Διαφορετικές φωνές για τη στάση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ακούστηκαν στη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα ολοκληρώνει τις εργασίες της. Αρκετά ήταν τα στελέχη που ζήτησαν πιο σκληρή στάση από την ελληνική πλευρά (Αριστερή Πλατφόρμα, ΚΟΕ, ρεύμα των «53+») ασκώντας κριτική στην κυβερνητική τακτική. Δείτε παρακάτω τις τροπολογίες που κατατέθηκαν. Διαβάστε: την πολιτική απόφαση που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Να εφαρμοστεί κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, ζήτησε στην παρέμβασή του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας. «Αυτή την ώρα η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί σε βάθος και να προετοιμάσει τον ελληνικό λαό για την περίπτωση που δεν υπάρξει τις επόμενες ημέρες μια συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κριτική στα ως τώρα κυβερνητικά πεπραγμένα (τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου) αλλά και τη στάση στην τρέχουσα συγκυρία, άσκησε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Ρούντι Ρινάλντι. «Τώρα υποστηρίζουμε ότι στα 4 χρόνια παρά 4 μήνες που μένουν για να κυβερνήσουμε, αφού περάσουμε τον κάβο της νέας συμφωνίας θα μπορούμε να υλοποιούμε το φιλολαϊκό πρόγραμμα, που πάει σε βάθος τετραετίας. Στην ουσία με τις συμφωνίες αυτές συντελείται μια μνημονιακή εμβάθυνση και αυτή είναι η ουσία» σημείωσε.
«Να δείξουμε λοιπόν προς πάσα κατεύθυνση πως η ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθεί. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι κάθε απόπειρα να αγνοηθεί η λαϊκή κυριαρχία αποτελεί για την Ευρώπη τεράστιο «πολιτικό κίνδυνο» που υπονομεύει τη συνοχή της» τόνισε ο Γιάννης Μηλιός.
«Για την έξοδο από την ευρωζώνη υπάρχουν γνώσεις και είναι διαχειρίσιμη, ενώ θα επιτευχθεί ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας» υποστήριξε ο Κώστας Λαπαβίτσας. Σύμφωνα με τον βουλευτή η ρήξη έχει τέσσερις άξονες: Άρνηση πληρωμής, εθνικοποίηση τραπεζών με αναδιοργάνωση σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, τέλος στην λιτότητα και έξοδος από νομισματική ένωση. Σημείωσε ότι το Grexit θα συντελέσει στη «δημιουργία πραγματικού σχεδίου ανάπτυξης απ’ την στιγμή που θα υπάρχει ρευστότητα αφού θα μπορούμε να τη παράγουμε, και τόνωση της εγχώρια βιομηχανίας».
Σύμφωνα με τον Κώστα Λαπαβίτσα, στις 25 Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε εντολή απόρριψης μνημονίων και υποσχέθηκε άμεση υλοποίηση. «Έχει κάνει προσπάθεια η κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση» πρόσθεσε. «Οι δανειστές μας δυσκολεύουν λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Η επίθεση που δεχτήκαμε πήρε τη μορφή αναβολής της χρηματοδότησης, με αδρανοποίηση της οικονομίας. Η συνεχιζόμενη πίεση ρευστότητας από την ΕΚΤ δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί εντός της νομισματικής ένωσης. Όποτε το πρόγραμμα Θεσσαλονίκη γίνεται πιο δύσκολο» καταλήγοντας: «άρα η μια λύση θα μπορούσε να είναι η ρήξη».
Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν
Την τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας συνυπέγραψε και η ΚΟΕ. Σε σχέση με το αρχικό κείμενο υπήρξε μια προσθήκη με την οποία ζητείται να απευθυνθεί η κυβέρνηση στο λαό, με στόχο «αφενός τον απεγκλωβισμό της κοινωνίας από λογικές μονοδρόμων και αφετέρου για να διαμορφώσει αποφασιστικά τους όρους ενός πολιτικού κινήματος διεξόδου… Για να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα η οποία μπορεί να παράγει, να δημιουργεί, να ζει, να είναι κυρίαρχη».
Το κοινό κείμενο συνυπέγραψαν οι Αλ. Καλύβης, Π. Κοσμάς, Στ. Λεωτσάκος, Αντ. Νταβανέλλος, Σ. Παπαδόγιαννη, Γ. Σαπουνάς (από την Αριστερή Πλατφόρμα), Λ. Αξελός, Δ. Κοδέλας και Ελ. Σωτηρίου (από την ΚΟΕ).
Από τα 201 μέλη που αριθμεί η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, οι 95 ψήφισαν κατά, ενώ 75 υπέρ της ενσωμάτωσης της τροπολογίας στο κείμενο πολιτικής απόφασης. Βρέθηκε 1 λευκό ενώ σημειώθηκαν 30 απόντες. Έτσι η τροπολογία απορρίφθηκε.
Ενίσχυση της σύνδεσης κυβέρνησης και κόμματος ζήτησαν σε τροπολογία που κατέθεσαν 5 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από το ρεύμα των «53+».
Ο Φάνης Κουρεμπές, ο Πάνος Λάμπρου, ο Χρήστος Λάσκος, η Χαρά Ματσούκα και η Ελένη Σταματάκη στην τροπολογία που κατέθεσαν, «χωρίς να υποτιμούν τις θετικές κινήσεις της κυβέρνησης που, σε κάποιες περιπτώσεις γέμισαν περηφάνια το λαό», σημειώνουν ότι «δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και σοβαρές αστοχίες σε πολιτικές επιλογές, σε επιλογές προσώπων και ρητορικής που έχουν δημιουργήσει προβληματισμό τόσο στο κόμμα όσο και στα κοινωνικά κομμάτια που συνεχίζουν να μας υποστηρίζουν».
Νωρίτερα το πρωί, είχαν κατατεθεί για προβληματισμό κείμενα του Κόκκινου Δικτύου, της ΚΟΕ και άλλων στελεχών.
«Η άμυνα μέσω των ‘κόκκινων γραμμών’ είναι μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτική επαναδιαπραγμάτευσης των μνημονίων» σημείωσε στο κείμενό του το Κόκκινο Δίκτυο, ζητώντας την ανασυγκρότηση του κόμματος.
«Η λογική των ‘κόκκινων γραμμών’ δεν είναι σωστή. Είναι… Η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι μια Αριστερά που δεν θα είναι κεντροαριστερά» επισήμαναν σε δήλωσή τους τα μέλη της Κ.Ε. Γ. Θεοδωρόπουλος, Δ. Κοδέλας, Μ. Μαντάς, Μ. Μούστος, Α. Μπουλούμπαση, Ρ. Ρινάλντι, Ε. Σωτηρίου, Ν. Ταυρής , Ε. Φινάλης και Β. Χατζηλάμπρου.
Τέλος, τα μέλη της Κ.Ε. Στ. Καραγιαννόπουλος και Ο. Δούλος ζητούν στάση πληρωμών, κατάργηση Μνημονίων, αξιοποίηση του ν/σ του ΚΚΕ, ματαίωση κάθε σχεδίου για υπογραφή νέου Μνημονίου και «αν έρθει στη Βουλή, να καταψηφιστεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >