Ο ανακριτής που ανέλαβε την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη δεν μπόρεσε να ακούσει, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ηχητικά ντοκουμέντα, τα οποία περιείχαν συνομιλίες μεταξύ του σταθμάρχη και των οδηγών από το μοιραίο βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου 2023, διότι δεν του το επέτρεπε ο νόμος. Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ την Τετάρτη.

Ads

Η διευκρίνιση αυτή, δια στόματος Φλωρίδη, διατυπώθηκε σε πρώτο στάδιο, όπως ο ίδιος συμπλήρωσε, σε ένα γραπτό μήνυμα που έλαβε όταν ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης μήνες μετά το τραγικό συμβάν, και το οποίο ανέφερε ότι «ο ανακριτής δεν μπορεί να ανοίξει να ακούσει τις συνομιλίες αυτές όλων των εμπλεκομένων (σταθμάρχη και οδηγών) διότι δεν του επιτρέπει ο νόμος. Διότι δεν υπήρχε πρόβλεψη στον νόμο από παλιά, παρά μόνο για τα αεροπορικά δυστυχήματα.»

Έχοντας λάβει το μήνυμα, συνέχισε, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, από τον οποίο ζήτησε, όπως είπε, «να πάμε σε κατεπείγουσα διάταξη για να επιτρέψουμε στον ανακριτή να ακούσει τις συνομιλίες”. Η εντολή του είναι “πήγαινέ την αύριο”. Για το αν η κυβέρνηση θέλει ή δεν θέλει και τι θέλει».

Όσον αφορά στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένες συνομιλίες είχαν διαρρεύσει στα κοινωνικά δίκτυα και μέσα ενημέρωσης σχεδόν από τη πρώτη στιγμή, ο κ. Φλωρίδης παραδέχθηκε ότι «πρώτα βγήκαν στη δημοσιότητα οι συνομιλίες των μηχανοδηγών και κατόπιν τις άκουσαν οι ανακριτικές αρχές προκειμένου να τις ενσωματώσουν στη δικογραφία».

Η κυβέρνηση εκτίθεται καθημερινά, υπογράμμισε σε σχόλιό της η Χ. Τρικούπη για τις δηλώσεις Φλωρίδη.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. επεσήμανε ότι «η δικαιοσύνη ήταν με δεμένα χέρια επί μήνες, ενώ ‘κάποιοι’ λίγες ώρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη έβαζαν χέρι στο ηχητικό υλικό και το διοχέτευαν σε φιλικό μέσο ενημέρωσης για να διαχειριστούν επικοινωνιακά, με τον πιο χονδροειδή τρόπο, το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους και μόνο».

Ads

Περαιτέρω, ο υπουργός Δικαιοσύνης «αποκάλυψε ότι τον Ιούλιο του 2023, όταν και ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου, ενημερώθηκε από τον ανακριτή ότι ο νόμος δεν του επέτρεπε να ακούσει και να ενσωματώσει στη δικογραφία τις επίμαχες συνομιλίες των υπαλλήλων του ΟΣΕ. Μάλιστα χρειάστηκε -όπως μας πληροφόρησε- να φέρει κατεπείγουσα διάταξη για να καταστεί αυτό εφικτό».

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που ομνύει στην απόδοση δικαιοσύνης χωρίς εξαιρέσεις, εκτίθεται καθημερινά όλο και περισσότερο», συμπλήρωσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.