Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και το πώς ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην απόφαση για το δημοψήφισμα αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times. Η απόφαση για το δημοψήφισμα φέρεται να ελήφθη όταν η ελληνική πλευρά κατέληξε ότι όσες παραχωρήσεις και να έκανε η συμφωνία δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί καθώς οι δανειστές ήθελαν να σπρώξουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. 

Ads

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τη Δευτέρα 22 Ιουνίου η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες κατέθεσε ένα κείμενο 8 σελίδων, όπου βασικά πρότεινε αύξηση της φορολογίας αντί για τη μείωση των συντάξεων. Οι θεσμοί αρχικά αντέδρασαν θετικό όμως το επόμενο πρωί η πρόταση επιστράφηκε διορθωμένη με κόκκινο! «Η ελληνική ομάδα δε μπορούσε να το πιστέψει. Οι δανειστές εμφανίζονται να επιστρέφουν στην αρχή των συνομιλιών πριν έξι μήνες» σημειώνει ο αρθρογράφος των FT. 

Την Τετάρτη οι πιστωτές αντιπρότειναν στην κυβέρνηση να αυξήσει το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία ενώ παρέπεμψαν το θέμα του χρέους μετά την εφαρμογή των μέτρων. Τσίπρας και Βαρουφάκης αποφάσισαν να συνεχίσουν να πιέζουν για το θέμα του χρέους, ώστε η πρόταση να έχει πιθανότητες να περάσει από τη Βουλή. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης όντως έθεσε το θέμα τους χρέους στο Eurogroup για να λάβει την απάντηση από τον επικεφαλής Γέρουν Ντάισελμπλουμ ότι «αν συνεχίσει να μιλά για το χρέος, η συμφωνία θα είναι αδύνατη». Σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άσκησε κριτική στον επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, για ευνοϊκή στάση απέναντι στην Ελλάδα και τόνισε ότι ακόμη και η τελευταία πρόταση των θεσμών δεν θα πέρναγε εύκολα από τη γερμανική Βουλή. Εκεί πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιβάλει capital controls.

Ads

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απευθύνθηκε τότε στην Κριστίν Λαγκάρντ ρωτώντας την: «Αν υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία, μπορείτε να δηλώσετε επίσημα ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο;». Εκείνη απάντησε: «Έχει ένα επιχείρημα ο Γιάνης» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να απαντηθεί το ζήτημα του χρέους». Στο σημείο αυτό διέκοψε τις συζητήσεις ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ με το γνωστό τελεσίγραφο: «Γιάνη η προσφορά είναι take it or leave it». 

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός μάζεψε τους στενούς συνεργάτες του σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για μια μυστική σύσκεψη, σημειώνουν στη συνέχεια οι FT.  Από όλους τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να αφήσουν εκτός τα κινητά τους τηλέφωνα για να αποφευχθούν διαρροές.

Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε τους συνεργάτες του να υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν ήθελαν συμφωνία, αλλά αντίθετα έσπρωχναν την Ελλάδα σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. «Αυτό δεν πάει πουθενά» φέρεται να είπε εκνευρισμένος ο πρωθυπουργός πριν πάρει την απόφαση να επιστρέψει στην Αθήνα για να ανακοινώσει το δημοψήφισμα.