Την νίκη της Πανσπουδαστικής στις φοιτητικές εκλογές και την, μετά από πολλά χρόνια, ήττα της ΔΑΠ, επιβεβαιώνουν όλες οι άλλες παρατάξεις – με διαφορές στα ποσοστά – πλην της φοιτητικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.

Ads

Διαβάστε επίσης: Η ΚΝΕ καλεί τη ΔΑΠ να δεχτεί την ήττα της στις φοιτητικές εκλογές

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που έδωσε η Πανσπουδαστική προκύπτει η εξής εικόνα:

  • ΠΚΣ: 33.43%
  • ΔΑΠ: 27.66%
  • ΠΑΣΠ: 10.13%
  • ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ: 10.00%
  • ΕΑΑΚ: 5.29%
  • BLOCO: 2.54%
  • ΛΟΙΠΑ: 8.41%

Η Πανσπουδαστική σημειώνει ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από τις τελευταίες φοιτητικές εκλογές, το 2019, λειτούργησαν πολλά νέα Τμήματα, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων Ιδρυμάτων και της αλλαγής του ακαδημαϊκού χάρτη, ενώ τα Τμήματα των ΤΕΙ έπαψαν να δέχονται εισακτέους. «Γι’ αυτό και ο χάρτης των νυν συλλόγων είναι πια διαφορετικός με την ίδρυση νέων συλλόγων, την διάλυση ή τη μετονομασία των συλλόγων που υπήρχαν στα ΤΕΙ, οπότε δεν μπορεί να γίνει και σύγκριση με τα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών».

Ads

Προσθέτει, ότι στον συνολικό αριθμό των συλλόγων δεν καταγράφονται 6 σύλλογοι που δεν έγιναν εκλογές (Στατιστικής Παν Αιγαίου, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων Παν. Αιγαίου, Μουσικών Σπουδών Παν Ιωαννίνων, Κινηματογράφου ΑΠΘ, Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων Παν. Δυτικής Μακεδονίας, Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού Παν. Θεσσαλίας), οι σύλλογοι Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ «που δεν μπορεί λόγω νοθείας να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα – οι εκλογές είναι άκυρες σε αυτούς τους συλλόγους -» καθώς και 6 σύλλογοι που έχουν κάνει εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο και τα αποτελέσματά τους δεν μπορούν να προστεθούν στον παραπάνω πίνακα (Περιβάλλοντος Ιονίου Παν., ΤΕΦΑΑ (Σερρών) ΑΠΘ, Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Θεατρικών Σπουδών Παν. Πελ/σου, Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού Παν. Πελ/σου, Φυσικής Παν. Θεσσαλίας).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Αμπατιέλος, δήλωσε:

«Τρία χρόνια μετά την τελευταία εκλογική διαδικασία η επιστροφή πάνω από 50.000 φοιτητών στις κάλπες έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα σε μια ιστορική αναμέτρηση που οι φοιτητές με την ψήφο τους ύψωσαν την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στο μεγαλύτερο ποσοστό της εδώ και δεκαετίες.

Η τάση δείχνει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σε πάνω από το 50% των συλλόγων, ότι η Πανσπουδαστική μετά από 4 δεκαετίες, οδηγείται στο να καταλάβει την 1η θέση πανελλαδικά.

Οι νέοι και νέες που πάλεψαν να γίνουν φοιτητές ΞΑΝΑ, παίρνουν τους συλλόγους στα χέρια τους ΞΑΝΑ, τους ζωντανεύουν κόντρα στα σχέδια διάλυσής τους από την κυβέρνηση, κρατώντας ζωντανά τα όνειρά τους για τις σπουδές και το Πανεπιστήμιο που έχουν ανάγκη.

Ενώ ακόμη η καταμέτρηση συνεχίζεται οι δυνάμεις της Πανσπουδαστικής καταγράφουν σαρωτική άνοδο με πρωτιές σε δεκάδες συλλόγους και ιδρύματα της χώρας και μεγάλη πιθανότητα ακόμη και της πρώτης θέσης σε όλη την Ελλάδα.

Οι γεμάτες γαρύφαλλα κάλπες είναι η αποστομωτική απάντηση του φοιτητικού κινήματος, της νέας γενιάς που δεν “βολεύεται με λιγότερο ουρανό”. Είναι το αποφασιστικό, τολμηρό και σίγουρό της βήμα να βγει μπροστά, να γίνει πρωταγωνίστρια και να κατακτήσει όσα της αξίζουν μαζί με τον λαό. Είναι η ελπιδοφόρα σπίθα που μπορεί να ανάψει την πυρκαγιά της ανυπακοής, της αντίστασης και του αγώνα για όλα εκείνα που οι φοιτητές ονειρεύονται.

