Το Σαββατοκύριακο αυτό δεν αναμένεται ανέφελο για τους βουλευτές της Ν.Δ., που θα μεταβούν στις περιφέρειες τους. To κύμα των αντιδράσεων, στους κόλπους των αυτοαπασχολούμενων, έχει διογκωθεί, καθώς τίθενται στο στόχαστρο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Ads

Η «δίκαιη φορολόγηση» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση επιβάλλει, ελάχιστο φόρο 1.100 ευρώ σε υψηλό τεκμαρτό εισόδημα σε όλους ανεξαιρέτως, ενώ στην επιβάρυνση αυτή προστίθενται και τα 550 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν (από το 2018) να καταργήσει.

Σημειώνεται, εντούτοις, ότι η κυβέρνηση αφήνει στο φορολογικό απυρόβλητο τις μεγάλες επιχειρήσεις ενώ – όπως κατηγορείται από την αντιπολίτευση – έχει αφήσει ουσιαστικά ανέγγιχτα τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας αλλά και των διυλιστηρίων.

Χτύπημα στη μεσαία τάξη που στήριξε τη Ν.Δ.  

Οι βουλευτές της Ν.Δ., που δηλώνουν ότι τα τηλέφωνα τους έχουν «σπάσει» από τις διαμαρτυρίες, αξιώνουν «ουσιαστικές διορθώσεις» στο ν/σ.  Δηλώνουν ότι αυτό, κινείται στον αντίποδα των προγραμματικών δεσμεύσεων περί μη επιβολή επιπλέον φορολογικών βαρών.

Ads

Το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπεται – απευθείας προς το Μαξίμου – είναι ότι η Ν.Δ. αναδείχθηκε κυβέρνηση και «εμπέδωσε την πολιτική κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό – ανεμίζοντας τη σημαία της φορολογικής ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης και των αυτοαπασχολουμένων.

Καταστρατήγηση των φιλελευθέρων αρχών της παράταξης  

Πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή υπογραμμίζει στο TVXS ότι η υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τη φιλοσοφία και τις οικονομικά φιλελεύθερες αρχές της παράταξης. Οι εξελίξεις δικαιώνουν τον Χάρη Θεοχάρη, που είχε προαναγγείλει την αύξηση φορολογικών συντελεστών στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο κ. Θεοχάρης, ωστόσο, είχε υποστεί το άδειασμα του Μαξίμου για τις σχετικές δηλώσεις του καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε κάνει λόγο για ‘προσωπική άποψη’ του υφυπουργού». Αυτές τις ημέρες, ο Παύλος Μαρινάκης επιχειρεί να καλλωπίσει το περιεχόμενο του ν/σ («δεν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές») ενώ επιστρατεύει και συνταγές κοινωνικού αυτοματισμού υποστηρίζοντας ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών φοροδιαφεύγουν.

Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός – από το βήμα της Βουλής πριν λίγες ημέρες – απέφυγε να μπει στη διαδικασία να εξωραίσει την «φορολογική μεταρρύθμιση» που συντελείται στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Το σχέδιο Πισσαρίδη στις ράγες  

Η πιο ριζοσπαστική προσέγγιση, που ακούγεται από στελέχη της «λαϊκής δεξιάς», είναι πως η κυβέρνηση – εκμεταλλευόμενη το αντιπολιτευτικό κενό – θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο «Πισσαρίδη» που βάζει στο στόχαστρο την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι το Σχέδιο αναγράφει ότι «η κυριαρχία μονοπρόσωπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτελεί κυρίαρχο και προβληματικό χαρακτηριστικό, καθώς η παραγωγικότητα στις επιχειρήσεις αυτές είναι γενικά χαμηλή».

Προτάσσει δε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο την μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης. «Το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων λειτουργεί ανασταλτικά στην παραγωγικότητα και στις εξαγωγές» σημείωνε η «Επιτροπή Πισσαρίδη».

ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία κυβερνητικής αποτυχίας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ομολογεί ότι έχει αποτύχει πλήρως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ξεκινά πάλι το παιχνίδι του κοινωνικού αυτοματισμού, υποδεικνύοντας  τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ως τους βασικούς υπαίτιους για τη φοροδιαφυγή, επιβάλλοντας μία άδικη και οριζόντια μέθοδο υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος κάθε αυτοαπασχολούμενου», σχολίαζαν, σε αυτό το φόντο, πηγές της Κουμουνδούρου.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει τη φοροκαταιγίδα των έμμεσων φόρων, αρνούμενη διαρκώς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και βρεφικά είδη και μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.