Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών κατέδειξαν πόσο εύθραυστη είναι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και πόσο γρήγορα μπορεί να διαχυθεί η κρίση, σημειώνεται  σε έκθεση  της Bank of America – Merrill Lync η  οποία  δεν αποκλείει άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ για την Ιταλία σχολιάζει ότι   η κατάστασή της καθίσταται όλο και πιο ανησυχητική.

Ads

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η Ιταλία παρουσιάζει τον τρίτο κατά σειρά συμπληρωματικό προϋπολογισμό της σε διάστημα μικρότερο των πέντε μηνών, η επίδραση στα επιτόκια δανεισμού της είναι αμελητέα. Εκφράζονται επίσης αμφιβολίες για το κατά πόσο η εποπτεία της Ιταλίας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα μπορούσαν να αλλάξουν τις προοπτικές της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείονται θετικές εκπλήξεις, όπως η ανάληψη της εξουσίας από μια τεχνοκρατική κυβέρνηση στην Ελλάδα (η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα στις 11 Νοεμβρίου πριν τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου)  ή η ανάληψη της εξουσίας στην Ιταλία από τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Μάριο Μόντι. Οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να καθησυχάσουν τις αγορές σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, ταυτόχρονα όμως συνεπάγονται μία πολυετή περίοδο δομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής λιτότητας, με άλλα λόγια χαμηλή ανάπτυξη.