Από τις αρχές του 2011 θα μπορεί κάθε φορολογούμενος να χρησιμοποιεί τη φοροκάρτα, η οποία θα καταγράφει όλες τις αγορές του και θα αποτελεί την εναλλακτική λύση στη συλλογή αποδείξεων. Οι «κάρτες αποδείξεων», όπως τις ονομάζει το υπουργείο Οικονομικών θα προσφέρουν φορολογικά κίνητρα στους κατόχους, ενώ η χρήση τους το 2011 θα είναι προαιρετική.

Ads

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, οι φορολογούμενοι θα παραλαμβάνουν τις κάρτες από τις τράπεζες, αλλά η ενεργοποίησή τους θα γίνεται είτε μέσω SMS είτε μέσω διαδικτύου, με την αποστολή του ΑΦΜ του φορολογούμενου. Το SMS θα είναι προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και θα κοστίζει 11 λεπτά, ενώ η εναλλακτική λύση είναι ενεργοποίηση μέσω του taxisnet. Οι κάρτες θα είναι ανώνυμες και θα φέρουν έναν μοναδικό αύξοντα αριθμό για κάθε φορολογούμενο που θα παραπέμπει στον ΑΦΜ του. Ομως τον ΑΦΜ θα μπορεί να τον ταυτοποιήσει μόνο η ΓΓΠΣ και όχι οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις με τις οποίες θα συναλλάσσεται ο κάτοχος.

Οι συναλλαγές των κατόχων της φοροκάρτας θα γίνονται κανονικά είτε με μετρητά, είτε με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και οι φορολογούμενοι απλώς θα δίνουν στους καταστηματάρχες την κάρτα τους για να την περάσουν από τα μηχανήματα ΡΟS, που χρησιμοποιούνται σήμερα για τις πιστωτικές κάρτες. Έτσι, στον «λογαριασμό» του κάθε φορολογουμένου θα πιστώνεται το ποσό της αγοράς, που θα μετρά αντί για απόδειξη.

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να βγάλει και δεύτερη κάρτα για να τη χρησιμοποιήσει κάποιο μέλος της οικογένειας. Επίσης, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα της ΓΓΠΣ και να βλέπουν με τη χρήση του κωδικού τους το συνολικό ποσό των αγορών που έχουν κάνει από την αρχή του χρόνου.

Ads

Το έργο της δήλωσης αντιστοίχισης κάρτας αποδείξεων με ΑΦΜ μέσω sms ανατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στην εταιρεία M-Stat A.E.

Παράλληλα, το υπουργείο μελετά τα φορολογικά κίνητρα που θα δίνονται σε όσους τη χρησιμοποιούν την κάρτα. Σύμφωνα με την Ημερησία, δύο είναι οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι:

1. Επιστροφή ΦΠΑ. Κάθε φορά που ο καταναλωτής θα χρησιμοποιεί τη φοροκάρτα του θα έχει επιστροφή ΦΠΑ 1%
2. Μεγαλύτερη έκπτωση φόρου για όσους χρησιμοποιούν την κάρτα αποδείξεων στις συναλλαγές τους

Τέλος, η χρήση της φοροκάρτας θα δίνει τη δυνατότητα στην Εφορία να ελέγχει on line τον τζίρο και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ωστόσο ότι εγκαταλείφθηκε η αρχική σκέψη να εισπράττει η εφορία άμεσα, δηλαδή την ώρα της αγοράς κάθε προϊόντος, τον αναλογούντα ΦΠΑ, καθώς η Κομισιόν ήταν κάθετη, υποστηρίζοντας ότι απαγορεύεται η προείσπραξη του ΦΠΑ από το Δημόσιο.