Μέχρι και το εσωτερικό της ΝΔ φαίνεται πως φτάνουν τα «απόνερα» της γνωμοδότησης-μπλόκου του Ισίδωρου Ντογιάκου αναφορικά με τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ στην διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Ads

Κι αυτό γιατί μπορεί τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να απέφυγαν -για ευνόητους λόγους- να στηρίξουν τα όσα υποστηρίζει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όμως από την άλλη δεν άργησαν να έρθουν οι πρώτες εσωκομματικές αντιδράσεις. Και μάλιστα από δυο «γαλάζια» μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η Κεφαλογιάννη και ο “απελευθερωμένος” Τζαβάρας

Η πρώτη που έσπευσε να εκφράσει τις ενστάσεις της ήταν η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ads

Η πρώην υπουργός και βουλευτής Ά Αθήνας της ΝΔ φρόντισε μεν -ίσως και με το μυαλό στις επικείμενες κάλπες- να μην βάλλει ευθέως κατά του Ισίδωρου Ντογιάκου, δεν έχασε όμως την ευκαιρία να αφήσει σαφείς αιχμές σημειώνοντας με νόημα ότι οι υποκλοπές «είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να διαλευκανθεί. Όποιος έχει τη δυνατότητα να ελέγχει πρέπει να διευκολύνεται».

Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με το εάν η ΑΔΑΕ θα πρέπει να κάνει έλεγχο για τις υποκλοπές η Όλγα Κεφαλογιάννη απάντησε με νόημα: «Πρέπει όλοι να διευκολύνουμε τη Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές».

Λίγο αργότερα πήρε σειρά ο Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος -πιθανότατα πιο απελευθερωμένος, καθώς δεν θα είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές- επέλεξε να κινηθεί σε πιο οξείς τόνους.

Ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ έσπευσε να επισημάνει ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για τις αρμοδιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής.

«Δεν μπορεί να φθείρονται οι δημοκρατικοί θεσμοί με γνωμοδοτήσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Θεωρώ ότι ήταν μία άστοχη, μια άτυχη περίπτωση αυτή» υπογράμμισε ο Κ. Τζαβάρας, αναφερόμενος και σε έναν λόγο παραπάνω όπως είπε. «Με βάση τον Ποινικό Κώδικα, δεν αποτελεί άδικη πράξη, εγκληματική, όποια γίνεται για την ενάσκηση δικαιώματος που προβλέπει ο νόμος ή προς εκπλήρωση νόμιμης υποχρέωσης. Αυτό που έκανε λοιπόν ο κ. Ράμμος, να πάει να ελέγξει αν οι συγκεκριμένες καταγγελίες που του έγιναν ευσταθούν, προβλέπεται από την περίπτωση ε του άρθρου 6 του νόμου 3115/2003, που είναι ο νόμος για τις αρμοδιότητες της συγκεκριμένης ανεξάρτητης αρχής. Ποιον απειλεί λοιπόν; Αυτόν που ενήργησε στα πλαίσια νόμιμης εξουσίας που έχει;»  διερωτήθηκε ο  «γαλάζιος» βουλευτής.

Φρόντισε δε να εξάρει τη συμβολή του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, επισημαίνοντας ότι τον συνάντησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και όπως ανέφερε: «Πραγματικά εκεί κατάλαβα ότι πρόκειται για έναν άξιο δικαστή και θα πρέπει όλοι να τον βοηθήσουμε. Και θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να είναι κοινή προσπάθεια όλων μας».

Ο Ράμμος και οι μεθοδεύσεις για αλλαγή συσχετισμών στην ΑΔΑΕ

Η εν λόγω αποστροφή Τζαβάρα έχει μεγαλύτερη αξία με δεδομένο πως ο Χρήστος Ράμμος βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε δυσμένεια από το Μέγαρο Μαξίμου, με επίκεντρο τις πρωτοβουλίες του για τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Φαίνεται πάντως πως ανάλογη εκτίμηση προς το πρόσωπο του προέδρου της ΑΔΑΕ εκφράζουν αρκετά ακόμη «γαλάζια» στελέχη, τα οποία παρακολουθούν με ιδιαίτερο προβληματισμό με την επιχειρούμενη μεθόδευση εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου για αντικατάσταση ή αποδυνάμωσή του.

Αρκετοί δε στην κυβερνητική παράταξη υπενθυμίζουν τους “στενούς δεσμούς” που διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια ο Ισίδωρος Ντογιάκος με τη ΝΔ και ιδιαίτερα με τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν θεωρούν μάλιστα τυχαίες τις πρόσφατες διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου για τις “πολύ καλές σχέσεις” ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μεσσήνιο πρώην πρωθυπουργό.

Εκτιμούν δε πως η στοχοποίηση του επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής που διερευνά ένα σκάνδαλο, το οποίο αγγίζει την “κορυφή” της κυβέρνησης, μόνο καλό δεν κάνει στη ΝΔ, και μάλιστα λίγους μήνες πριν από τις εκλογές

Υπό αυτό το πρίσμα, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε ποια θα είναι η αντίδραση αρκετών στην Πειραιώς, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για απόπειρα εκ μέρους του Μαξίμου για αλλαγή των συσχετισμών στο εσωτερικό της ΑΔΑΕ σε αγαστή στη συνεργασία με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Η παρέμβαση Παυλόπουλου και η καραμανλική πτέρυγα

Την ίδια στιγμή, δεν πέρασε απαρατήρητη από αρκετούς και η ηχηρή παρέμβαση του πρώην Προκόπη Παυλόπουλου υπέρ της ανεξαρτησίας της ΑΔΑΕ στον απόηχο της παρέμβασης Ντογιάκου.

Κι αυτό γιατί μπορεί ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας να βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια εκτός των κομματικών δρώμενων της γαλάζιας παράταξης, εξακολουθεί όμως να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την καραμανλική πτέρυγα.

Πιστεύεται δε πως η τοποθέτησή του λειτουργεί τροχιοδεικτικά αναφορικά με την αντίληψη που επικρατεί μεταξύ αρκετών στελεχών της ΝΔ απέναντι στην απαξίωση που δείχνει η κυβέρνηση απέναντι στους θεσμούς.

Μένει να αποδειχτεί πότε και με ποια αφορμή θα επιλέξουν να εκφραστούν. Ας μην ξεχνάμε πως δεδομένο πως πλησιάζουν εκλογές όλοι θα χρειαστεί να τοποθετηθούν έστω και δια της … απουσίας τους.