Ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού στη χώρα μας – ακόμη και εντός του καλοκαιριού – δημιουργεί η αύξηση των κρουσμάτων από τις αρχές Ιουνίου ενώ την ίδια στιγμή έχει σημάνει συναγερμός σε παγκόσμιο επίπεδο για την έξαρση της πανδημίας που παρατηρείται σε αρκετές χώρες.

Ads

Στην Ελλάδα μετά την αύξηση των κρουσμάτων σε Ξάνθη και Θεσπρωτία τους ειδικούς προβληματίζει και το άνοιγμα των συνόρων αφού με το πρώτο κύμα τουριστών εντοπίστηκαν 20 θετικοί στον κοροναϊό. Μάλιστα χθες, καταγράφηκαν 5 νέα εισαγόμενα κρούσματα. Το γεγονός επιπρόσθετα ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί στους ελέγχους σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρχουν φορείς του ιού που ποτέ δεν ελέγχθηκαν. 

Παράλληλα οι λοιμωξιολόγοι δηλώνουν ανήσυχοι από περιστατικά συνωστισμού σε beach bar, νυχτερινά κέντρα, υπηρεσίες και μέσα μεταφοράς, τονίζοντας ότι ο κόσμος έχει χαλαρώσει και αυτό μπορεί να αποδειχτεί παγίδα. 

Μαγιορκίνης: Ακόμα και εντός του καλοκαιριού το δεύτερο κύμα

Ads

Τον κώδωνα του κινδύνου για την έλευση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, κρούει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο «MEGA Mag». O καθηγητής Υγιεινής Επιδημιολογίας, ξεκαθάρισε πως η έλευση ενός δεύτερου κύματος πανδημίας εδράζεται στο κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα προστασίας. «Πράγματι υπάρχει μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων αυτό το διάστημα. Αν συνεχιστεί αυτή η χαλάρωση, αυξάνεται η πιθανότητα έλευσης δεύτερου κύματος κοροναϊου» τόνισε, δίχως να αποκλείσει, το ενδεχόμενο να συμβεί αυτό εντός του καλοκαιριού.

Αναφορικά με την στρατηγική του ΕΟΔΥ για τα τεστ ανά την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «σκοπός είναι η πρόληψη ώστε να σταματήσει η μετάδοση του ιού». Τέλος, σχολιάζοντας την περίπτωση της Ξάνθης, εξήγησε ότι πραγματοποιούνται μαζικά τεστ για κοροναϊό στην περιοχή, λόγω των θανάτων που καταγράφηκαν. «Σε καμία άλλη περιοχή δεν υπάρχει τέτοιος αριθμός θανάτων σε λίγες μέρες. Δε γίνεται μια περιοχή να είναι γεμάτη κρούσματα και να μην έχει θανάτους. Αυτό σημαίνει ότι είναι εκτεταμένη η επιδημία στην περιοχή. Αυτό που βλέπουμε στην Ξάνθη, είναι έλευση δεύτερου κύματος κοροναϊού, αλλά σε τοπικό επίπεδο» σημείωσε.

Προειδοποιήσεις Σύψα: Δεν έχουμε τελειώσει με τον κοροναϊό

Στο μεταξύ, «καμπανάκι» για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού χτυπά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σημείωσε ότι οι πολίτες έχουν χαλαρώσει. «Ακούνε fake news και νομίζουν πως μπορούν να βγουν έξω. Ο κόσμος αναρωτιέται αν άξιζε τον κόπο και αυτό είναι ανησυχητικό γιατί δεν έχουμε τελειώσει». 

Όπως σημείωσε για την Ελλάδα το πρώτο κύμα πέρασε όμως υπάρχει κίνδυνος επανάκαμψης. «Ο ιός είναι γύρω μας, είναι στην κοινωνία, το βλέπουμε με τις εξάρσεις τις τοπικές πχ Θράκη, Θεσπρωτία, έχουμε τα εισαγόμενα κρούσματα που όλο και αυξάνονται». Αναφορικά με τις εικόνες συνωστισμού στα πλοία ο ίδιος ανέφερε πως αν όλος αυτός ο κόσμος έχει μέσα κρούσματα τα οποία διασπείρονται και αν κατέβουν σε ένα νησί τότε είναι πολύ άσχημα τα νέα για το νησί. Μπορεί να υπάρξει έτσι μια μεγάλη τοπική πανδημία ενώ έδωσε ως παράδειγμα μια περίπτωση στην Νότια Κορέα όπου ένα ασυμπτωματικό άνθρωπος κόλλησε 85 άτομα σε ένα μπαρ.

«Ο ιός μεταδίδεται και χωρίς να έχεις συμπτώματα και γι αυτό διασπείρεται ταχύτατα», σημείωσε. «Όταν έχουμε πολλά σημεία επανεμφάνισης κρουσμάτων γεωγραφικά και κάθε μέρα έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Δηλαδή μια αυξητική τάση στην καμπύλη. Αυτό θα είναι ένα πολύ άσχημο καμπανάκι» τόνισε ο κ. Σύψας. Όπως εξήγησε, ο δείκτης μετάδοσης R0 στην Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι χαμηλός, γύρω στο μισό όμως έχουμε ανεβοσκαμπανεβάσματα και υπάρχουν ανησυχίες αυτή την στιγμή ότι κάποια στιγμή μπορεί να πάρει ανοδική πορεία. Ο καθηγητής ανέφερε πως τις τελευταίες 8 ημέρες στον κόσμο υπήρξαν περισσότερα εκατομμύρια κρούσματα απ’ ότι υπήρξαν τους πρώτους 3 μήνες τονίζοντας πως έχει πάρει τεράστια επιτάχυνση η πανδημία παγκοσμίως. «Είμαστε ακόμα στον πρώτο κύκλο και μπορεί να ξαναρθεί ενώ στην Ελλάδα κάτω από το 1% του πληθυσμού έχει αντισώματα δηλαδή κανείς». 

Γώγος: Παντού υπάρχουν πιθανά κρούσματα

«Παντού υπάρχουν πιθανά κρούσματα», δηλώνει στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής, Χ. Γώγος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την τήρηση των μέτρων. Σύμφωνα με τον κ. Γώγο «στην Θράκη υπάρχει μια συνεχής ροή κρουσμάτων με αποτέλεσμα τα κρούσματα να μην περιορίζονται εύκολα και να πολλαπλασιάζονται με τις ημέρες. Υπάρχουν στην Ελλάδα συμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι με τις κατάλληλες συνθήκες υπερμετάδοσης μπορούν να διασπείρουν. Είναι αυτό που λέμε συνέχεια. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχει εκλείψει ο ιός. Παντού υπάρχουν πιθανά κρούσματα», συμπλήρωσε.

«Προς το παρόν το πρόβλημα είναι ελεγχόμενο. Δεν χρειάζεται να τρελαινόμαστε. Αλλά αυτές είναι προειδοποιητικές βολές. Δείχνουν ότι μπορούμε ανά πάσα στιγμή να έχουμε πρόβλημα στη χώρα μας και μάλιστα πριν από τον τουρισμό», τόνισε. «Φανταστείτε, λοιπόν, να έχουμε και εισαγόμενα κρούσματα», είπε αναφερόμενος στο άνοιγμα του τουρισμού και συνέχισε: «Εάν υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές, συγχρωτισμού, σε μπαράκια, σε παραλιακές ζώνες, όπως είδαμε το τελευταίο διάστημα, σε συνθήκες υπερμετάδοσης, θα έχουμε προβλήματα». «Βλέπουμε χώρες που η νόσος ήταν ελεγχόμενη και υπάρχει επανάκαμψη», είπε για τα ρεκόρ κρουσμάτων παγκοσμίως. «Δεν υπάρχει εμβόλιο, δεν υπάρχει ανοσία, η θεραπευτική ‘’φαρέτρα’’ μας έχει κλείσει, άρα, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει κάτι άλλο από τα μέτρα προστασίας. Αποστάσεις, μάσκες υγιεινή των χεριών», κατέληξε.

