Ευρεία αναφορά στη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κάνει σήμερα η εφημερίδα «Financial Times», με αφορμή αντίστοιχες αναφορές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο λόγος που το ΔΝΤ προέτρεψε την ΕΚΤ να εγκρίνει νέο πακέτο 30 δισ. στις ελληνικές τράπεζες είναι η διατήρησή τους σε περίπτωση χρεοστασίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ads

Ο λόγος που το ΔΝΤ προέτρεψε την ΕΚΤ να εγκρίνει το νέο πακέτο εγγυήσεων 30 δισ. ευρώ προς τις «καταπονημένες» ελληνικές τράπεζες, είναι για να συντηρηθούν ζωντανές σε περίπτωση χρεοστασίου, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Επίσης, τονίζεται πως για το εν λόγω πακέτο εγγυήσεων συμφώνησαν το Φεβρουάριο το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει διατεθεί στις τράπεζες. Το τελευταίο, σύμφωνα με τους συντάκτες, καταδεικνύει τη διαμάχη ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου εν μέσω της κλιμάκωσης της κρίσης.

Η έγκριση του πακέτου καθυστέρησε αρχικώς για να πιεστεί η Αθήνα να αποδεχτεί τα νέα αυστηρά μέτρα λιτότητας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα.

Ads

«Η καθυστέρηση έχει επιδεινώσει τις ελλείψεις ρευστότητας των τραπεζών, που έχουν αποκλειστεί από την διατραπεζική αγορά τους τελευταίους 18 μήνες και πλήττονται από συρρίκνωση καταθέσεων», αναφέρει η εφημερίδα», αναφέρεται.