Με την κατάθεση του Δημήτρη Μελαχρινόπουλου, φίλου του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα ο οποίος ήταν παρών στη δολοφονία του το μοιραίο βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013, συνεχίστηκε σήμερα η πολύκροτη δίκη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής ήρθαν εκείνο το βράδυ στο Κερατσίνι για να πραγματοποιήσουν οργανωμένη επίθεση και ότι είδε τον Γιώργο Ρουπακιά να μαχαιρώνει δύο φορές τον Παύλο Φύσσα. Στη διακοπή της δίκης φραστικό επεισόδιο είχε η μητέρα του αντιφασίστα μουσικού Μαγδα Φύσσα με συζύγους των κατηγορουμένων χρυσαυγιτών.

Ads

Σεβασμό ζήτησε η Μάγδα Φύσσα

Φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε την ώρα της διακοπής της δίκης της Χρυσής Αυγής όταν η μητέρα του Παύλου Φύσσα βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με δύο συζύγους κατηγορουμένων. Η Μάγδα Φύσσα διαμαρτυρήθηκε έντονα για το ότι δεν υπάρχει πρόνοια από την αστυνομία ώστε να μην συναντιέται με πρόσωπα από το περιβάλλον των κατηγορουμένων που επιδεικνύουν, όπως είπε, προκλητική συμπεριφορά.

«Εύχομαι μια μέρα να πιάσουν οι κατάρες μου για τους δολοφόνους του παιδιού μου», φώναζε καθώς απομακρυνόταν η Μάγδα Φύσσα.

Ads

Μια φιλία 15 χρόνων

Αναφορικά με τη σχέση που είχε ο Δημήτρης Μελαχρινόπουλος με τον Παύλο Φύσσα είπε ότι ήταν φίλοι για περισσότερα από 15 χρόνια. Οι δυο τους συνεργάζονταν και μουσικά, γράφοντας τραγούδια με στίχους κοινωνικούς και αντιρατσιστικούς, χωρίς όμως να έχουν προκαλέσει κάποιον συγκεκριμένα και χωρίς να εντάσσονται σε κάποιο κόμμα.

Τι προηγήθηκε της δολοφονίας

«Εκείνη την ημέρα, όλο πρωί μέχρι το απόγευμα, δεν είχα καμία επαφή με τον Παύλο. Το απόγευμα με πήρε ο Σεϊρλής και μου είπε ότι ήταν σε κοντινή καφετέρια, στο Σουβενίρ, 500 μέτρα από το σπίτι μου. Λίγο πριν ξεκινήσει ο αγώνας. Εγώ δεν είμαι πολύ φίλος της μπάλας αλλά πήγα για την παρέα. Συνολικά ήμασταν 10 άτομα και παρακολουθούσαμε τον αγώνα. Στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, τον πήρε ο Παύλος από κοντινή καφετέρια, το Κοράλι που είναι στην Παναγή Τσαλδάρη, και μας είπε να πάμε να δούμε μαζί εκεί τη συνέχεια του αγώνα. Φύγαμε 8 άτομα από την παρέα και πήγαμε με αμάξια του Ξυπόλυτου και του Σεϊρλή. Φτάσαμε εκεί γύρω στις 11. Κάτσαμε στο τραπέζι που ήταν ο Παύλος και η Χρύσα, στριμωχτήκαμε λίγο. Πριν φτάσουμε στην Παύλου Μελά και μπαίνοντας στην καφετέρια, έμπαινε και κάποιος ψηλός που δεν τον ήξερα αλλά μετά κατάλαβα ότι ήταν ο Μιχάλαρος. Ήταν σωματώδης, με κοντοκουρεμένο μαλλί και παντελόνι παραλλαγής. Σίγουρα φορούσε μαύρα ρούχα», είπε ο φίλος του Παύλου Φύσσα ενώπιον των δικαστών, περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν πριν τη δολοφονία.

Γιατί μας κοιτάνε;

Περιγράφοντας τις κινήσεις των χρυσαυγιτών που βρισκόντουσαν ήδη στο Κοράλι, ο Μελαχρινόπουλος κατέθεσε ότι «σε ένα τραπέζι καθόντουσαν δύο άτομα μόνα τους και μας κοίταζαν πολύ έντονα. Τους παρατηρούσα και ρώτησα τον Παύλο “γιατί μας κοιτάνε; έγινε κάτι;” Απλά έγινε ένας σχολιασμός γιατί φορούσε ανάποδα την μπλούζα του. Και του λέω “κοιτάνε τόσο έντονα γι’ αυτό το πράγμα;”. Όταν φύγανε, ο ένας σκοντάφτει πάνω στον Σεϊρλή και ζήτησε συγγνώμη».

Η ενέδρα θανάτου

Σύμφωνα με τον μάρτυρα όταν η παρέα βγήκε από την καφετέρια και κατευθύνθηκε προς τα αυτοκίνητα της, αντιλήφθηκε τέσσερα-πέντε άτομα και άλλους τόσους κρυμμένους στα γύρω πεζοδρόμια. «Ήταν ψηλοί και γεροδεμένοι. Ο ένας κρατούσε σίγουρα ένα καδρόνι, άλλος πρέπει να κρατούσε ένα στειλιάρι και ο άλλος σιδερογροθιά. Πρέπει να ήταν και οι τέσσερις με μαύρη μπλούζα και παντελόνια παραλλαγής, γκρι – άσπρο», δήλωσε στο δικαστήριο.

Πέντε με έξι άτομα χτυπούσαν τον Παύλο

Ο φίλος του Παύλου Φύσσα κατέθεσε στην έδρα ότι κάποιος πάνω σε ένα μηχανάκι που παρουσιάστηκε ως αστυνομικός τους συμβούλευσε να φύγουν από το σημείο.

«Όταν έφυγε, είδα δύο μηχανές ΔΙΑΣ να κατευθύνονται και σχεδόν αμέσως από την άλλη μεριά έρχονται και άλλα 5 με 6 μηχανάκια και τέσσερα αυτοκίνητα. Το ένα αμάξι ήταν ασημί Nissan και ήταν μέσα ο Ρουπακιάς. Όλα ήταν τρικάβαλα, όλοι φορούσαν παραλλαγής και μαύρα ρούχα», είπε.

«Το αυτοκίνητο με τον Ρουπακιά είχε δύο γυναίκες πίσω και ο Ρουπακιάς μας ρώτησε που είναι η Κεφαλληνίας. Μας κοίταξε πολύ έντονα και έφυγε γρήγορα. Τα επόμενα λεπτά είδα 30 με 40 άτομα να έρχονται από Κεφαλληνίας, με ποδοβολητά, να μας βρίζουν και να μας λένε «ελάτε κότες εδώ, θα σας σκοτώσουμε, θα σας γ..», συνέχισε.

«Ο Παύλος είπε να φύγουνε τα κορίτσια, να πάνε σπίτι και θα βρεθούμε μετά. Φύγανε και ήρθαν κάποιοι απέναντι και ο Παύλος μάς είπε “τρέξτε” και αρχίσαμε να τρέχουμε. Τρέχω και κοιτάζω πίσω και βλέπω 5 με 6 να χτυπάνε τον Παύλο και ένας να χτυπάει τον Ηλία στο κεφάλι με ένα κράνος», είπε στη συνέχεια. 

Οι χρυσαυγίτες άνοιξαν δρόμο στον Ρουπακιά για να χτυπήσει τον Φύσσα

Περιγράφοντας στη συμπλοκή που ακολούθησε μεταξύ του τάγματος της Χρυσής Αυγής και της παρέας του Παύλου, ο φίλος του είπε ότι «γύρισα πίσω μπας και βοηθήσω κάποιον από τους φίλου μου. Δέχομαι ένα χτύπημα και πέφτω κάτω. Όλη την ώρα ήταν στην τσίτα, χτυπούσαν τα πόδια τους και τα άτομα που έρχονταν κάθε φορά να μας χτυπήσουν, οι άλλοι χτυπούσαν τα πόδια τους και τους εμψυχώνανε. Με χτύπησε κάποιος πισώπλατα».

«Όταν σηκώθηκα, είδα να συνεχίζουν να χτυπάνε τον Φύσσα και βλέπω τον Ρουπακιά να πηγαίνει κατευθείαν στον Παύλο. Αποδυνάμωναν τον Παύλο και έκαναν χώρο στο Ρουπακιά για να τον χτυπήσει εκείνος. Βλέπω να του επιτίθεται κατευθείαν με ένα μαχαίρι», κατέθεσε.

