Κάνοντας λόγο για ένα «δίκαιο» φορολογικό νομοσχέδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης προανήγγειλε διορθωτικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, ενώ δεσμεύτηκε πως η παρούσα κυβέρνηση ούτε θα αυξήσει φορολογικούς συντελεστές, ούτε θα επιβάλλει φόρους

Ads

«Το 2023. Πριν από λίγους μήνες δηλαδή σε εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά είχε πει. “Καταφέραμε και μειώσαμε πάνω από 50 φόρους και μας έχει μείνει μια εκκρεμότητα”. Και ήταν ειλικρινής αυτή η εκκρεμότητα με βάση το πρόγραμμα του 2019, γιατί σε κάποιους φόρους μειώσαμε και περισσότερο κάποιους μειώσαμε περισσότερο ήταν το τέλος επιτηδεύματος. Με αφορμή λοιπόν αυτή τη συζήτηση, που είναι η τελευταία εκκρεμότητα από το ’19, γιατί θα ακολουθήσουν εφόσον συνεχίζουμε αυτή την πολιτική με τις αποδόσεις και άλλες μειώσεις φόρων, αυτή είναι η φιλοσοφία μας βάσει του προγράμματός μας πάντα. Αρχίζει λοιπόν. Είχε την εξής διατύπωση υπό την προϋπόθεση ότι θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το νομοσχέδιο αυτό κατ αρχάς δεν έχει καμία αύξηση φορολογικού συντελεστή. Ούτε θα ακούσετε ποτέ από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αυξάνει φορολογικούς συντελεστές, ή να επιβάλλει φόρους. Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες έχουν ένα στόχο φιλόδοξο 3,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της πάταξης ή περιορισμού της φοροδιαφυγής. Μία εκ των παρεμβάσεων γιατί οι άλλες είναι το ηλεκτρονικό χρήμα, το υποχρεωτικό ηλεκτρονικό χρήμα στα ακίνητα, τα αυστηρότερα διπλάσια πρόστιμα απ’ ότι το ποσό που χρησιμοποιείται με μετρητά αντί για ηλεκτρονικό χρήμα που επιβάλλεται εκ του νόμου με πολύ αυστηρότερα πρόστιμα» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η νομοθεσία για τα rbnb μια σειρά από παρεμβάσεις στο πλαίσιο της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ξεκινάμε από μια παραδοχή το 71% και είμαι κι εγώ ελεύθερος επαγγελματίας και δεν μπορώ να ακούω λογικές στοχοποίησης. Όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Δεν μπορεί το 71% να δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό των μισθωτών. Σημαίνει ότι είναι όλοι φοροφυγάδες; Σε καμία περίπτωση. Εδώ λοιπόν τι γίνεται. Εδώ γίνεται ένα σύστημα δικαιότερης φορολόγησης που προφανώς θα εξετάσουμε σημειακές παρεμβάσεις. Αν κάποιος για παράδειγμα είναι κάτω από 10.000 ευρώ. Και αυτό είναι απολύτως λογικό από μια σειρά περιπτώσεις» πρόσθεσε.

Ads

«Υπάρχουν δύο παραδείγματα, δύο διαφορετικές περιπτώσεις, δύο παραδείγματα και μία ενδεχόμενη αλλαγή. Το πρώτο παράδειγμα που θεωρώ ότι εκεί το νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά είναι η ουσία του νομοσχεδίου. Στο σκέλος αυτό έχει κάποιος μια επιχείρηση, ένα φούρνο, μια καφετέρια έτσι και έχει για παράδειγμα επτά εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό και αυτός έχει έσοδα κάτω από αυτούς τους επτά εργαζόμενους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό από το σύνολο της κοινωνίας. Αυτό είναι λοιπόν ένα παράδειγμα. Εκεί παρεμβαίνουμε και για μένα ορθότατα παρεμβαίνουμε» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

 

«Παράδειγμα δεύτερο: Ένας νέος δικηγόρος, ένας νέος δικηγόρος, ένας νέος μηχανικός, ένας νέος ελεύθερος επαγγελματίας εξαιρείται για 3 χρόνια, για 4 και 5 χρόνια, έχει ουσιαστικά πολύ μικρότερο αυτό το ποσό. Άρα θα έχει μείωση φόρου και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξαρτήτως ηλικίας, που δουλεύουν μέχρι τρεις εργοδότες με μπλοκάκι, επίσης όλοι εξαιρούνται για να έχουμε εικόνα των εξαιρέσεων του νομοσχεδίου» σημείωσε.

«Πάμε λοιπόν σε μία, σε μία ενδεχόμενη αλλαγή και σας το ξαναλέω χωρίς να βγάζω είδηση. Θα μπορούσε ενδεχομένως να συζητηθεί. Αν προκύπτει αυτό, μπορεί να γίνει μια πρόταση ότι για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει ένα εισόδημα μεγαλύτερο οικογενειακό ή από άλλους πόρους. Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, αν υπάρχουν τέτοιες προτάσεις, το υπουργείο Οικονομικών θα το εξετάσει, θα το συζητήσει, το ξαναλέω. Μιλάμε όμως για σημειακές παρεμβάσεις για να μην υπάρξουν αδικίες» κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.