Μπροστά στην απροθυμία των πολιτών να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να προχωρήσει σε παράταση της σχετικής προθεσμίας, έως τις 29 Ιουλίου 2020.

Ads

«Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους», τονίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η πραγματικότητα είναι ότι μόλις το ένα τρίτο των φορολογούμενων έχει υποβάλει δήλωση στο Taxisnet, λίγο πριν εκπνεύσει η προηγούμενη προθεσμία. Έτσι, μέχρι την Τετάρτη είχαν υποβληθεί 2.549.558 δηλώσεις σε σύνολο 6.411.687, όταν πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν υποβληθεί περίπου 3.000.000 δηλώσεις.

Το 30% των εκκαθαριστικών είναι χρεωστικά, δηλαδή προβλέπουν την επιπλέον καταβολή φόρου συνολικού ύψους 656 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι κατά μέσον όρο ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 609,5 ευρώ. Τα εκκαθαριστικά με επιστροφές φόρου ανέρχονται στο 13,39% με συνολικό ποσό 119 εκατ. ευρώ και η μέση επιστροφή φόρου που θα εισπράξουν οι φορολογούμενοι διαμορφώνεται στα 253 ευρώ. Τα περισσότερα εκκαθαριστικά, δηλαδή το 55,95% ή 1.965.404, είναι μηδενικά.

Ads

Επισημαίνεται ότι και φέτος οι σύζυγοι μπορούν να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση και, σε κάθε περίπτωση, ο καθένας θα λαμβάνει το δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα χωρίς να γίνονται συμψηφισμοί φόρου. Σε όλες τις φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να δηλωθούν δύο τραπεζικοί λογαριασμοί για τυχόν επιστροφή φόρου, ενώ σε περίπτωση που το έγγαμο ζευγάρι διαθέτει κοινό τραπεζικό λογαριασμό, τότε αυτός θα δηλωθεί και από τους δύο. Αν ο σύζυγος λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό, θα πρέπει να εξοφλήσει τον φόρο του με δική του Ταυτότητα Οφειλής, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη σύζυγο.

Αντίστοιχα, όποιος λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό, θα λάβει το ποσό της επιστροφής στον δικό του τραπεζικό λογαριασμό. Αν δικαιούνται και οι δύο σημαντικά ποσά επιστροφής φόρου, τότε θα πρέπει και οι δύο να επισκεφθούν την Εφορία για προσκόμιση δικαιολογητικών. Κάθε σύζυγος θα εκτυπώνει το εκκαθαριστικό του στο taxisnet με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών. Εφόσον ο ένας από τους συζύγους δεν διαθέτει κωδικούς, τότε θα αποκτά πρόσβαση με τους κωδικούς του άλλου συζύγου. Ωστόσο, δεν αλλάζει κάτι στον επιμερισμό των τεκμηρίων και των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα.

Η δαπάνη μεταφέρεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο, εφόσον απαιτείται.

Πάντως, αντίθετα με τις φορολογικές δηλώσεις, δεν παίρνει παράταση η ημερομηνία που πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Η προθεσμία για την καταβολή της είναι η 31η Ιουλίου 2020, δηλαδή δυο μέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία για τις φορολογικές δηλώσεις.

Στα μέτρα διευκόλυνσης των φυσικών και νομικών προσώπων σε ό,τι αφορά στην εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων περιλαμβάνονται:

  • Παρέχεται έκπτωση σε ποσοστό 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.
  • Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί 3 διμηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί των 6 μηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις, αντί για 5 μηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.