Στα λόγια αυτά κάποιοι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής άρχισαν να γελάνε ειρωνικά με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί για λίγο.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την πρόεδρο του δικαστηρίου να ρωτάει τον Μελαχρινόπουλο αν μπορούσαν να δωσουν κάποια βοήθεια στον Φύσσα.«Ήταν τόσο γρήγορο που δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Άκουσα μια κραυγή του Παύλου, ο Ρουπακιάς πήγε να φύγει, τον έπιασε ένας αστυνομικός, μετακινήθηκε λίγο προς τη μεριά μου και είπε αυτός το έκανε, αυτός», απάντησε ο μάρτυρας.

«Η αστυνομικός σήκωσε το όπλο και είπε “ρε παιδιά, όχι και μαχαίρι…”. Ταυτόχρονα είδα από τη μία μεριά οι αστυνομικοί να πιάνουν τον Ρουπακιά και η αστυνομικός να σηκώνει το όπλο. Μέχρι να σηκώσει ο Ρουπακιάς το μαχαίρι, περίμεναν όλοι οι άλλοι, μετά όμως έφυγαν», τόνισε.

«Είδα τον Ρουπακιά να μαχαιρώνει δύο φορές τον Παύλο»

«Είδα τον Ρουπακιά να μαχαιρώνει δύο φορές τον Παύλο. Ο Παύλος σύρθηκε προς το μέρος μου και μου ζήτησε νερό. Όταν του έδωσα και ήπιε, το έφτυσε και άρχισε να καταρρέει. Ήρθε η Χρύσα, μαζεύτηκε κόσμος, Μια γυναίκα τού πιάνει τους σφυγμούς και μας είπε “γρήγορα ασθενοφόρο”. Ψάχναμε για ασθενοφόρο, σταματούσαμε ταξί και αυτοκίνητα. Ήρθε ο πατέρας του Παύλου και μετά από κάνα μισάωρο το ασθενοφόρο. Ήταν βαρύς, δεν μπορούσαμε να τον σηκώσουμε», είπε στη συνέχεια Δξημήτρης Μελαχρινόπουλος παγώνοντας το δικαστήριο.

«Γιατί δεν χτύπησε εσάς ο Ρουπακιάς», ρώτησε τότε η πρόεδρος. «Γιατί πιθανότατα ήθελε να σκοτώσει τον Παύλο. Δεν υπήρξε συμπλοκή, μόνο επίθεση», απάντησε εκείνος.

«Ακολούθησα το ασθενοφόρο και όταν πέθανε ο Παύλος, με πλησίασε εκείνος και μου ζήτησε τα στοιχεία μου. Του τα έδωσα, ήταν της ομάδας ΔΙΑΣ και πιθανόν να με είχε δει. Όταν βγήκα έξω, ένας άλλος αστυνομικός μού ζήτησε από το ΑΤ Κερατσινίου να του δώσω κατάθεση. Και εκεί είδα τους φίλους μου και βλέπω ανοιχτή την πόρτα του διοικητηρίου, τον Ρουπακιά χωρίς χειροπέδες, απαθής, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα», είπε περιγράφοντας το τι ακολούθησε.

Μετά τη δολοφονία με απειλούσαν

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο Δημήτρης Μελαχρινόπουλος, «ήταν οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας». «Η αστυνομία δεν έκανε τίποτα». Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν έχει απειληθεί. «Έχω απειληθεί μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Για δυο μήνες με έπαιρναν τηλέφωνο από απόκρυψη αριθμού. Μια αντρική φωνή μου έλεγε “εσύ είσαι ο επόμενος, θα σε σκοτώσουμε”». 

Η πολιτική αγωγή ρώτησε το μάρτυρα αν κατήγγειλε τις απειλές που δεχόταν. «Ναι το είχα καταγγείλει και μου είπαν να ζητήσω προστασία. Και τώρα πρόσφατα στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου με απείλησαν έξω από το εκλογικό κέντρο». 

* Με πληροφορίες από την Εφημερίδα των Συντακτών