Μια νέα παγίδα Ερντογάν, στο πλαίσιο της στρατηγικής της κλιμακούμενης έντασης, είναι η μεγάλη ανησυχία της Αθήνας στην υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο.

Ads

To βάθος αυτής της ανησυχίας θα κριθεί, σε πρώτο χρόνο, από το πώς θα διαχειριστούν οι τουρκικές αρχές την αυριανή δίκη στην οποία έχουν παραπεμφθεί οι δύο στρατιωτικοί, είναι όμως ενδεικτικό πως η υπόθεση κρατά σε συναγερμό τα τρία τελευταία 24ωρα το Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας. Το θέμα παρακολουθείται στενά και από τις Βρυξέλλες, ενώ εξίσου ενδεικτική είναι και η παρέμβαση του αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ , όπως και η δήλωσή του ότι φοβάται μια «ακούσια σύγκρουση» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Τζέφρι Πάιατ είχε επικοινωνία για την υπόθεση του Εβρου και με το Στέητ Ντηπάρτμεντ, ενώ όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές πρώτη επιδίωξη τόσο της Αθήνας, όσο και των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον είναι να μην μετατραπεί ένα «σύνηθες μεθοριακό συμβάν» σε διπλωματικό επεισόδιο.

Προσώρας, θεωρείται ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, σύμφωνα και με τουρκικές πηγές, οι δύο έλληνες στρατιωτικοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «παραβίαση απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής», γεγονός που αίρει την σεναριολογία περί κατασκοπείας. Ο προβληματισμός ωστόσο παραμένει καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τουρκική πλευρά έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι επιχειρεί να αναβαθμίσει – και όχι μόνον σε επικοινωνιακό επίπεδο – την διαχείριση της υπόθεσης δίνοντάς της διάσταση εμφανώς σοβαρότερη από εκείνη ενός μεθοριακού περιστατικού που έχει συμβεί επανειλημμένα, και από τις δύο πλευρές, στο παρελθόν.

Ads

Τα κατευθυνόμενα σενάρια

Η επιχείρηση αυτής της αναβάθμισης ήταν ορατή και μέσα από το μπαράζ διαρροών και σεναρίων που διοχέτευσαν – κατευθυνόμενα, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους – τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μηδέ εξαιρουμένου και του κρατικού πρακτορείου Anadolu. Σ΄αυτά τα σενάρια επιχειρήθηκε ακόμη και η σύνδεση της δίκης των δύο στρατιωτικών με την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα – μια σύνδεση, που απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Αυτά είναι πράγματα που δεν γίνονται, ανήκουν αποκλειστικά στη σφαίρα της φαντασίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος τονίζοντας: «Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να μην ακολουθήσουμε μερίδα του τουρκικού Τύπου που προσπαθεί να κατασκευάσει κατασκοπευτικές ιστορίες οι οποίες φτάνουν μέχρι το μύθευμα, ότι τάχα ετοιμάζεται ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ κατηγορούμενους ως πραξικοπηματίες Τούρκους στρατιωτικούς».

«Θέλω να πιστεύω ότι το περιστατικό θα αξιολογηθεί από τις τουρκικές αρχές στις πραγματικές του διαστάσεις» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση και του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Φώτη Κουβέλη, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σταθερός ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη και τον τούρκο ομόλογό του Χουλούτ Ακάρ.

Την επαγρύπνηση της Αθήνας εντείνουν και πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες είναι πιθανό οι τουρκικές αρχές να κωλυσιεργήσουν την αυριανή δίκη μέσω δικονομικών διαδικασιών. Κατά ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, η Αγκυρα συντηρεί τεχνηέντως θολό κλίμα, με τους τούρκους στρατηγούς και το υπουργείο Αμυνας να εμφανίζονται σε πιο σκληρή γραμμή και την τουρκική διπλωματία να εκπέμπει πολύ πιο ήπια μηνύματα.

Το σταθερό μήνυμα της ελληνικής πλευράς, πάντως, παραμένει ότι «αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα μας», ενώ τον όλο πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρωθυπουργός είναι σε διαρκή επαφή τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά όσο και με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, ενώ υπάρχει σταθερή και διακριτική ενημέρωση τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ.