«Μάχη για την TUI» είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, που παρουσιάζει την TUI υπό κατάρρευση και ευλόγως εντείνει τις ανησυχίες πολλών Ελλήνων ξενοδόχων στους οποίους ο γερμανικός ταξιδιωτικός όμιλος οφείλει εκατομμύρια ευρώ.

Ads

Σύμφωνα με την FAZ, «τα πράγματα φαίνονται ζοφερά για την ταξιδιωτική εταιρεία TUI αυτή τη στιγμή. Αφού προέκυψαν οι ελπίδες για πρόωρο τέλος στην κρίση τους καλοκαιρινούς μήνες, οι επιχειρήσεις της εταιρείας έχουν σταματήσει πάλι στις περισσότερες χώρες λόγω του αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων του κορονοιού. Ο κύκλος εργασιών της TUI κινείται προς το μηδέν, πολλά έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν, γι’ αυτό ο όμιλος απειλείται να μείνει σύντομα χωρίς χρήματα . Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη βοηθήσει την εταιρεία δύο φορές με δάνεια από την κρατική τράπεζα KfW, συνολικού ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλο ένα πακέτο βοήθειας βρίσκεται επίσης υπό διαπραγμάτευση, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συζητείται επίσης μια άμεση είσοδος του κράτους στην εταιρεία».

Η γερμανική εφημερίδα προειδοποιεί μάλιστα ότι «Χωρίς νέα βοήθεια, η TUI απειλείται με κατάρρευση ως το Πάσχα, κάτι που θα προκαλούσε σοκ στον κλάδο και θα έθετε σε κίνδυνο πολλές από τις περίπου 70.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο».

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο απειλεί με καταστροφή εκατοντάδες Ελληνες ξενοδόχους, καθώς ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης έχει αφήσει τους ξενοδόχους με τεράστια χρέη και η χειμερινή σεζόν διαγράφεται ακόμη πιο δύσκολη.

Ads

Το θέμα των οφειλών της ΤUI στους Έλληνες ξενοδόχους έχουν φέρει στη Βουλή με ερώτηση τους 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στην Ευρωβουλή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.