Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση διέγειρε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, όταν, μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ρητόρευσε περί της κριτικής που δέχεται η κυβέρνηση για την απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών.

Ads

Επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση, και αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «μπαζώματα» στα Τέμπη μετά το δυστύχημα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, δήλωσε: «Πόση σπέκουλα για τα μπαζώματα. Για φαντάσου. Εκεί δίπλα βρέθηκαν φορτηγά με χώματα, όταν έγινε το δυστύχημα έπρεπε μηχάνημα να ανοίξει δρόμους – έχει γκρεμούς εκεί. Όσοι κάνουν σπέκουλα για μπαζώματα, είναι για τα μπάζα», είπε.

Επίσης, είπε πως οι χωματουργικές εργασίες έγιναν από συνεργεία που επιχείρησαν στο σημείο για να διανοίξει δρόμος ώστε να πλησιάσουν τα σωστικά συνεργεία, αμέσως μετά το δυστύχημα.

Στην συνέχεια, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ψήφισε την τροπολογία της κυβέρνησης η οποία παρέχει τη δυνατότητα στον ανακριτή να έχει στη διάθεση του άμεσα στοιχεία, όπως οι ηχογραφημένες συνομιλίες.

Ads

«Ο αριστερόστροφος φασισμός θα πετύχει το σκοπό του όταν επέλθει στη συνείδηση του κόσμου η αμφισβήτηση των θεσμών του Κοινοβουλίου και της Δικαιοσύνης”, δήλωσε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, επικαλούμενος τον Μίκη Θεοδωράκη.

«Όλη αυτή η αμφισβήτηση που έφτασε να αμφισβητεί τη δικαιοσύνη είναι αυτό που στρώνει το δρόμο, που ο Μίκης Θεοδωράκης είπε για τον αριστερόστροφο φασισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως «δεν καταθέτετε πρόταση ποινικής δίωξης» για κάποιον υπουργό αλλά «παρουσιάζετε συνομιλίες που υπάρχουν αυτούσιες στην δικογραφία από τότε, ως μεγάλη ανακάλυψη».

Με την σειρά του, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως «ούτε για το μπάζωμα του χώρου έχουν δοθεί απαντήσεις, αλλά ούτε και για τη μονταζιέρα των παραποιημένων ηχητικών συνομιλιών του σταθμάρχη που αποκαλύφθηκαν», όπως ανέφερε. Χαρακτήρισε τον υπουργό Δικαιοσύνης πιο ακροδεξιό από τον Βορίδη, ενώ επισήμανε πως η κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας και της μονταζιέρας των συνομιλιών του σταθμάρχη.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός ανέφερε ότι «μεταφέρθηκαν 300 κυβικά χώματος από τον τόπο του εγκλήματος, ενώ ακόμα υπήρχαν αγνοούμενοι. Ψάχναμε τους νεκρούς.»

Επιπλέον αντιπαράθεση όμως ξέσπασε μεταξύ του κ. Φλωρίδη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράλαμπου Μαμουλάκη, μετά τη δήλωση του πρώτου ότι ένας από τους λόγους που «έπεσαν χώματα και χαλίκια» στα Τέμπη ήταν και ο «αγωγός φυσικού αερίου» στον τόπο του δυστυχήματος, «ο οποίος για λόγους ασφαλείας καλύφθηκε με χαλίκια».

«Αυτά είναι τα μπαζώματα», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο κ. Μαμουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει το «μεγάλο ψέμα περί αγωγού φυσικού αερίου».

Οπως είπε, πήγε ο ίδιος «στον τόπο του εγκλήματος, το σημείο μηδέν» και διαπίστωσε ότι «πρώτον, δεν έγινε μπάζωμα μόνο, έγινε προσπάθεια εκσκαφής από το πρώτο 24ωρο. Δεύτερον, τα προϊόντα εκσκαφής τα οποία μετακινήθηκαν με την απευθείας ανάθεση των 647.000 ευρώ, τοποθετήθηκαν σε σημείο μη εγκεκριμένο από τις αρχές και τρίτον, η επίχωση δεν επήλθε μόνο με γαιώδες έδαφος και σκίρα, αλλά και με προσμείξεις».

«Το επιστρατεύσατε οψίμως ως επιχείρημα. Ψέμα γιατί προφανώς ξέρετε από το δίκτυο της ΔΕΣΦΑ ότι κανένα δίκτυο φυσικού αγωγού δεν περνάει κάτω από τον αγροτικό δρόμο, ο οποίος ήταν το σημείο που ορίσθηκε από το συντονιστικό για να φτάσουν στο σημείο μηδέν. Ψέμα λοιπόν αυτό και πρέπει άμεσα να το ανακαλέσετε» είπε ο κ. Μαμουλάκης, απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης.