Από την περασμένη Τρίτη, όταν και διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο Ανδρέας Πάτσης, προκύπτουν συνεχώς επιπλέον στοιχεία για τις δραστηριότητές του ενώ τα τελευταία 24ωρα έγιναν γνωστές οι αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από φορείς του Δημοσίου προς την στενή συνεργάτιδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ρεβέκκα Πιτσίκα. Αντίστοιχη υπόθεση ήρθε στο φως και για ένα ακόμη πρόσωπο της «αυλής» Μητσοτάκη, τη Χ. Κούτση.

Ads

Αναλυτές ήδη εκτιμούν πως ο αντίκτυπος των υποθέσεων αυτών στην κοινωνία είναι σημαντικότερος από τον αντίστοιχο του σκανδάλου των υποκλοπών και στην Κουμουνδούρου δουλεύουν συστηματικά προκειμένου να «ξεψαχνίζουν» κάθε ανάθεση με οσμή σκανδάλου. Αυτός είναι και ο λόγος που στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται ποια μπορεί να είναι η επόμενη αποκάλυψη.

Στο εσωτερικό της ΝΔ επικρατεί έντονος αναβρασμός και μεγάλος προβληματισμός. Όσο οι μέρες περνούν, οι εκλογές πλησιάσουν και οι υποθέσεις που βαραίνουν την πλάτη της κυβέρνησης πληθαίνουν, τόσο αυξάνονται και τα στελέχη της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας τα οποία στους διαδρόμους της Βουλής αναζητούν συνομιλητές για να αφήσουν σαφείς αιχμές αναφορικά με τη διαχείριση των «καυτών» θεμάτων από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ενδεικτικό του δύσκολου κλίματος που δημιούργησε το σκάνδαλο Πάτση, είναι το γεγονός ότι πλέον είναι αρκετοί αυτοί που ακόμα και μέσα στη ΝΔ, παραδέχονται ότι τα δεδομένα αλλάζουν και όλο και αυξάνονται οι περιπτώσεις που η κυβέρνηση βρίσκεται σε θέση άμυνας. Πόσο μάλλον όταν και από τα στοιχεία αλλά και από τις δημόσιες δηλώσεις του πρώην πλέον «γαλάζιου» βουλευτή προκύπτει πως οι δραστηριότητές του ήταν γνωστές τόσο στο κόμμα, όσο και στην κυβέρνηση. Αρκετά γαλάζια στελέχη επισήμαναν ότι η διαγραφή του ήταν ορθή, αλλά έγινε με σημαντική καθυστέρηση, γεγονός που φέρνει το κόμμα και τους βουλευτές σε θέση υπόλογου. Είναι χαρακτηριστικό πως σχετικές επισημάνσεις έκαναν τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη, όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ads

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις…

Έχει περάσει μόλις μία εβδομάδα από τότε που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Παύλος Πολάκης κατήγγειλε ότι ο βουλευτής τότε της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Πάτσης αγόρασε δάνεια ύψους 63 εκατομμυρίων ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς αντί του τιμήματος των 4 εκατομμυρίων. Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες, με τον βουλευτή να διαγράφεται πρώτα από την «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα κι ύστερα από το ίδιο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Πάτσης ωστόσο αποφάσισε να παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής.

Όμως αυτή ήταν μόνο μία από τις υποθέσεις με οσμή σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Πάτση. Σύμφωνα με καταγγελίες του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νάσου Ηλιόπουλου, επί δύο χρόνια ο κ. Πάτσης λάμβανε με απευθείας ανάθεση έργα από τα ΕΛΤΑ, οργανισμό που εποπτεύει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Οι αποκαλύψεις οδήγησαν στην παραίτηση του επικεφαλής των ΕΛΤΑ, Γιώργου Κωνσταντόπουλου, για «λόγους ευθιξίας», όπως ανακοινώθηκε.

Όμως ήδη από τον Μάιο του 2020 ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης – ναι, ο παρακολουθούμενος σύννομα από την ΕΥΠ και παράνομα μέσω του Predator – είχε υποβάλει αναφορά στην επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, σχετικά με ψευδή δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Ανδρέα Πάτση. Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος κατήγγειλε πως ο βουλευτής Γρεβενών δεν έχει δηλώσει στο Πόθεν Έσχες του τέσσερις εταιρίες, ανάμεσά τους και την «Πλάτων» μέσω της οποίας αγόραζε δάνεια.

Την ίδια περίοδο η εφημερίδα Documento είχε προχωρήσει στην αποκάλυψη ότι ο Ανδρέας Πάτσης είχε ξεχάσει να σημειώσει στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης που αφορούσε την οικονομική κατάσταση του 2018, τη συμμετοχή του σε πέντε εταιρείες. Στο ίδιο δημοσίευμα αναγραφόταν επίσης ότι ο Ανδρέας Πάτσης συμμετείχε εταιρικά σε κυπριακές εταιρείες, γεγονός που απαγορεύεται βάσει νόμου.

Βάσει των παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία πως επί χρόνια γνώριζε και κάλυπτε τον κο. Πάτση, όπως ο τελευταίος άλλωστε υπονόησε μιλώντας για συνεννοήσεις με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου για τη διαχείριση της κρίσης. Αυτή τη θέση ήρθε να ενισχύσει η αποκάλυψη ότι η σύζυγος του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα είχε συνεργαστεί επιχειρηματικά με τον κο. Πάτση από το 2016 ως το 2020.

Συνεργάτιδα του πρωθυπουργού και προμηθευτής του Δημοσίου

Το δεύτερο πρόσωπο των ημερών συνδέεται άμεσα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη, η Ρεβέκκα Πιτσίκα, διορισμένη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο πόστο του επικεφαλής του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ, έχει λάβει μια σειρά από έργα για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από την ΕΡΤ, τον ΑΔΜΗΕ και τα ΕΛΤΑ.

Συγκεκριμένα, η εταιρία της φαίνεται να έλαβε ανάθεση για κάλυψη 56-70 θέσεων Συμβούλων – Ειδικών Συνεργατών στα ΕΛΤΑ ναντι 287.000 ευρώ, ανάθεση από την ΕΡΤ για ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Συστήματος της Απόδοσης του Ανθρώπινου Δυναμικού, έναντι 59.000 ευρώ και ανάθεση από τον ΑΔΜΗΕ για μοντέλο ικανοτήτων, online testing και κάτι συνεντεύξεις, έναντι 90.000 ευρώ.

Την σκυτάλη πήρε ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μάριος Κάτσης αποκαλύπτοντας ότι η εταιρία της κας. Πιτσίκα δεκαπλασίασε τα κέρδη της μέσα σε έναν χρόνο, από το 2020 στο 2021.