Με μια κοινή δήλωση αποδοκιμασίας της εισβολής των αντιεξουσιαστών στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης από τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης και με… σκληρό ροκ μεταξύ ΝΔ και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνεται η πολιτική κόντρα για τις καταλήψεις.
 
Μία ημέρα μετά το περιστατικό, και μετά τις συλλήψεις των αντιεξουσιαστών και την έντονη αντίδραση της Ιεράς Συνόδου, οι υπουργοί Παιδείας Νίκος Φίλης και Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εξέφρασαν την «αποδοκιμασία» τους για «πράξεις που διαταράσσουν την θρησκευτική ειρήνη» αναφέροντας: «Η θρησκευτική ελευθερία προστατεύεται από το Σύνταγμα. Η θρησκευτική ειρήνη και γαλήνη και η απρόσκοπτη άσκηση λατρείας της επικρατούσας στην Ελλάδα Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, αλλά και των άλλων θρησκειών, αποτελούν βασικές εγγυημένες αξίες στη χώρα μας. Η αποδοκιμασία πράξεων που διαταράσσουν αυτή την ειρήνη είναι αυτονόητη, πολύ περισσότερο όταν έχουν κινητοποιηθεί αρμόδιες υπηρεσίες δίωξης ασκώντας τα καθήκοντά τους. Ενώπιον των αυτονοήτων, νομίζουμε οι διευκρινήσεις είναι περιττές, ίσως και ανεπίτρεπτες στις παραμονές μιας δίκης».

Ads

Οι δύο υπουργοί πρόσθεσαν ότι «σε κάθε περίπτωση εκφράζουμε ως μήνυμα παιδείας και δικαιοσύνης, την προσδοκία μας ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα διαταράξεων».
 
Κουμουτσάκος: Πρωθυπουργός υπάρχει;
 
Με οξείς τόνους, όμως, έδωσε συνέχεια στην υπόθεση των καταλήψεων, των επιχειρήσεων της αστυνομίας και της εισβολής στη Μητρόπολη ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέχει «ανοχή – καλυψη στους γνωστούς – αγνώστους» και καλώντας τον πρωθυπουργό να πάρει θέση.
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε, «επιστρέφει στις συνιστώσες που προφανώς πάντα υπάρχουν» και αφού αναφέρθηκε σε δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση και Φωτεινής Βάκη, κατέληξε: «Η κυβέρνηση παραπαίει και σε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα… Ο μπούσουλας χάθηκε. Ξεκάθαρη θέση δεν υπάρχει. Πρωθυπουργός υπάρχει;»
 
Αναγνωστοπούλου: Προτιμώ τις καταλήψεις από όσα γίνονται στη Γαλλία
 
Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ερωτώμενη από τον ΣΚΑΙ για την αντιμετώπιση των καταλήψεων δήλωσε: «Προτιμώ τις καταλήψεις από αυτά που γίνονται στη Γαλλία στη Γερμανία και αλλού στην Ευρώπη. Ξαφνικά μας πειράξανε οι καταλήψεις; Όταν λείπει ο δημόσιος χώρος οι άνθρωποι πρέπει να βρουν δημόσιο χώρο».
 
Η Σία Αναγνωστοπούλου είπε ακόμη ότι «οι καταλήψεις ποτέ δεν δημιούργησαν την κρίση, έχουμε καταλήψεις από τη μεταπολίτευση, άλλα μας οδήγησαν στην κρίση, άλλα φαινόμενα που μας φτάσανε εδώ που μας φτάσανε».
 
Κυρίτσης: Πρωτοβουλία για κανονικοποίηση των καταλήψεων
 
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στο «Κόκκινο» εξέφρασε τη διαφωνία του με τις πρόσφατες επιχειρήσεις εκκένωσης στη Θεσσαλονίκη και είπε: «Θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία για μια κανονικοποίηση των καταλήψεων στέγης».
 
Ο Γιώργος Κυρίτσης πρόσθεσε ότι θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία πολλών ευρωπαϊκών χωρών που είναι αρκετά πλούσια και επεσήμανε: «Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τη φωτιά… Δεν βλέπω τον λόγο να υπάρχουν άδεια διαμερίσματα και άνθρωποι χωρίς στέγη».
 
Φωτεινή Βάκη: Εργο έμπρακτης αλληλεγγύης
 
Υπέρ των καταλήψεων για στέγαση προσφύγων τάχθηκε και η βουλευτής Φωτεινή Βάκη, λέγοντας επίσης ότι η η επέμβαση στη Θεσσαλονίκη έγινε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας γιατί είχαν προσφύγει ιδιοκτήτες ακινήτων.
 
«Δεν ήταν πρωτοβουλία της κυβέρνησης» είπε στον ΣΚΑΙ σημειώνοντας πως «δεν θα σας πω ότι είμαι υπέρμαχος επεμβάσεων τέτοιου τύπου».

«Οι συγκεκριμένες καταλήψεις φιλοξενούσαν πρόσφυγες. Λειτουργούσαν ομάδες εκεί που προσέφεραν έργο έμπρακτης αλληλεγγύης και είμαστε φανατικοί υποστηρικτές τέτοιων πράξεων αλληλεγγύης» πρόσθεσε η Φωτεινή Βάκη τονίζοντας: «Εγώ δεν έχω πρόβλημα με μια κατάληψη ενός κτηρίου που είναι σε αχρηστία, είναι ρημαγμένο και χρησιμοποιείται για να φιλοξενούνται πρόσφυγες».