Την εκτίμηση ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ διατύπωσε τη Δευτέρα στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Νέοι Φάκελοι» ο στενός σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου Λαρς Φελντ.

Ads

«Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε ακόμη και παγκόσμια αναστάτωση. Η έξοδος για την Ελλάδα θα σήμαινε ότι θα παρέμενε αποκομμένη από τις αγορές για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, και η υποτίμηση του νομίσματος θα βοηθούσε σε μικρό βαθμό» επισήμανε, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός στη μέθοδο αναδιάρθρωσης του χρέους, διευκρινίζοντας ότι τάσσεται κατά του άμεσου «κουρέματος» ή της άμεσης στάσης πληρωμών.

«Πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και ενδεχομένως η ΕΚΤ θα έπρεπε να μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις» δήλωσε, ενώ επέκρινε τον Ζαν Κλοντ Τρισέ για την αρνητική του στάση στο θέμα. «Πρέπει ο πρόεδρος της ΕΚΤ να προσπαθεί να ηρεμήσει τις αγορές, αντί να προκαλεί πανικό τασσόμενος κατά της αναδιάρθρωσης» τόνισε. Παρατήρησε δε, ότι η αντίθεση Τρισέ, στην αναδιάρθρωση είναι δύσκολο να καμφθεί και εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν μετά την αποχώρησή του από την προεδρία το καλοκαίρι. Υποστήριξε επιπλέον ότι η πηγή του Spiegel αναφορικά με το δημοσίευμα που έφερε την αναστάτωση είναι εκτός γερμανικής κυβέρνησης καθώς η κυβέρνηση γνωρίζει την αναταραχή που μπορεί να προκαλέσει μία τέτοια φήμη στις αγορές.