Έκκληση σε «κάθε πολιτική συλλογικότητα να τοποθετηθεί αν την ενδιαφέρει να αλλάξει το 25ετές συντηρητικό καθεστώς εξουσίας στους δύο πρώτους δήμους της χώρας» απηύθυνε χαρακτηριστικά με εισήγηση στην Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος χαρακτήρισε «προφανές ότι η γενική θέση της ψήφου κατά συνείδηση, στη προκειμένη αυτή περίπτωση, δεν μπορεί να αρκεί», καθώς «το δίλημμα είναι μείζον». Περίπου με αυτή τη λογική, άλλωστε, το κόμμα του ανανεωτικού ρεύματος στηρίζει διακριτικά υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμες περιφέρειες.

Ads

Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι το κόμμα του καλεί τους πολίτες «και στο δεύτερο γύρο» να ψηφίσουν με κριτήριο «τα προγράμματα, το πνεύμα συνεργασίας που έχουν επιδείξει ή εγγυώνται ότι θα επιδείξουν, τη φερεγγυότητα των προσώπων, τα ηθικά στοιχεία και χαρακτηριστικά των υποψηφίων, καθώς και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν αυτοί για την αξιοπιστία του θεσμού της αυτοδιοίκησης». Αυτή η διατύπωση μεταφράζεται στην πρόθεση της Δημοκρατικής Αριστεράς να στηρίξει -για παράδειγμα- Σγουρό στην Αττική (έναντι Κικίλια) και Μπόλαρη στην Κεντρική Μακεδονία (έναντι Ψωμιάδη). Η συγκεκριμένη επιλογή δεν αναφέρεται ρητά διότι τα στελέχη του κόμματος δεν θεωρούν «κομψό» να υπαγορεύεται «γραμμή» στους ψηφοφόρους.

Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε «διαβατήριο για την είσοδο στη Βουλή, οποτεδήποτε και αν γίνουν εθνικές εκλογές», τα εκλογικά ποσοστά της ΔΑ, η οποία «με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου έχει εκλέξει 6 περιφερειακούς συμβούλους σε 5 περιφέρειες, στήριξε 14 εκλεγμένους από τον πρώτο γύρο δημάρχους, που είναι είτε μέλη της, είτε συνεργαζόμενοι ανεξάρτητοι, είτε μέλη άλλων κομμάτων. Συμμετέχει με μέλη και στελέχη της σε 35 συνδυασμούς που διεκδικούν την ανάδειξη δημάρχου στο β΄ γύρο, έχει ήδη εκλέξει σημαντικό αριθμό δημοτικών συμβούλων και αναμένει να αυξηθούν κατά πολύ με την ανάδειξη των συνδυασμών πλειοψηφίας».

Γενικότερα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η υπερκομματικοποίηση των εκλογών δεν αντιμετώπισε την αποχή και δεν απέδωσε κάτι περισσότερο από την περιορισμένη συσπείρωση στους κομματικούς συνδυασμούς των δύο μεγάλων κομμάτων και από την ενίσχυση του ΚΚΕ» και πως «από την πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων συνάγεται ότι ούτε η κυβέρνηση κατεδαφίστηκε, ούτε η ΝΔ κατήγαγε θρίαμβο: 1.100.000 και 550.000 ψηφοφόροι λιγότεροι, σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, στις κάλπες των περιφερειακών εκλογών αντιστοίχως για τα δύο κόμματα, συνιστούν μεγέθη που προσδιορίζουν και τα όρια της προσπάθειας για να πείσουν για την επιτυχία των στόχων τους».

Ads

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό, δήλωσε: «Ο κ. Παπανδρέου ακολούθησε τον ολισθηρό δρόμο του κ. Σαμαρά. Αυτοεγκλωβίστηκε στα ίδια αδιέξοδα και συνέπραξε με αυτές τις επιλογές στο κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας (…) Θέτοντας ο Πρωθυπουργός θέμα πρόωρων εκλογών, εισήγαγε τη χώρα σε παρατεταμένη περίοδο εκλογολογίας. Την ώρα που η κοινωνία ζητά δίκαιη κατανομή των βαρών, διέξοδο από την κρίση και εναλλακτικές πολιτικές πέρα από το μνημόνιο. Και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι με την ίδια ευκολία, που ο ίδιος άνοιξε θέμα εκλογών, το πήρε πίσω μετά τα αποτελέσματα, παραβλέποντας, αυτή τη φορά, την αμφισβήτηση των επιλογών του».