Παγώνη: Να σταματήσει ο συνωστισμός στα πλοία και τα πάρτι στα νησιά

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη επισήμανε την επικινδυνότητα που υπάρχει στην περίπτωση που δεν τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας κατά του κοροναϊού. «Ο κίνδυνος είναι από 1η Ιουλίου, γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να συμπεριφερθούμε με σοβαρότητα», σημείωσε αναφερόμενη στο άνοιγμα του τουρισμού. Μιλώντας στο OPEN υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να σταματήσουν τα πάρτι στα νησιά, θα πρέπει να σταματήσει ο συνωστισμός στα πλοία, θα πρέπει μέσα στα πλοία να φοράνε μάσκες. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, νομίζω πως όλοι είδαμε, ότι οι μισοί ήταν χωρίς μάσκες».

Ανησυχία ΠΟΥ για έξαρση του κοροναϊού

Για άλλη μια φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει το καμπανάκι καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων παγκόσμια έφτασε τα 9 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, την Κυριακή καταγράφτηκε ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, μέσα σε 24 ώρες καταγράφτηκαν τουλάχιστον 183.000 κρούσματα σε όλο τον κόσμο, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών πλησιάζει τις 500.000. Η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζει να επιταχύνεται στον κόσμο καθώς μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες καταγράφτηκαν 1 εκατομμύριο κρούσματα.

Το 50% των κρουσμάτων εντοπίζεται πλέον στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Βραζιλία και Ινδία καταγράφουν απότομη αύξηση των μολύνσεων και οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλες σκληρά πληγείσες χώρες αναφέρουν νέες εστίες, σύμφωνα με απολογισμό των πρακτορείων ειδήσεων Reuters και AFP. Ακόμη 10 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 στη Γερμανία τις προηγούμενες 24 ώρες, όπου επιβεβαιώθηκαν 503 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορoναϊού να φθάνει έτσι τους 8.895 νεκρούς επί συνόλου 190.862 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις μολυσματικές ασθένειες. Στη Νότια Αφρική ξεπεράστηκε το όριο των 100.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 πλησιάζει τους 2.000, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Η Νότια Κορέα αντιμετωπίζει το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας του κοροναϊού και συγκεκριμένα στη Σεούλ, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Διπλασιάστηκαν οι θάνατοι τις τελευταίες εβδομάδες

Οι θάνατοι από την Covid-19 παγκοσμίως έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες 7 εβδομάδες. Η κρίση επιδεινώνεται στη Βραζιλία, όπου ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τις 50.000, οι αρχές δεν διεξάγουν ευρέως διαγνωστικά τεστ και η χώρα παραμένει χωρίς έναν μόνιμο υπουργό Υγείας. Στις ΗΠΑ, με περίπου 120.000 νεκρούς, καταγράφεται εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων έπειτα από μείωση εδώ και έναν μήνα, ενώ η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στις περισσότερες πολιτείες.

Η Κίνα, επίσης, επιχειρεί να περιορίσει το νέο ξέσπασμα της επιδημίας στο Πεκίνο, όπου διαβεβαιώνει πως έχει τη δυνατότητα να υποβάλει σε εξετάσεις πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους την ημέρα, μονάχα στην κινεζική πρωτεύουσα. Ακόμα και η Γερμανία, μια χώρα που θεωρείται ότι κατάφερε να περιορίσει τον ιό και τους θανάτους, τα ποσοστά των κρουσμάτων αυξάνονται πάνω από τα επίπεδα που απαιτούνται για έναν μακροπρόθεσμο περιορισμό. Η Αυστραλία βρίσκεται, επίσης, ενώπιον της απότομης αύξησης των κρουσμάτων στη Βικτόρια.