Σε διακοπή λειτουργίας του μεταλλείου στις Μαύρες Πέτρες ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ελληνικός Χρυσός, φέρνοντας 300 εργαζομένους στη Χαλκιδική προ του φάσματος των απολύσεων, σε αντίθεση τις προ ενός έτους διακηρύξεις της -αλλά και της κυβέρνησης Μητσοτάκη- για 1.400 προσλήψεις.

Ads

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε  ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold, Χρήστος Μπαλάσκας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε και, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, κρατήθηκε «μυστική» έως λίγη ώρα πριν ξεκινήσει.

Ο κ. Μπαλάσκας υποστήριξε ότι ξεκινά διαβούλευση με στόχο να γίνει προσπάθεια ώστε να μεταφερθεί η πλειονότητα των 300 εργαζόμενων στο άλλο μεταλλείο της Ολυμπιάδας. Ισχυρίστηκε ότι η εκμετάλλευση των μεταλλείων Χαλκιδικής έχει οδηγήσει σε σωρευτικές ζημιές ύψους 500 εκατ. ευρώ για την εταιρεία.

Για το μεταλλείο στις Μαύρες Πέτρες είπε ότι η εκμετάλλευσή του έχει τελειώσει, αλλά απέδωσε τη διακοπή λειτουργίας σε καθυστερήσεις στην αδειοδότηση στο παρελθόν, που δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση των ερευνητικών γεωτρήσεων για την επιβεβαίωση των διαθέσιμων αποθεμάτων.

Ads

Ο κ. Μπαλάσκας υποστήριξε ότι το κλείσιμο και οι απολύσεις δεν παραβιάζουν τη νέα επενδυτική συμφωνία, επειδή θα συνεχιστεί η πιστοποίηση των αποθεμάτων και το μεταλλείο θα τεθεί σε καθεστώς συντήρησης. Υποτίθεται ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα προκύψουν από τις νέες επενδύσεις για την αξιοποίηση του τρίτου μεταλλείου στις Σκουριές. Ομως εκεί το έργο παραμένει ημιτελές και η Eldorado αναζητά στρατηγικό επενδυτή μειοψηφίας για να ολοκληρωθεί η επένδυση και να τεθεί σε λειτουργία το 2024.

Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές, ενώ και οι ομολογιούχοι της επιχείρησης συνεχίζουν να την περιβάλλουν με εμπιστοσύνη, καθώς παραμένει στόχος η εξυγίανση, «για να περάσει στη φάση της πλήρους ανάπτυξης την περίοδο 2025-2029».