Η κυβερνητική πολιτική καταδικάστηκε με τη μεγάλη πτώση της ΔΑΠ. Ταυτόχρονα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες άφησαν στην ανυπαρξία τους τις δυνάμεις του “βάζω πλάτη παντού” και του «θα λογαριαστούμε μετά», της αναμονής σε σωτήρες και έστειλαν μήνυμα τόσο ξεκάθαρο που κανείς δεν μπορεί να το φέρει στα μέτρα του. Σήμερα οι φοιτητές με την ψήφο τους στην Πανσπουδαστική δίνουν υπόσχεση ότι θα παλέψουν για το δίκιο τους.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που πλαισίωσαν και στήριξαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής. Το σημερινό αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών μας γεμίζει αισιοδοξία, αλλά και ευθύνη να ανταποκριθούμε στα μεγάλα καθήκοντα της αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την πολιτική που στερεί τις σπουδές και το μέλλον που έχουν ανάγκη οι φοιτητές. Μόνοι τους και όλοι μας!».

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: «Ψευδής εικόνα» από Πανσπουδαστική

Αντίθετα η ΔΑΠ χρεώνει στην Πανσπουδαστική προσπάθεια δημιουργίας «ψευδούς εικόνας» με την ενσωμάτωση αποτελεσμάτων από συλλόγους – «φαντάσματα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΑΠ:

«Σε ποσοστό που κινείται στα επίπεδα του 50% βρίσκεται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης στα μισά τμήματα σε όλη την επικράτεια.

Συγκεκριμένα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ λαμβάνει ποσοστό 50,84 %. Δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται η ΠΚΣ με ποσοστό της τάξης του 23,45%, τρίτη δύναμη η ΕΑΑΚ με ποσοστό 11,16% και ακολουθεί η ΠΑΣΠ με ποσοστό 5,12%. Σημειώνεται ότι το BLOCO (η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) δεν ξεπερνά το ποσοστό του 2,12 %.

Αναφορικά με την ψευδή εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει η παράταξη της Πανσπουδαστικής μέσω των αποτελεσμάτων που δημοσιεύει, διευκρινίζεται ότι η πλειονότητα των Συλλόγων που ενσωματώνονται στα αποτελέσματα αυτά αποτελούν Συλλόγους- «φαντάσματα», τους οποίους έχει συστήσει και στους οποίους συμμετέχει μόνο η ίδια. Ως εκ τούτου καμία άλλη παράταξη δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα αυτά. Επιπλέον, η Πανσπουδαστική δεν αναγνωρίζει αποτελέσματα ΦΣ στους οποίους δεν συμμετέχει, προκειμένου να αποκρύψει την ανυπαρξία της και το αληθινό αποτέλεσμα.».

Η Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κατερίνα Κορωνιά δήλωσε: «Τρία χρόνια μετά τις τελευταίες φοιτητικές εκλογές, οι φοιτητές σήμερα μίλησαν και έδωσαν μια ξεκάθαρη απάντηση υπέρ της προόδου, υπέρ της ασφάλειας, υπέρ της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ευχαριστούμε την πλειοψηφία των φοιτητών που για 34η συνεχόμενη εκλογική διαδικασία ανέδειξαν τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πρώτη δύναμη. Έχουμε ευθύνη να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τους, υλοποιώντας τις προτάσεις μας για ένα σύγχρονο, ανοιχτό, ελεύθερο και δημιουργικό Πανεπιστήμιο».

Με το πέρας της ενσωμάτωσης του 100% των ΦΣ θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση με τα τελικά αποτελέσματα».

Οικονόμου: Η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας παραμένει πρώτη

Ο Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για την ήττα της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές, απάντησε ότι «με βάση τα στοιχεία που έχουμε εμείς και με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις εφορευτικές επιτροπές, η κατάσταση δεν είναι καθόλου έτσι. Η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας παραμένει πρώτη.

Στην συνέχεια, πρόσθεσε ότι «Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούν ορισμένοι να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, δεν νομίζω ότι βοηθάει στο να τονώσουμε την αξιοπιστία ενός θεσμού, ο οποίος η αλήθεια είναι ότι έχει πληγεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια λόγω του Covid δεν έχουν γίνει εκλογές, αλλά και εξαιτίας του ότι συνολικά οι φοιτητικές παρατάξεις δεν έχουν καταφέρει, εδώ και πολλές δεκαετίες, να οδηγηθούν στη συγκρότηση ενός ενιαίου οργάνου εκπροσώπησης».