Σε θετική κατεύθυνση αλλά ανεπαρκή προκειμένου να δουν φως στο τούνελ των λοκντάουν κρίνουν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσε λίγο αργότερα την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
 
Τόσο η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) μέσω της δήλωσης του προέδρου της Γιώργου Καρανίκα, όσο και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος μέσω των δηλώσεων που έκανε ο πρόεδρός της Γιώργος Καββαθάς στο tvxs.gr αξιολογούν την κατάσταση στην αγορά ως πολύ δύσκολη. Η μεν ΕΣΕΕ επιμένει στο προσεκτικό άνοιγμα, σε πρώτη φάση, των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, η δε ΓΣΕΒΕΕ τονίζει την ανάγκη εξασφάλισης κεφαλαίων κίνησης και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αποκλεισμό από τα ευνοϊκά μέτρα πολλών επιχειρήσεων.
 
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι τα εξής:

Ads
  • Υπό όρους μετατροπή μέρους (από 30 έως 50%) της ενίσχυσης που δόθηκε κατά τους 3 πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε μη επιστρεπτέο (κόστος 570 ευρώ)
  • Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 (περίπου 1 δισ. ευρώ) με βάση την πτώση τζίρου των επιχειρήσεων κατά το 1ο τρίμηνο του έτους, με απαλλαγή 50% υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως τέλος Αυγούστου
  • Παρατείνεται, για όλους τους κύκλους, η περίοδος αποπληρωμής από 40 σε 60 δόσεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα εφάπαξ επιστροφής του ποσού, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού.
  • Κάλυψη διαφοράς παγίων δαπανών επιχειρήσεων του 2020 με τις ενισχύσεις που έχουν λάβει (κόστος 500 εκατ. ευρώ)
  • Θέσπιση νέου προγράμματος επιδότησης επιχειρηματικών δανείων “ΓΕΦΥΡΑ”
  • Επέκταση αναστολών ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων

 
Γ. Καββαθάς στο tvxs.gr: Τα περισσότερα μέτρα είχαν ήδη ανακοινωθεί

Στάση αναμονής μέχρι να ανακοινωθούν οι δικαιούχοι της κάλυψης πάγιων δαπανών που θα προκύψουν από την εφαρμογή του «κόφτη» της ζημιάς 30%, κρατά η ΓΣΕΒΕΕ, τονίζοντας ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση τα μέτρα είναι σε θετικά αλλά ανεπαρκή. «Εκτός από τη μετατροπή σε επιδότηση μέρους των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, τα υπόλοιπα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είχαν ήδη γίνει γνωστά. Είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά όχι αρκετά. Για να έχουμε καλύτερη εικόνα, πρέπει να δούμε ποιες επιχειρήσεις θα συμπεριληφθούν στην κάλυψη παγίων αναγκών», είπε στο Τvxs.gr ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας και ταυτόχρονα πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς.

Όπως μας εξηγεί, αν λάβουμε υπόψιν ότι πολλές επιχειρήσεις αποκλείστηκαν από τον 6ο κύκλο της επιτρεπτέας που είχε ως «κόφτη» ζημιά από 20% και πάνω, καταλαβαίνουμε ότι θα κοπούν πολύ περισσότερες από το μέτρο κάλυψης των πάγιων δαπανών με τον κόφτη του 30%. «Αφήστε που πρόκειται για συμψηφισμό προς άλλες οφειλές και όχι χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης», σημειώνει ο κ. Καββαθάς.

Ads

Σχετικά με τη μετατροπή μέρους των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας ενίσχυσης σε επιδότηση, ο κ. Καββαθάς λέει ότι η ΓΣΕΒΕΕ είχε ζητήσει η μετατροπή αυτή να αφορά τουλάχιστον το 50% των ποσών αυτών, με την κυβέρνηση τελικά να ανακοινώνει 30% για τις επιχειρήσεις με μείωση τζίρου πάνω από 15% και 50% μόνο για τις επιχειρήσεις με μείωση πάνω από 30%. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σχολίασε και το μέτρο που αφορά στο «χάρισμα» 15% στις επιχειρήσεις που θα επιστρέψουν εφάπαξ τα δανεικά από τις επιστρεπτέες ενισχύσεις, δηλαδή όσες δε χρειάστηκαν μετά από ένα χρόνο λοκντάουν και ύφεσης να δαπανήσουν τα χρήματα αυτά. «Είναι προίκα σε όσους δεν έχουν ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς.

ΕΣΕΕ: Λύση το άμεσο ελεγχόμενο άνοιγμα των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων
 
«Κάθε νέα ενίσχυση ή βελτίωση στο υφιστάμενο πλαίσιο μέτρων στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων δεν μπορεί παρά να είναι ευπρόσδεκτη από τον εμπορικό κόσμο. Κανένα μέτρο όμως δεν μπορεί να αποκαταστήσει τον χαμένο τζίρο για τις χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας», σημειώνει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.
 
Επικαλούμενος «έγκυρους επιστήμονες» που θεωρούν ότι «η πανδημία «φουντώνει» περισσότερο από τις ανεξέλεγκτες μετακινήσεις και τον συγχρωτισμό στις κατοικίες, παρά από την ελεγχόμενη πρόσβαση των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα», ο κ. Καρανίκας ζητά από την κυβέρνηση σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μην χαθεί και η πασχαλινή εορταστική περίοδος.
 
«Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να εξεταστεί από την κυβέρνηση η δυνατότητα άμεσου ανοίγματος, έστω των πολύ μικρών και μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, με τη μέθοδο της αποστολής SMS και με χρονικό περιορισμό. Η κίνηση αυτή θα φέρει τζίρο στους περισσότερο πληττόμενους και ευάλωτους εμπόρους, με ελάχιστη ή και μηδενική επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης της καταναλωτικής ζήτησης και θα έχει θετική επίπτωση στα έσοδα του Δημοσίου», τονίζει ο εκπρόσωπος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου.
 
Ο κ. Καρανίκας επισημαίνει επίσης την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο στο πρόβλημα των επιταγών και θέσπισης του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού. Πρέπει να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή 5 Μαρτίου η ΕΣΕΕ διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Ιδιωτικό Χρέος και Πανδημική Κρίση», στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης. Στην ΕΣΕΕ θεωρούν ότι στο πρόβλημα της συσσώρευσης ιδιωτικού χρέους που θα απειλήσει την ελληνική οικονομία στους επόμενους μήνες πρέπει να βρεθεί λύση όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής από όλους τους εμπλεκόμενους οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς.