Δημοσίευμα των Financial Times, που υπογράφει ο γνωστός για τις εμπρηστικές του θέσεις Πίτερ Σπίγκελ, αναφέρει πως τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας έχουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε έξοδο του ΔΝΤ, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι πιστωτές διαγράψουν μεγάλο μέρος του χρέους.

Ads

Μάλιστα τη σκέψη για αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να γνωστοποίησε ο ίδιος ο Πολ Τομσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Με βάση αυτό το σενάριο, όπως αναφέρουν οι Finacial Times, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο το ταμείο να παρακρατήσει τη δική του αναλογία, περίπου τα μισά χρήματα, από τη δόση των 7,2 δισ.ευρώ.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, που επικαλείται ο Πίτερ Σπίγκελ και φέρονται να ήταν παρόντες στο Eurogroup στη Ρίγα, ο Πολ Τόμσεν φέρεται να ισχυρίστηκε πως με βάση τα στοιχεία που έχει λαβει η ελληνική οικονομία το 2015 δεν πρόκειται να έχει πρωτογενές πλεόνασμα (αρχικός στόχος ήταν για 3%), αλλά αντίθετα θα έχει έλλειμμα 1,5%. Αυτό σημαίνει πως η αναλογία του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί καθιστώντας το μη βιώσιμο. Σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου, αν το χρέος μίας χώρας δεν θεωρείται διαχειρίσιμο από τους οικονομολόγους του στο τέλος κάθε αξιολόγησης, τότε δεν μπορεί να υπάρξει αποδέσμευση νέων χρημάτων προς την χώρα.

«Το γεγονός αυτό είτε θα αναγκάσει την Αθήνα να λάβει νέα δρακόντεια μέτρα λιτότητας είτε τους εταίρους της Ευρωζώνης να αποδεχθούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», αναφέρει το ΔΝΤ, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Υπενθυμίζεται πως στο ΔΝΤ, με εντολή της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, διεξάγεται έρευνα από ανεξάρτητη επιτροπή για τους λόγους αποτυχίας του προγράμματος και της εφαρμογής του, κατά την περίοδο 2010 – 2012.  Στο επίκεντρο της έρευνας αναμένεται να βρεθεί ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος είχε καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις ως εμπνευστής του ελληνικού προγράμματος και επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ. Για το λόγο αυτό το ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ φέρεται να αντιδρά στην έρευνα, υποστηρίζοντας πως το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και δεν μπορεί να αξιολογηθεί.

Ads

Οι ευρωπαίοι δανειστές από την πλευρά τους εμφανίζονται αντίθετοι σε ένα κούρεμα του χρέους. Ωστόσο υπενθυμίζεται πως στο Eurogroup το Νοέμβριο του 2012 οι δανειστές είχαν δεσμευτεί πως θα εξεταζόταν το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους όταν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που έγινε το 2013 και επιβεβαιώθηκε και από τη Eurostat πριν από ένα έτος.

Αίσθηση έχει προκαλέσει και το γεγονός πως άλλαξε ο τίτλος στο άρθρο του γνωστού «εμπρηστή» Πίτερ Σπίγκελ και έγινε πιο ήπιος. Ειδικότερα αρχικά ο τίτλος του άρθρου ήταν «Το ΔΝΤ απειλεί να κόψει το νήμα της ζωής για την Ελλάδα», ενώ στη συνέχεια έγινε: «Το ΔΝΤ υιοθετεί σκληρή γραμμή για τη βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς, το πλεόνασμα γίνεται έλλειμμα».

image

image