φορολογούνται από το 1ο ευρώ και πληρώνουν “κεφαλικό φόρο” 650 ευρώ (τέλος επιτηδεύματος), σε εκείνους που δεν είναι εργοδότες (510.000 σε σύνολο 784.000 αυτοαπασχολούμενων), που ήδη στοιβάζονται στις λίστες οφειλετών της εφορίας και των τραπεζών, στις λίστες των πλειστηριασμών. Ακόμα και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος που ανακοινώθηκε κατά 50%, αφορά εισοδήματα μεγαλύτερα των 10920 ευρώ και όχι αυτούς που κατά τεκμήριο την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Η δήθεν “φορολογική δικαιοσύνη” της κυβέρνησης αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο. Απόδειξη αποτελεί και το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού, που φορτώνει στην πλάτη επαγγελματιών και μισθωτών νέα ματωμένα πλεονάσματα και αυξημένα φορολογικά έσοδα, ενώ οι επιχειρηματικοί κολοσσοί πληρώνουν μόλις το 5% των φόρων και απολαμβάνουν κάθε είδους φοροαπαλλαγές. Όπως την εθελοντική φορολόγηση και τις 58 ειδικές φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, τον “αναβαλλόμενο” φόρο των τραπεζών, τις 12ετείς και άλλες φοροαπαλλαγές των στρατηγικών επενδυτών, τα νέα προκλητικά “δωράκια” στους καναλάρχες, αλλά και τις off shore, τις τριγωνικές συναλλαγές κ.ά, που κανείς από τους “Ράμπο” της εφορίας δεν είδε, ούτε άκουσε. Οι ίδιοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες είναι αυτοί που δεν πληρώνουν ούτε τα “ελάχιστα”, αφού την ώρα που τα σπίτια του λαού πλειστηριάζονται για μερικές εκατοντάδες ευρώ, 10.000 περίπου επιχειρήσεις (το 0,2% των ΑΦΜ) χρωστούν 85 δισ. ευρώ τα οποία θεωρούνται “μη εισπράξιμα”» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Η νέα φοροεπιδρομή δεν θα περάσει. Οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες να καταδικάσουν την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που υποσχόταν προεκλογικά “ανάπτυξη για όλους” και τώρα τους κυνηγά και με τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα τους να ματαιώσουν τα αντιλαϊκά σχέδιά της»