«Δυο και τρεις γενιές Ελλήνων θα στερηθούν τον πλούτο της χώρας και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τον αντικρίσουν “ζωντανό”» τονίζει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για τον νόμο του υπουργείου Πολιτισμού που προβλέπει την εξαγωγή αρχαιοτήτων για δεκαετίες.

Ads

«Νόμος που έφερε το υπουργείο Πολιτισμού στη Βουλή προβλέπει την εξαγωγή από τη χώρα μας αντικειμένων και έργων τέχνης από μουσεία για… ένα αιώνα! Αν και φαίνεται τόσο απίστευτο που πολλοί θα νομίζουν ότι είναι “fake news, είναι εντούτοις πέρα για πέρα αληθινό! (βλ. τροποποίηση της παρ. 12 του άρθρου 45 του ν. 3028/2002). Αυτό που επιχειρούν, ας το ονομάσουν καλύτερα “εκπατρισμό” και όχι προσωρινή έκθεση των πολύτιμων μουσειακών αντικειμένων στο εξωτερικό!» σημειώνει ο Νίκος Φίλης και συνεχίζει:

«Να εξηγήσω τις διαστάσεις της νομοθέτησής τους: με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ένα αντικείμενο μπορεί να μεταφερθεί από μουσείο της Ελλάδας σε μουσείο του εξωτερικού για 5 έτη (+ 5 με νέα απόφαση), αν και συνήθως ο δανεισμός διαρκεί πολύ λιγότερο και βέβαια γίνεται με αμοιβαιότητα, δηλ. ανάλογα εκθέματα του εξωτερικού πλουτίζουν προσωρινά εκθέσεις στην Ελλάδα. Και πράγματι, αυτές οι ανταλλαγές αποτελούν θεμέλιο της διεθνούς λειτουργίας των μουσείων, προς όφελος και της χώρας που δανείζει και βέβαια του κοινού διεθνώς.

»Στο νόμο της κας Μενδώνη, όπως παρουσιάστηκε αρχικώς στη διαβούλευση προβλεπόταν η αύξηση της διάρκειας «εξαγωγής» του αντικειμένου ή, πλέον, ολόκληρου μνημείου (!) για 10 + 10 έτη. Ήδη, αυτά τα 20 έτη συνιστούν μια αδικαιολόγητα μακρά περίοδο απουσίας του αντικειμένου από την Ελλάδα.

Ads

»Ακολούθως, η κυβέρνηση κατέθεσε το νόμο στη Βουλή με το άρθρο να προβλέπει… 50 + 50 έτη για να το μετατρέψει σήμερα μέσα σε κατακραυγή σε 25 + 25! Ανεβοκατεβάζουν τις δεκαετίες σαν να τρώνε στραγάλια! Και μάλιστα, η εξαγωγή προβλέπεται πλέον όχι μόνο προς ξένα μουσεία, αλλά και σε «παρεμφερείς χώρους» ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την αξιοπιστία των φορέων που θα υποδέχονται και θα φυλάσσουν τα μνημεία μας για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα.

»Οι αρχαιότητες, τα αντικείμενα που κοσμούν τα μουσεία μας, δεν είναι για χάρισμα. Γιατί 50 ή 100 χρόνια εκτός Ελλάδας, στην πράξη αυτό σημαίνει. Όχι μια, αλλά δυο και τρεις γενιές Ελλήνων θα στερηθούν τον πλούτο της χώρας και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τον αντικρίσουν «ζωντανό».

»Τεράστια όμως θα είναι και η οικονομική επίπτωση: τα μουσεία και τα μνημεία μας είναι από τους πιο βασικούς πόλους έλξης τουριστών. Είμαστε στα σοβαρά πρόθυμοι να κάνουμε άλλες χώρες και άλλα μουσεία στο εξωτερικό μόνιμους πόλους έλξης, υποσκάπτοντας τον τουρισμό στη χώρα μας;».

«Κάθε φορά νομίζω ότι πιο χαμηλά για αυτή την κυβέρνηση, δεν έχει» σημείωσε ο Νίκος φίλης και πρόσθεσε: «Αμ, έχει και παραέχει! Να προσέξουν καλά. Ο νόμος αυτός, με τέτοιο άρθρο, δεν μπορεί να περάσει. Να το πάρουν πίσω διαφορετικά πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το συγκεκριμένο, και τότε θα διαπιστώσουμε ποιοι βουλευτές της ΝΔ είναι έτοιμοι στο βωμό της κομματικής πειθαρχίας να στηρίξουν τέτοιο τερατούργημα. Και να φέρουν το βάρος για… 25+25 έτη. Και το ίδιο βέβαια ισχύει για τον πρωθυπουργό. Θέλει να συνδέσει το όνομά του με το νομοθέτημα της κας Μενδώνη;».