Ένα νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πιέσει περαιτέρω την Ελλάδα όσον αφορά το προσφυγικό αποκαλύπτoυν οι Financial Times.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των FT οι Βρυξέλλες θα προωθήσουν στην Αθήνα κατάλογο μέτρων για να βελτιώσει τις συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο, προκειμένου έτσι να γίνει ακόμα πιο εύκολο για τα κράτη-μέλη της ΕΕ να στέλνουν πίσω μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στις παρατηρήσεις σύμφωνα με τους FT θα είναι και η σύσταση ειδικών οργάνων για την εξέταση των αιτήσεων για άσυλο. Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει το δημοσίευμα, θα επανενεργοποιηθεί για την Ελλάδα η συνθήκη του Δουβλίνου που αναφέρεται στην δυνατότητα απέλασης όσων ζητουν άσυλο, στη χώρα υποδοχής.

image

Ads

Αύξηση της πίεσης στην Ελλάδα 

Όπως παρατηρούν οι FT οι απελάσεις στην Ελλάδα έχουν πρακτικά απαγορευθεί από το 2011 όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκρινε ότι το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα «ήταν ταπεινωτικό».

Αυτή η de facto εξαίρεση της Ελλάδας από τους κανόνες της συνθήκης του Δουβλίνου έχει προκαλέσει πρόβλημα σε όλο το σύστημα, γράφουν οι Financial Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΗ νέα Ευρώπη: Ο στρατός στα Σκόπια, το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο…

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες στα σύνορα της Ε.Ε. έχουν κατηγορηθεί ότι αμελούν εσκεμμένα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον κανονισμό του Δουβλίνου για να αποφύγουν την επιβάρυνση της συγκέντρωσης προσφύγων στο έδαφός τους.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι συστάσεις της Κομισιόν αποτελούν μέρος μίας ευρύτερης διαδικασίας αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, αν και σημειώνεται πως κατά ορισμένους η κίνηση αυτή στοχεύει στην αύξηση της πίεσης επί της Ελλάδας στη γενικότερη «μάχη» επί της μεταναστευτικής πολιτικής. «Το διαβάζω με πολιτικό τρόπο. Είναι ένας τρόπος να απειληθεί η Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά πολιτικός αναλυτής που δεν κατονομάζεται.

Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό 

Το σχέδιο της Κομισιόν έρχεται λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου, κατά την οποία θα ζητηθεί από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία να αρνούνται την είσοδο στο έδαφός τους ανθρώπων που δεν έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου, αν και είχαν την ευκαιρία. Αυτό αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου, όπως γράφουν οι «Financial Times».