Εύσημα στην Ελλάδα για όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα απέδωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, κάνοντας λόγο για «την πιο σημαντική οικονομική εξυγίανση που έγινε ποτέ». Την ίδια στιγμή, ο οίκος αξιολόγησης Fitch προβλέπει σε έκθεσή του ότι η χώρα θα περάσει στην ανάπτυξη το 2014, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο, Μάρτιν Σούλτς, είπε σήμερα «υπάρχουν και σημαντικότερα πράγματα στην Ελλάδα από το κούρεμα».

Ads

 
Ειδικότερα, ο Fitch προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 0,5% το επόμενο έτος, εκτιμώντας παράλληλα πως η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας θα φτάσει το 2% το 2015.
 
Παράλληλα, εκτιμά ότι είναι πιθανή η αναβάθμιση της αξιολόγησης για την Ελλάδα σε περίπτωση που συνεχιστεί η πιστή εφαρμογή του προγράμματος, επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα και σταθεροποιηθεί και αναπτυχθεί ο χρηματοοικονομικός τομέας. Παρόλα αυτά, σημειώνει ότι δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ελλάδας σε περίπτωση πολιτικής ή κοινωνικής αποσταθεροποίησης ή εάν η κυβέρνηση αποτύχει στην επίτευξη των στόχων.
 
«Πολλές επιτυχίες»
 
«Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο να αντιμετωπίσει τις ανισορροπίες, οι οποίες προκάλεσαν την κρίση. Αν λάβει κανείς υπ’ όψη την κατάσταση στην αρχή, πρέπει να πει ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά. Στα προηγούμενα τρία χρόνια, η χώρα έχει πραγματοποιήσει την πιο σημαντική οικονομική εξυγίανση που έχει υπάρξει ποτέ», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «Finanzen, Markt & Meinungen». Εκτίμησε, πάντως, πως είναι νωρίς για να αποφασίσει κανείς εάν η χώρα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης.
 
«Αν κανείς παραβλέψει τις πληρωμές τόκων, η χώρα ήδη σήμερα επιτυγχάνει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί και πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί», είπε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά.
 
Ο επικεφαλής του ESM παραδέχτηκε ότι «η κατάσταση σε πολλά κράτη που ακολουθούν πολιτικές λιτότητας είναι εξαιρετικά επίπονη για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθώς οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν περικοπεί και πολλοί άνθρωποι έχασαν τη θέση εργασίας τους. Μακροπρόθεσμα, όμως, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, η οποία δεν θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερο πόνο στους πολίτες».
 
«Σημαντικότερα του κουρέματος»
 
«Υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα για την Ελλάδα από το “κούρεμα” του χρέους» δήλωσε, σήμερα, στην εφημερίδα Handelsblatt ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και στέλεχος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Μάρτιν Σουλτς, εξηγώντας ότι πρέπει να δοθεί στην χώρα οικονομική προοπτική, να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να δοθούν δάνεια με ευνοϊκούς όρους.
 
Στην συνέντευξη ερωτώμενος σχετικά με τις διαβουλεύσεις στην Γερμανία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Μ. Σουλτς απέφυγε να σχολιάσει εάν οι Σοσιαλδημοκράτες θα εγείρουν το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους είτε μέσω ελάφρυνσης είτε μέσω παραγραφής τμήματός του. Όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να δεχθεί βοήθεια χωρίς να διατεθούν από την ευρωζώνη άλλα χρήματα.