Ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα κάνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σημερινό της άρθρο. Ο αρθρογράφος της υπενθυμίζει ότι η κρίση του κορονοϊού πλήττει την πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης σε μια περίοδο που η οικονομία της μόλις άρχιζε να κινείται σε ρότα ανάπτυξης μετά από ύφεση δέκα χρόνων.

Ads

«Πάνω από όλα αιωρείται το ερώτημα, εάν η ζωή μέχρι τον Ιούνιο, που ξεκινά για την Ελλάδα η αποφασιστική καλοκαιρινή σεζόν, θα κυλήσει και πάλι, λίγο πολύ, ως συνήθως. Ο τουρισμός είναι σε απόσταση ο σημαντικότερος κλάδος της οικονομίας και αναλόγως στατιστικής συμβάλλει ανάμεσα στο 20% με 25% του ΑΕΠ, σε ορισμένες περιοχές μάλιστα, όπως στο νότιο Αιγαίο, μπορεί να φτάσει μέχρι και το 90%. Σε περίπτωση που διατηρηθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μέχρι το καλοκαίρι, τότε δεν θα υπάρξουν έσοδα και η Ελλάδα θα μπορούσε και πάλι να βρεθεί εκεί που βρισκόταν στην αρχή της ευρωκρίσης» υπενθυμίζει ο σχολιαστής της εφημερίδας, ο οποίος, επικαλούμενος τον Νίκο Μαλκουτζή, από την οικονομικοπολιτική δεξαμενή σκέψη Macropolis, προσθέτει ότι υπάρχει και μια καλή είδηση.

Ποια είναι αυτή; Σύμφωνα με τον κ. Μαλκουτζή, σε αντίθεση με την αρχή της κρίσης το 2009, η χώρα διαθέτει «μαξιλάρι» άνω των 30 δις ευρώ, με το οποίο η κυβέρνηση θεωρητικά θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα μέχρι δύο χρόνια χωρίς να δανειστεί. «Αυτό το μαξιλαράκι» επισημαίνει ο κ. Μαλκουτζής στον Γερμανό δημοσιογράφο, «άφησε κληρονομιά η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ακόμη κι αν η νυν κυβέρνηση δεν θέλει να το πολυπαραδεχθεί. Το τεράστιο απόθεμα είναι κάτι σαν δώρο αποχαιρετισμού του ηττημένου στις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού Τσίπρα προς τη νέα κυβέρνηση και μήνυμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί και χωρίς δάνεια να τα καταφέρει, τουλάχιστον για μεταβατικό διάστημα. Όμως εδώ βρίσκεται και ένας κίνδυνος. Διότι με το να κάνει το κράτος χρήση αυτών των αποθεμάτων, χάνει και το μήνυμα ότι είναι αξιόπιστο».

Πηγή: Deutsche Welle