«Η απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία είναι τελική και με αυτή θα λειτουργήσει η αγορά» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μιλώντας στον ΣΚΑ, λέγοντας πως όποιος επιλέγει να πάει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο… αναλαμβάνει και το κόστος της επιλογής του.

Ads

Ο υπουργός σημείωσε ότι το μέτρο «δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία λόγω των συγκυριών», και για μία ακόμη φορά είπε ότι το θέμα «δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού που στέλνει τα παιδιά του στα δημόσια σχολεία» σημειώνοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της στο δημόσιο σύστημα παιδείας και όχι «από τις πενταροδεκάρες του 6 ή του 13%».

Όπως εξήγησε για τον συντελεστή του 6%, τα φροντιστήρια πάσης φύσεως και τα ΙΕΚ καλύπτουν άλλες ανάγκες, οι οποίες δεν καλύπτονται από τη δημόσια εκπαίδευση. Τόνισε επίσης ότι το 6% είναι συμβολικού τύπου φορολόγηση που έχει απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις και εκτίμησε πως δεν θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση.

Σε ό,τι αφορά στην εξαίρεση νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών από την επιβολή ΦΠΑ παραδέχθηκε ότι «εδώ η Πολιτεία είναι παντελώς αδύναμη να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες» και γι’ αυτό δεν επιβάλλεται φόρος.

Ads

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είχε το πρωί συνάντηση με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών  με τους οποίους συζήτησε τα νέα φορολογικά μέτρα στην ιδιωτική εκπάιδευση.

Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού παιδείας