Το παράθυρο του άμεσου και διορθωτικού ανασχηματισμού ανοίγει ξανά η αναγκαστική παραίτηση της Ράνιας Αντωνοπούλου – μια παραίτηση, που ήρθε μετά την θύελλα που προκάλεσε η αποκάλυψη πως η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας λάμβανε επίδομα ενοικίου παρά την ιδιαιτέρως εύρωστη οικονομική και περιουσιακή της κατάσταση.

Ads

Η ίδια η Ράνια Αντωνοπούλου, με δήλωσή της που έγινε μετά από παρέμβαση και ευθεία έκφραση δυσαρέσκειας του πρωθυπουργού, γνωστοποίησε μεν ότι θα επιστρέψει τα χρήματα τα οποία έλαβε ως επίδομα – συνολικά 23.000 ευρώ όπως ανέφερε -, αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν παραιτείται.

«Παραμένω στη διάθεση του πρωθυπουργού», δήλωσε καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες να την κρίνουν για το έργο της σε σχέση με την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Λίγη ώρα μετά από αυτή την δήλωση ήρθε η λακωνική ανακοίνωση της  – επί της ουσίας – αποπομπής της από το Μαξίμου, στην οποία αναφέρεται: «Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ρ. Αντωνοπούλου και την ευχαριστεί για την τριετή σημαντική προσφορά της».

Ads

Οι πρώτες πληροφορίες από κυβερνητικής πλευράς μετά από αυτή την ανακοίνωση, ανέφεραν ότι η – πρώην πλέον – αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας δεν πρόκειται να αντικατασταθεί, γεγονός το οποίο επανενεργοποιεί τα σενάρια περί επικείμενου, διορθωτικού μεν, ευρύτερου δε, ανασχηματισμού.

Οσοι εισηγούνται ανασχηματισμό επικαλούνται και το γεγονός ότι ήδη υπάρχει ένα κενό στην κυβέρνηση μετά την παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι, ενώ είναι γνωστή και η επιθυμία του αναπληρωτή υπουργού Μετανστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να αποχωρήσει. Στις επιλογές Μουζάλα θα μετρήσει πλέον και το γεγονός της επιβάρυνσης της υγείας του, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός πήρε σήμερα εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν από την περασμένη Τετάρτη με υπερκόπωση.

Στα εν λόγω σενάρια ορισμένες πλευρές εντάσσουν και το όνομα του υπουργού Οικονομίας – και συντρόφου της Ράνιας Αντωνοπούλου – Δημήτρη Παπαδημητρίου, για τον οποίο εκφράζονται εδώ και καιρό αμφιβολίες τόσο εντός κυβέρνησης όσο και εντός ΣΥΡΙΖΑ για το κατά πόσο απέδωσε τα προσδοκώμενα, κυρίως στο κομμάτι που αφορά την προσέλκυση επενδύσεων.

«Δεν προαναγγέλλονται οι ανασχηματισμοί. Όταν ο Πρωθυπουργός κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τον ανασχηματισμό, θα τον ανακοινώσει», ήταν η απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ερωτήθηκε για το θέμα σε συνέντευξή του στον Real FM.