O Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήθελε «ανθρώπους εξαρτημένους από επιδόματα» – ήθελε «ανθρώπους που θα πάρουν ξανά την ζωή τους στα χέρια τους».

Ads

Ως πρωθυπουργός έχει ήδη σπάσει τα ρεκόρ των επιδομάτων και των πάσης φύσεως «pass», από το fuel pass και το power pass έως τις «επιταγές ακρίβειας» και τα «καλάθια» του Αδωνι Γεωργιάδη, και τώρα έρχεται να απογειώσει την επιδοματική πολιτική και την προεκλογική παροχολογία με το «food pass»: την επιδότηση, με 72 λεπτά ημερησίως, και επί έξι μήνες των αγορών τροφίμων και αναλωσίμων σε 8,5 εκατομμύρια καταναλωτές-ψηφοφόρους.

Διαβάστε επίσης: Προεκλογικό «δωράκι» 22 ευρώ εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η εξαγγελία του «food pass» από το βήμα της Βουλής και την ομιλία Μητσοτάκη στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό διαβάζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση ως μήνυμα ολικής στροφής στην παροχολογία από τον πρωθυπουργό και ως δηλωτική των προθέσεών του για τον χρόνο των εκλογών.

Ads

Ως προς το πρώτο σκέλος στην Κουμουνδούρου βλέπουν πίσω από την κίνηση Μητσοτάκη επιχείρηση «εξαπάτησης» των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων με ένα ακόμη επίδομα που δεν καλύπτει ούτε κατ΄ελάχιστο τις εισοδηματικές απώλειες από τον πληθωρισμό.

Λένε πως το περίφημο προεκλογικό επίδομα είναι μεσοσταθμικά μόλις 30 ευρώ, τονίζουν ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά «χαϊδεύει» τα διϋλστήρια καθώς από τα υπερκέρδη των 3 δις που έχουν βγάλει παίρνει μόλις 600 εκατομμύρια για να χρηματοδοτήσει το νέο επίδομα και θεωρούν επίσης ότι χωρίς να χτυπά την αισχροκέρδεια πριμοδοτεί εμμέσως, για μια ακόμη φορά, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ καθώς εκεί θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο οι επιδοτούμενες δαπάνες των νοικοκυριών.

Ως προς το δεύτερο, το πολιτικό και εκλογικό σκέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να παίξει άμυνα μέχρι τέλους, να υπερβεί τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών με τακτικές «εξαγοράς ψήφου» και να σπρώξει τελικά τις κάλπες όσο πιο πίσω γίνεται προσδοκώντας αναστροφή της φθοράς της κυβέρνησης με όχημα τις παροχές.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών επισημαίνουν ως ενδεικτικό το χρονικό διάστημα του εξαμήνου για το οποίο θα χορηγείται το food pass – από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο.

Δεν πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να αξιοποιήσει όλο το περιθώριο που του δίνει το σύνταγμα ως την πλήρη εξάντληση της τετραετίας, ήτοι έως την 7η Ιουλίου, θεωρούν όμως ότι πια έχει απορρίψει για μια ακόμη φορά τις εισηγήσεις για άμεσες εκλογές προκειμένου να ανακοπεί η φθορά της κυβέρνησης και έχει αποφασίσει να κερδίσει όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο.

Στόχος του είναι το «πνίξιμο» του σκανδάλου των υποκλοπών δια της συγκάλυψης και η ανάκτηση του προβαδίσματος της ΝΔ στα μεσαία κοινωνικά στρώματα δια των παροχών.

Κατά τους πιο καχύποπτους, δε, στην Κουμουνδούρου, το ιδανικό σενάριο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί και να είναι να μην στήσει κάλπες ούτε καν στο τέλος της άνοιξης αλλά αφού θα έχει μπει για τα καλά το καλοκαίρι – τότε, που θα έχουν ήδη φύγει για «σεζόν» στα νησιά οι νέοι ψηφοφόροι, στους οποίους η ΝΔ καταγράφει και τα χαμηλότερα ποσοστά της μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων.