Διάταξη που προβλέπει fast track απορρίψεις συντάξεων προωθεί ο Κωστής Χατζηδάκης, καταργώντας παράλληλα το κατοχυρωμένο δικαίωμα των ασφαλισμένων στην ακρόαση.

Ads

Συγκεκριμένα, με νέα διάταξη του υπουργού Εργασίας καλούνται οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να απορρίπτουν την αίτηση συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου, αν τα στοιχεία που προσκομίζει είναι ελλιπή ή αμφισβητούνται, χωρίς όμως ο ασφαλισμένος να έχει το δικαίωμα της ακρόασης προκειμένου να αποδείξει με τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του ότι δικαιούται (βάση του χρόνου ασφάλισης, των ενσήμων και των ηλικιακών ορίων) σύνταξη.

ΣΥΡΙΖΑ: Αντισυνταγματική διάταξη

«Η προτεινόμενη διάταξη παραβιάζει το άρθρο 20 του Συντάγματος όσον αφορά το δικαίωμα  προηγούμενης ακρόασης πριν την έκδοση δυσμενούς ατομικής διοικητικής πράξης», τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας:

Ads

«Στη νέα διαδικασία των fast track συντάξεων η ανάγκη της προηγούμενης ακρόασης είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς η διοίκηση δεν έχει το ασφαλιστικό ιστορικό για να εκδώσει την πράξη με ασφάλεια. Ο προβλεπόμενος μεταγενέστερος έλεγχος θα προκαλέσει μεγάλη βλάβη στα συμφέροντα του διοικούμενου, αφού μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, πολύ περισσότερο που οι συνταξιούχοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ώστε να ενημερώνονται με ασφάλεια».

Όπως σημειώνει, ακόμα η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. μπροστά στην αποτυχία αντιμετώπισης των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, ο κ. Χατζηδάκης προχωρά τώρα στη θέσπιση διάταξης που προβλέπει τις fast track απορρίψεις συντάξεων, καταργώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης των ασφαλισμένων καλώντας τον υπουργό να αποσύρει την αντισυνταγματική διάταξη που αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους συνταξιούχους